Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г.

Политици говорят за дори 15 милиона българи по света
Обновена: 23 сеп 2018 07:29 | 22 сеп 2018 20:08, Елка Василева
522
Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г.
Снимка: архив, Reuters

Според правилата на Евростат в една и съща година /2021 г./ във всяка страна членка се провежда преброяване на населението и жилищния фонд.

Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен, това е един от шансовете да се разбере колко точно българи живеят в чужбина в момента.

Когато се говори за българите в чужбина, в публичното пространство се споменават най-различни числа, които рядко почиват на официални данни.

Чуждите статистики например показват, че за последните 30 години постоянно пребиваващите в чужбина българи са около 1,1 милиона, пише "24 часа".

Но първо – става въпрос само за хората, които са българи по националност. Потомците на българите, заселили се в чужбина сега, едва ли ще имат отметка “българин” в личните си документи, както не се водят българи и потомците на хора, емигрирали преди десетилетия.

И второ – тези данни са само за ЕС. Резултатите от преброяванията в държави от други континенти рядко достигат до България. Затова някои политици си позволяват да говорят за 11, дори за 15 милиона българи по света, но няма кой да ги опровергае с достоверни данни.

Според НСИ например за същите тези 30 години – между 1984 и 2016 г., България е напусната от 1,85 млн. български граждани.

И според изчисленията излиза, че 52% от намалението на населението на страната през този период се дължи на отрицателния естествен прираст, а другите 48% - на нетната емиграция.

Нетна емиграция е броят на хората, който се получава, като от напускащите страната се изваждат тези, които се завръщат в нея. Според последния годишник на НСИ, който е за 2017 г., броят на напусналите България през тази година е бил 35 хил. души, а броят на завръщащите се – 25 хил. души. Т.е. нетната емиграция е била само 10 хил. души.

През последните години тя непрекъснато намалява и според много специалисти скоро ще се стигне до момента, в който ще стане нула.

“Въпрос на хипотези е, но ако говоря като експерт, а не като председател на НСИ, очаквам в близките години този баланс да стане положителен. Т.е. колкото човека напускат България, толкова и да се връщат. Може би ще стане в рамките на около 5 години”, каза пред “24 часа” председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Това е реално да се случи според него, защото зависи изцяло от мерки, които политиците могат да вземат, например да направят страната по-привлекателна за живеене и това да продължи достатъчно дълго време.

Много по-трудно е според Цветарски да се управлява раждаемостта, която си е лично решение на човека и никой не може да оказва влияние върху нея.

Колкото до самата раждаемост, около нея също има много митове. По-ниска от сегашната раждаемост в България според данните е имало през 1997 г.

Тогава е достигнато дъното на кризата и българите по всяка вероятност са реагирали с временното отлагане на тези лични планове.

След 2000 г. раждаемостта започна да се повишава и от 1,2 промила през 1997 г. сега вече е 1,6 промила. Но въпреки всичко естественият прираст продължава да е отрицателен, тъй като смъртността е по-висока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
0
 
2
 
! Отговори
istina преди 5 години
До Така еистина е брат,аз съм от старата генерация
381
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук много писатели малко читатели.Гастербатер е едно, на български гурбетчия.А емигрант съвсем друго.*** гледа да спечели пари и да се върне в България, а емигранта се изнася безусловно.Та гурбетчиите са от ваще бе, живеещи в България.Аз не съм.С годините обаче, лошите неща се забравят и само хубавите се помнят. Туй от един вид хора.Та затуй чета и пиша тук, аз - емигранта, да видя що съм напуснал и що няма да се върна.Простотия, завист и злоба.
380
3
 
1
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Зелена карта и айде тука само разбойници
379
2
 
3
 
! Отговори
Нема ама има преди 5 години
Поправка!откраднаха стока за $50000,плюс и съдружниците и продавачите крядяха и накрая ме занулиха.аз бях постоянно на път и нямах контрол.както и да е,минало. Свършено,на никого доверие не може се има.
378
0
 
11
 
! Отговори
Нема ама има преди 5 години
Да ви кажа ли аз защо се махнах 2005!по едно време мутрите зеха да ме рекетират за пари,щото имах 3 магазина по морето,оборота ми беше от порядъка на $400000 на месецНо печалбата след разходите беше едва $2000,делено на три,защото не бях сам.Таке че със. $667 нямаше как да плащам рекет,отделно рушвети на данъчни и подаръци на ченгета.тогава ми дойде като от небето зелената карта и си казах туй е.нямам право да си поставям семейството на тоя риск повече,да не гович че ми откраднаха стока за 50х
377
1
 
7
 
! Отговори
От 394 до 396 преди 5 години
Значи вие искате да отглеждате децата си в Бг.Туй е вашия избор.Моя е друг.Но за целта трябва да емигрираш, а не да ходиш да работиш.Аз не съм страдал от липса на пари и в Бг.Но там има много индивиди като 397. Те са много загрижени за мен. А аз не ща да им създавам грижа.
376
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция беше в българската ситуация с ниска раждаемост, но ДеГол взе серьозни мерки. И всичко се оправи.Ако не ме лъже паметта 1 дете = 50 % мин раб запл2. = 85%3. = 110%При 4 деца майката си седи в къщи и получава 150% мин. Раб заплата и всички соц. Екстри от държавата и се пооправиха нещата.
375
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 милиона са с тези които се водят в България, ама дефакто не са. Още 2007 година бяха 2,2 и нашите управници си го знаят това. В България ако има 5,5 лмлн пак добре ама ме съмнява
374
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 394Викаш друго си е да си близо до н.егрите и арабите.От тях лъха на цивилизованост,изобщо не са престъпници и са най-милите хора на света.Щом ти харесва-стой си там.Не си ни потрябвал тук.
373
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 394Не знам, с приятелката ми работихме 2 години на две работи в Дания, на по две работи, успяхме да съберем за къща в родния ни град. Ако си бяхме стояли, 100 000 лева, щяхме да видим през крив макарон.
372
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не натиска з аминимална заплата от 1500 лева ? Ще умре икономиката ли ?
371
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така да напомня, че става въпрос за напуснали, а не за гастарбайтери.Това, дето печеля пари, та да си купя апартамент в Бг и/или кола е най-смешното нещо за напуснал. Обратно. Той гледа да ликвидира активите в Бг.В Бг Не съм бил от 8 години и нямам никакво желание да ходя. И да имаше у мен най-малкото желание то биде размазано с чук от хората пишещи в Днес.бг .Не малко хора са прости, завистливи и мързеливи, но системата тук ги е възпитала достатъчно, та да не го показват.
370
4
 
6
 
! Отговори
Чукундур преди 5 години
За образовани и квалифицирани и в BG има добра и платена работа. Но за истински образовани квалифицирани и кадърни хора. Като те ся всички са образовани, кой от Бургаския свободен, кой от Пернишкия не свободен, кой от Червенския новосвободен и т.н. и т.н. Трябва малко акъл, не само с парите на тати. То га ги има, убаво, ама...
369
0
 
6
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
До До 384Човече, какъв спор. Нравите в БГ са сведени до катадневно плюене и омраза по другите. Същото виждаме и при теб. Виж как те оценяват хората, па пак убеждавай.
368
4
 
7
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Ще се връщат у нас тези които са негодни вече да ги изстискват там и са над 55 години .А ние ще продължаваме да вливаме свежа и млада кръв в икономиката на другите страни. И след Това -защо живеем толкова бедно -еми с ресурс до 20 и на 55 години БВП не се вдига.
367
5
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
До Анонимен 387 Ако се видиш с пари си стой тук.
366
11
 
3
 
! Отговори
До 384 преди 5 години
Следиш ли изобщо спорът,та се изказваш неподготвен?"Познавачът"каза,че емигрантите били по-образовани и квалификацирани от българите, останали тук.И аз му отговорих,че няма как бачкатори да са образовани и квалифицирани.Иначе няма нищо лошо да си бачкатор.Ама не да претендират,че са повече от образованите българи.
365
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората напускат, за да искарат някой лев, защото тука няма пари по ред причини, и като поработят малко в уредена държава с висок стандарт и ясни правила, закони, отношение, решават че там е много по-добре да отгледат децата си и така, докато не се саздадът тук нужните условия, хората няма да се върнат, а тия дето останат ще деградират още повече. Ако се видя в пари и аз напускам.
364
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 380 АнонименКолега, ти уби всички детскиджендар мечти нас о р о с о и д н и т е софиенци. ти направо ги уби психологически но и те без това са с разбита психика от ежедневното дрогиране
363
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да 383И ти и те, сте жертва на новото деление. Един казва нещо, следователно смятяш, че всичко го твърдят ?