"Силна България се гради със силни хора и институции"

Йотова участва в Националния тракийски женски събор-поклонение
22 сеп 2018 17:38, Елка Василева
28
"Силна България се гради със силни хора и институции"
Илияна Йотова. Снимка: архив, Булфото

"110 години извоюваната независимост е пример и отговорност. Дати като днешната поставят на истинско изпитание държавници и политици. Нужни са свободни и активни хора, лидери, които водят България напред. Силна държава се гради със силни хора, със силни и работещи институции". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния тракийски женски събор-поклонение, който се проведе в крумовградското село Аврен, съобщи прессекретариатът на президента.
 
„Тревожно е, че днес срещаме своята зависимост в самите себе си – в апатията, в бездушието, в примирението с нерешените с години проблеми и кризи. Младите хора, които напускат страната, липсата на достъпност до образование и здравеопазване, бедните и изоставени райони – тези въпроси  са отговорност на горди и независими хора, на родолюбци“, отбеляза Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е патрон на честванията на 85-ата годишнина от създаването на Националния тракийски женски съюз. На тази дата тракийците отдават почит и се покланят пред паметта на жестоко убитите през 1913 г. в местността Мъгленик 42 жени и деца. Пред мемориала в памет на жертвите бе отслужена заупокойна молитва.
 
„В днешния ден в едно се събира опиянението от свободата с преклонението пред трагичната гибел на жени и деца, зверски съсечени и унищожени недалеч оттук. И гордостта от българката тракийка, пазителка на родовата памет, предала на поколенията безмерната любов към род и Родина, запомнила и пяла песните, легендите до наши дни“, посочи вицепрезидентът.
 
По думите на Илияна Йотова няма как да се върне историята назад, но е необходима справедливост. Постоянна политика и отстоявана позиция на президентската институция е да се постигне договореност за обезщетение на тракийските бежанци.

При срещите си с представители на регионалните и местните власти в Одрин неотдавна вицепрезидентът отново повдигна въпроса за възстановяване активната работа на смесената българо-турска комисия за нерешените въпроси. „Ако е необходимо, тя трябва да бъде формирана наново, за да постигне резултати“, посочи Илияна Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ СЕ ДЪРЖИ ВРАЖЕСКИ С УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЗАЩО СЕ НАГНЕТЯВА НАПРЕЖЕНИЕ, ЗАЩО НА ПРЕЗИДЕНТА МУ СУФЛИРАТ ОТ БСП, ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ЗАПОЧНАТИТЕ СКАНДАЛИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ. ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТА ПОВТАРЯ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НА ЧЕРВЕНИТЕ- НА КОГО Е ПРЕЗИДЕНТ- НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябва америка .Няма да я правим великаи богата .
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силна България се гради с пряка демокрация и продажни политици и американски и руски агенти в затвора.И здрави български служби който да ги вкарат там.Но не ви изнася нали ***.мка ви политическа защити и на вас там ви е мястото и си знаете.
16
4
 
1
 
! Отговори
маши на Русия преди 5 години
И на децата стана ясно , че руския ген. Решетников е сложил Нинова и Радев за да се обърнат срещу САЩ и ЕС . Другари много сте елементарн
15
1
 
6
 
! Отговори
Републиканец преди 5 години
Уважаема Другарко Йотова , само с речи , шаблонни изказвания и лозунги нищо няма да стане. Лозе си иска мотика , а не сбирки и празнодумие.
14
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Уви, не останаха нито силни хора, нито институции. Затова и България е слаба.
13
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Другари,първо възстановете паметника на загиналите войни до НДК,и намерете костите на Левски и цар Борис lll.Тогава може и да ви повярваме.
12
0
 
4
 
! Отговори
666 преди 5 години
за каква силна бг говорите,след като в северозапада/и по специално във видин и видинско/водите геноцид и сете омраза.хората няма да забравят това и след врема ще има мъст.защото омразата поражда омраза.толкова ли мислите,че там хората са наивни.ще си платите скъпо.
11
1
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Като в 40то народно събрание ли ? Немоем го забравим, Йотова. Помним те!
10
1
 
9
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Силна България изисква спазване на закона. Дали е президенска република или парламентарна, ако няма спазване на закона е все тая Тази женсчина по-горе не е нито силна, нито спазва закона. Така че не става.
9
5
 
3
 
! Отговори
K6 преди 5 години
Упс може би грешка в превода Силни хора силни институции = ВИС2=добре дошли отново мутри
8
1
 
9
 
! Отговори
И Москва преди 5 години
трябва да ни върне архивите, прибрани след 9.09.44, но нищо не е направила.А младите българи, както младите италианци, французи и др. отиват на Запад, в Сащ, защото ЕДВА СЕГА, след 2 поколения "със ЗАБРАНА" от БКП и ДС, са СВОБОДНИ да избират живота си! Престанете с това оплакване и зареждане с ОТРИЦАТЕЛНА енергия на простите хорица.А къде са децата на БСП -ръководители, видни членове, президентски и вицепрезидентски деца? В САЩ, Англия и подобни държави.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентска република...............много скоро!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Деса дантелатаТи защо спря да пишеш или Корнелия ти сви перките?
5
0
 
6
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
До СТРАНДЖАТАсъединихте града и селото и затова от двете ни едно!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарко не се напъвай толкова че вие и ония филията с мас като се напънете омазвате работата. По спокойно никой не ви вярва за нищо нито на вас нито на гърбавите камо ли на пишман патриотарите. По добре си краднете какво още има за краднене и си обирайте крушите докато не сме се сетили да си търсиме верисиите. 1Че натам отива работата.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооо Пиги!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силна дама с много дебел/масивен глезен!
1
1
 
17
 
! Отговори
Деса дантелата преди 5 години
Тая току се появи с някое откраднато от нета изречение, колкото да не я забравят.