Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора

Хората са доволни от жените в родната политика, похвали се тя в Канада
23 сеп 2018 13:00, Красимир Ангелов
161
Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора
Снимка: БТА

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора, похвали се вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

У нас 30 процента от специалистите в бранша са жени, при среден процент за ЕС от 16 на сто, отчете родния дипломат №1. С този пример Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори, съобщава пресцентърът на МВнР.

Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада. По време на нея Захариева посочи още, че политици, като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55 на сто от съгражданите ни искат президентът да е мъж".

Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло.

Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно, отчете Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
3
 
! Отговори
. преди 5 години
Гроб за захариева и всички гербаджий !
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Те и амебите така "разсъждават". Добре, че човечеството не е разчитало на мислене като твоето, че още щяхме да дялкаме камъни из пещерите...А до останалите - преследвайте мечтите си!
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Бездетен несретник тръгнал да ме съжалява.И днес да умра,ще оставя поколение след себе си.А ти като запълниш трапа и всичко свършва.На никой няма да пука какъв си бил.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 71хахахаххаИ това ли искаш за децата си - да са бачкатори. Нима не искаш, да преследва по-висши цели? Да са творци, учени и лидери ? Нима си доволен, да знаеш, че ще са бачкаторчета, който ще допренесат с НИЩО за света ?
78
1
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 5 години
вирусите още ще са на тази планета, когато и следа от лошият ти генетичен материал няма да е останал... преди 10 000 години прародителите ти, какво са имали, частен самолет и имение ли?
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До "До 51"И какво друго да предам,бе ***?За природата е важно да оцелееш и предадеш гените си Хората могат да се мислят за много важни,ама важни са единствено природните закони.Не си ли предадеш гените за природата си лузър.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...родния дипломат 1" !?---Откъде ги измисляте тези епитети? Тая НИТО ми е родна, НИТО е дипломат, още по-малко 1.Обикновена герберска калинка ... пардон, катеринка.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До IXXIИ какво - прави 20 деца, не 50 деца направи. Полвоината да измрът от глад - все тая. Създавай нечовешки ***, не ги учи на нищо, а само ги прави, като някакъв вирус ? Това ли е ? Нима няма нищо друго в празния ти животец.Какви да са ти децата -"Много" ... Ти не си с нищо по-различен, от етносите, които презираш.
74
1
 
3
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
правете деца, р0бе, трябват ни още р0бе за плантацията българия, айде марш на тръстиката, че трябва да заработвате за изплащането на поредният заем, който ще вземем от чужди банки и прибавим към външният ни дълг. р0бе, нали знаеш, който не слушка - 100 камшика като за начало!
73
1
 
10
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
"Ако може, да им дам достатъчно, че да не им се налага да работят, ще е най-добре." - това е най-лошото, което можеш да направиш - да им дадеш наготово всичко. Така ще отгледаш поредните мързели, които няма да могат нищо. Егати мечтите имате...и се пишете родители?! Нищо чудно, че всяко следващо поколение в България става все по-глуповато и неспособно, но с все по-големи претенции към всичко и всички.
72
1
 
8
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
муахаха, тука има хора мислещи се за Господ:"Те трябва да са умни, борбени и находчиви, а не просто поредната телесна маса с претенции за величие."дали Африканците и Ислямистите размножаващи се на помощи от белите данъкоплатци в Европа разсъждават така или си мислят, че до няколко десетилетия Европа е тяхна, щото имат по 10 деца!!аЯвно, всяка раса си заслужава изчезването...както и всяка нация, толкова деградирала колкото българската!!
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жената програмист = морско свинче.нито е програмист, нито е жена
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СараТи не си нищо повече от един инкубатор. И сама си си избрала, да бъдеш такъв.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"раждат ли се българчета, кое е по-важно - спасяването на нацията или работата в ИТ сектора?!"За мен е важно, децата ми да са живи и здрави, да им дам един по-добър свят и п-голям шанс. Ако може, да им дам достатъчно, че да не им се налага да работят, ще е най-добре. Те трябва да са умни, борбени и находчиви, а не просто поредната телесна маса с претенции за величие.
68
1
 
9
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
раждат ли се българчета, кое е по-важно - спасяването на нацията или работата в ИТ сектора?!
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 51Ако толкова ти се предават гените - отивай на слънчака, шибай без кондом и ще маш поне 2-3 деця на сезон. Все ще оцелеят. И жалко за децата ти, които считаш за потомство и собствено продължение ...
66
5
 
9
 
! Отговори
Сара преди 5 години
Хора осазнайте се. Работата изобщо не пречи на отглеждането на деца. А по-важното в живота са децата. Работата е просто средство за изкарване на пари. Ако само работите и нямате деца като остареете ще съжалявате, че живота ви е бил безсмислен. Да имаш деца е много по-добре отколкото да имаш милиони. Какво искате? Да ви погребат с милионите ли? Важното е кой ще дойде на погребението.
65
1
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
Абе не знам какви са ти критериите за постижение, ама примерно Нютон освен, че е нямал деца, даже е бил и девствен, но пък не изглежда като "всичко да е свършило, след като е умрял". Разбираш ли накъде бия?
64
0
 
5
 
! Отговори
акуд преди 5 години
Захариева, а кога ще сме поне 7 по заплати?????
63
1
 
8
 
! Отговори
До "До 51" преди 5 години
Т.е. ще предадеш гените си? А нещо друго? Защото това го може и най-примитивният организъм. Нещо повече от "предаване на гените си" ще направиш ли? Или това ще е най-голямото ти постижение?