Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора

Хората са доволни от жените в родната политика, похвали се тя в Канада
23 сеп 2018 13:00, Красимир Ангелов
161
Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора
Снимка: БТА

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора, похвали се вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

У нас 30 процента от специалистите в бранша са жени, при среден процент за ЕС от 16 на сто, отчете родния дипломат №1. С този пример Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори, съобщава пресцентърът на МВнР.

Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада. По време на нея Захариева посочи още, че политици, като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55 на сто от съгражданите ни искат президентът да е мъж".

Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло.

Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно, отчете Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Така е -няма какво да ми обясняваш.Щото нито имаш деца,нито си женен.Аз съм женен,жена ми е учителка в езикова гимназия и предпочита да ни гледа децата, вместо да ходи на работа.За една жена кариерата и гледането на деца са несъвместими.А в кой век живея не е важно, важното е,че предам гените си ,а при такива"модерни"бездетници всичко свършва в момента,в който умрат.
61
3
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Първи по обезлюдяване на страната, за да работят момичетата телефонистки в кол центрове в София. Голяма гордост! А когато същите фирми решат, че заплатите в България не са им вече толкова изгодни и се изместят я в Украйна я в Индия, тогава същите "овластени" жени какво ще правят като няма телефони за вдигане?
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Да, ама специално в тея среди, има компании, който нарочно наемат цели отдели само от жени, за да компенсират факта, че 99% от разработчиците им са бели, хетеросексуални мъже, идващи от средна или "висока-средна". В моята фирма имаме 8 жени в "човешки ресурси" и няма нито един мъж. Счетоводствтоо са 9 жени и 2 момчета на стаж от университета. Маркетинговият отдел са 10 млади момичта. Останалото - 92 коча на компютрите.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и все пак
58
0
 
5
 
! Отговори
Правец 64 преди 5 години
До Анонимен 52Нито Правец, нито Apple II бяха "мейнфреийм" компютри. Но обясни ми, как повечето софутер за Apple II е съвместим с този за правец. Как чипа на Правеца - ИМКО 1 си е клонинг на MOS Technology 6502, американски процесор, който се намира на поне 10 от тогавашните персонални компютри (и на първия Femicom <3). Копие си беше. А и BASIC на него. И това ли е чисто българско ? И Джон Атанасоф има принос, но не е "създателят" на компютрите.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато най-после разберете, че служител в кол център не е ИТ специалист - рязко ще се окаже, че сме на последно място ;)
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдете Пееви но хубав начин на живот,по големина на заплати,по здравеопазване....Това е важното.,..
55
2
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
муахаха, аз се подигравам на простотия на повечете българия използващи неправилно слъвосъчетанието "силиконова долина", а вие ме взимате на сериозно... муахаха... чудя се вече кой е по-*** този дето знае какво е силиции и какво е силикон или този дето не различава ирония и сарказъм...
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо времето на Бай Тошо България имаше икономика и изнасяша продукция за милиарди и на изток и на запад, а днес при евроатлантизъма след 30 години България не може и гвоздей да проузведе и изнася само чистачи и черноработници за Запада, който пък от своя страна внася стоки второ качество в България.
53
1
 
9
 
! Отговори
до истината боли преди 5 години
Между другото, казва се "силициевата долина". На английски silicon означава силиций. Или си мислиш, че компютърът ти работи със силикона, с който си уплътняваш тоалетната чиния?
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правец беше чисто бъгарски конпютър и никой не е крал от Макинтош, България е проузвеждала mainframe компютри многои преди Макинтош, а и самата технология на процесорите тогава не нещо което се краде, било е известно, дори българин - Джон Атанасов в САЩ - е създал първата изчислителна машина която е далечен първообраз на компютъра, тези технологии са се разработвали в университети и са били публични, не е било нужно да се краде, а и сега Интел и Аппле нямат кой знае какви тайни да крият.
51
8
 
8
 
! Отговори
до 42 преди 5 години
"ролята на жената е да гледа деца,не да прави кариера" - с това изказване само демонстрираш, че живееш няколко века назад.... Професията не пречи да имаш деца. Дори ИТ сферата дава повече възможности от почти всяка друга - високи заплати, дистанционна работа и т.н. Разбира се, на хора като теб няма как това да им бъде обяснено, защото за тях жената е придатък на мъжа и чистачка вкъщи.
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината болиПравец компютрите са крадени Макинтоши, а в наши дни да крадеш интелектуална собственост или патенти не е много разумно. Виж, по времето на бай ти Тошо се крадяха (при това зле) разни технологии и пак нямаше кой да ги купи навън.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая къде живее ..
48
2
 
10
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
Да, чалгарките имат повече силикон в тях от Силиконова Долина, следователно България е Първа Силиконова Долина на ЕС. Муахаха, смешници - огледайте се - Правец 8 не може да произведете в 2018, имали ИТ индустрия!!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не напразно му викаме Силиконивата Долина на Димитровградско...
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко от тези It специалисти са виждали терминал в последните 2 години? Колко от тях знаят, какво изобщо е терминал (hint - не говорим за тези на летищата).Или вече всеки HR, счетоводител, секретар и мениджър стана специалист по IT.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е запазена мъжка територия.. Отворена си е. Просто няма кандидати от женски пол. От 180 разработчика, в моята фирма само 6 са жени. От 1200 кандидатури е имало 11 на жени. Някой може спокойно, да обвини управата в сексизъм, че наместник по-често жени, отколкото мъже! 54.5% от всички кандидати жени с Ана ето, докато при мъжете е 14%!! (базиран се...)
44
1
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Когато герберюга каже, че България е първа в нещо, пропуска, че по ниво на заплащане, корупция и свобода на словото се на дъното на всички европейски класации.
43
1
 
8
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
И с какво е помогнала в случая тази Захариева?