Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!

Няма регистър на осигуровките преди 1997 година
25 сеп 2018 12:45,
81
Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!
Снимка: Dnes.bg

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост.

Той коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия.

В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии, министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок.

Още по темата

"Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени", допълни още Бисер Петков.

Той подчерта, че за времето преди 1997 година няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват и опити за измама чрез представяне на неверни документи.

Министърът припомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван.

Министърът подчерта, че ще участва в дискусията утре, но на този етап предвиденото е това, което е заложено в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедливо е и да няма минимална пенсия, за да се стимулират хората да се осигуряват на реални доходи. Сега и осигурявалият се и укривалият доходи почти едни и същи пенсии получават.
56
1
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Най-сетне ще получа достойно възнаграждение за тежкият труд на секретар на БКП !
55
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедливо е всеки да получава пенсия според осигуровките му. Това означава, че трябва да му се отчита целия трудов стаж и съответните осигуровки. Ясно е, че това не може да се приложи към старите пенсии, при които се избираха три най-добри години, следователно справедливо е да има таван за старите пенсии.
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички казват, че доходите през последните години се увеличават, включително и министър Горанов. Защо тогава не се вдига максималния осигурителен доход. Така поне с малко ще се вдигне тавана на коректно осигурявалите се.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам "Министерството на труда и социалната политика", да стане "Министерство на труда и СПРАВЕДЛИВАТА политика". Така, който не се е осигурявал, няма да получава пенсия.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При този огромен размер на укриване на доходи и неплащане на осигуровки и данъци, е престъпно да има минимални размери на пенсиите. Трябва всеки да си получава пенсия според осигуровките, които са правени за него. Сега тези дето са се осигурявали за пенсия от 30-40 лева, взимат в пъти повече, а пенсионерите, които не са укривали доходи, са с поне два пъти по-малки пенсии, от това, което трябва.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени."Ами изчислете ги справедливо. Ако има опити за измама с документи преди 1997г., проверете, за това сте там и направете справедливо изчисляване на пенсиите. Но не е справедливо човек да работи над 40г. квалифициран труд, да се осигурява бруто и накрая да му се слага таван на пенсията.
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таван за старите пенсии трябва да има. Тук коментирате таванът при условията на новите пенсии, без да се усещате, че със старите пенсии, нещата са много различни. Много малко са хората, които заслужават да няма таван за старите пенсии. То голямият проблем не е тавана, а в минималните пенсии, към които отива голям дял от парите на нормално осигурявалите се пенсионери.
49
6
 
10
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
Максималната пенсия трябва да бъде около три пъти повече от минималната, както е в повечето развити европейски държави. Тези, които искат да получават 1500 лв. пенсия, да се борят минималната да стъпи 500 лв. Това е. Големият проблем е бедността. Не трябва линията на бедност да е по висока от минималната пенсия.
48
3
 
13
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Който иска добра пенсия да си заделя пари за черни дни или да ги инвестира ако може или в частни пенсионни фондове...варианти хиляди .Хора не разчитайте на държавата , това не е НРБ от татово време . Ако можете и не внасяйте защото винаги ще вземете по малко отколкото сте внасяли ... при сегашната пирамида на понци .
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Въпрос за 2000 лвМи поне на теория пак ще има таван на пенсиите, който би трябвало да максималния ОД
46
0
 
11
 
! Отговори
Робчо Робев преди 5 години
Пада таванът, за да може правителствените далавераджии от всички бои да не спират лапането! В младостта си работих тежък труд. Надявах се да мога да се пенсионирам по - рано и да е достойна пенсията ми. Правителствените мазници изстъргаха от живота ми 18 години втора категория труд! Те се подиграват с хората, но наближава Видовден!
45
1
 
14
 
! Отговори
справедливост преди 5 години
Пенсията не е задължителна. Който се е осигурявал да получава пълната си пенсия, който е крал и брал желязо остава без пенсия.
44
1
 
25
 
! Отговори
Svelini преди 5 години
А справедливо ли е, да работиш над 40 години без прекъсване, да се осигуряваш за всичкото това време и с отрязаното от пенсията ти да осигуряваш пенсията на този, който никога не е работил? Винаги съм твърдяла, че пенсионерите с таван на пенсиите са най_големите дарители в тази държава.
43
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос за 2000 лв преди 5 години
В момента (от 4-5 години) плащам осигуровки върху максималния осигурителен доход, а преди това почти толкова. Не съм депутат, чиновник, военен, полицай, партиен член и т.н. АКО доживея до пенсия, колко трябва да е тя? Питам, защото много философи тук пишат, че това или онова не било справедливо. Плащам осигуровки + данъци по около 700 лв всеки месец ...
42
5
 
21
 
! Отговори
DIMITAR преди 5 години
От злоба и завист някои пишат пълни измислици!. ИТ специалисти, пилоти и други квалифицирани кадри винаги са се осигурявали върху брутната си заплата, преди да се въведе мах осигурителен доход!!! Защо толкова години вече държавата ги ограбва с ТАВАН на пенсията им. Единственото справедливо решение е да се махне веднъж завинаги този таван, това унижение, това издигане в култ на неграмотността, тази огромна несправедливост, това ограбване на образованите кадри!!!
41
2
 
21
 
! Отговори
Зигфрид преди 5 години
Да има таван , колкото е максимално осигурителният доход .От както има въведен таван , вероятно са си отишли в отвъдното десетки хиляди пенсионери .Представяте ли си колко пари е спечелила държавата от икономията на пенсиите .А тази икономия е раздадена на роми , неработили мързеливци , и хора които са работили ,но не са се осигурявали или са правили минимални осигуровки , и всички сега пищят " ама как може така , какви са тези големи пенсии".Най- справедливото решение е таван , до МОД.
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като си помисля колко много са тези, които си живеят само на помощи. С тези пари би могло да се направи реформа в пенсионната система и хората да вземат достойно заплащане, а не да агонизират с по 200лв. Някой от политиците има ли представа как се живее с 200лв.??? Не на ден, месечно!
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай хАко работещият е с килийно образование,ако ръцете му са наврени отзад и ако под каскета няма никой,може!
38
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Каква справедливост бе. Незаслужено взимат големи заплати, после пак незаслужено - големи пенсии. Каква справедливост е това. А ти си имай 45 години стаж до пенсия и накрая нищо.