Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!

Няма регистър на осигуровките преди 1997 година
25 сеп 2018 12:45,
81
Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!
Снимка: Dnes.bg

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост.

Той коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия.

В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии, министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок.

Още по темата

"Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени", допълни още Бисер Петков.

Той подчерта, че за времето преди 1997 година няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват и опити за измама чрез представяне на неверни документи.

Министърът припомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван.

Министърът подчерта, че ще участва в дискусията утре, но на този етап предвиденото е това, което е заложено в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
16
 
! Отговори
бай х преди 5 години
няма как да издържи тая пирамида като един пенсионер взима повече от 1 работещ , в цял свят /средно/ пенсиите са под минималната работна заплата
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно е каква би била най-високата пенсия, ако нямаше таван за старите пенсии?! 50000, 100000 или един милион. Аз залагам на един милион. Това са тези, дето след 1989 година преди да въведат максималната осигурителна сума имат три последователни години с огромни осигуровки и минимални осигуровки през останалото втеме.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно, откъде НОИ ще намери пари, за да изплаща пенсии без таван с реазмери над 2000 лева. Към момента, системата се издържа благодарение на сегашните активно работещи, но за да се предвиди по-висок разход в бюджета на НОИ, естествено че ще измислят допълнително увеличение на осигурителната тежест. Така пак брутната сума на данъците и осигуровките ни ще нарасне и чистата заплата ще падне - дори не се надявам някой работодател да се сети да увеличи заплатите поради този проблем.
34
20
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Проблемът с пенсиите е, че се налага да хрантутим и родителите на емигрантите.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора пишат повече емоционално и без да познават нормативната база!Едно е това,което на някой му се иска,друго е онова,което се е случило-стаж,внесени осигуровки ,размер на последните и вс.останало!
32
0
 
15
 
! Отговори
Пенция преди 5 години
По скоро пада мазилката от тавана.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Има ги тези три години,колега но се вземат предвид при изчисляване на Индивидуалния коефицент.поне така казва КСО."Индивидуалният коефициент се изчислява от дохода на лицето, върху който са внесениосигурителни вноски за периода от три последователни години от последните 15 годиниосигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по избор на лицето и от дохода за периода след тази дата до пенсионирането му"
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте лъгали, че нямало да бъде справедливо.Защото тези които се пенсионираха преди години си избираха САМО 3 най добри години и ето ви е далаверата.Може 30 години да се осигурявал на минимум, само 3 години на някакви огромни заплати и се получават пенсии над 5 хиляди лева.Ако ще отпада и за старите пенсии, трябва на ново да им се изчислява за всичките години трудов стаж.Да не говорим, че има доста с по 20 години дето са се пенсионирали, защото тогава нямаше изискване 65 години минимум
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таванът на пенсията трябва да е средната месечна заплата в страната.За жалост средната месечна заплата нето е 740 лева, а дори пенсиите ще станат по 1040 лева нето.Имаше някакви фрапанти случаи които по времето на фалита на банки и девалвацията, така бяха си постлали, че ако нямаше таван , трябваше да получават над 10 хиляди лева пенсия
28
1
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Написал си пълни безмислици. Пенсионирал си се примерно през 1995 година. Три години по избор, а не последните три!, таван на осигуровките тогава нямаше. Пенсията според тези три години може и 50000 лева да е. Нищо не се разхвърля по останалите години. Част от това, което си написал е за сеашното пенсиониране, друга част изобщо не е вярна.
27
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има справедливост, таванът на отпуснатите досега пенсии трябва да падне, а за новите от 2019 трябва да остане за определен период. Така, все пак би се постигнал някакъв баланс. В противен случай, едно поколение изтърпява всички негативи доживот.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Не си запознат с КСО и начина по който се изчисляват пенсиите.Ако си се осигурявал през последните три години на 2600 лв.,колкото е макс.доход,след като ги разхвърлиш върху целия трудов стаж,разликата е минимална-не повече от няколко лева!
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има отделен по-нисък таван на пенсиите за фуражките. Сега фуражките изяждат половината от пенсиите на хората от трета категория труд.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "наши хора"Щом това постановление е стигнало до форума,значи няма да е хич секретно!
23
10
 
8
 
! Отговори
До защо преди 5 години
Ти всъщност какво казваш? Нищо не ти се разбира. Като пишеш за тези, на които държавата плаща осигуровките на 100%, не забравяй две неща. На останалитте работодателя плаща сега 60% от осигуровките и второ, на държавните служители им намалиха заплатите, когато държавата започна да им плаща 100% от осигуровките, вместо 60%, от което държавните служители само загубиха и те най-много искат да са като останалите.
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЗНАВАМ ЕДИН МИНЬОР, КОЙТО ВЗЕМА МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ.САМО ЧЕ НЕ Е БИЛ НА ПОДЗЕМНА РАБОТА А ТРЕНЬОР НА ФУТБОЛНИЯ ОТБОР "МИНЬОР" ПЕРНИК, ПЪК СА ГО ВОДИЛИ МИНЬОР V разряд
21
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таванът за старите пенсии трябва да остане. Не е справедливо някой, който само три години е внасял огромни осигуровки, а през останалите 40 години се е осигурявал на минимални суми, сега да взима 5000-10000-20000-50000 лева пенсия. Таван на осигуровките има отскоро, но явно някои си мислят, че винаги го е имало.
20
5
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 5 години
Мунчовци, защо слагате минуси на нещо, което си е реалност?Прочетете Кодекса за социално осигуряване, макар че едва ли знаете , че съществува такъв.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама ние не сме бивша комунистическа държавание сме си комунистическа държава - нали др. Борисов си е бир парче комунист.
18
0
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сега всичките шефове на фалирали банки и пирамиди ще живнат