Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!

Няма регистър на осигуровките преди 1997 година
25 сеп 2018 12:45,
81
Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!
Снимка: Dnes.bg

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост.

Той коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия.

В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии, министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок.

Още по темата

"Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени", допълни още Бисер Петков.

Той подчерта, че за времето преди 1997 година няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват и опити за измама чрез представяне на неверни документи.

Министърът припомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван.

Министърът подчерта, че ще участва в дискусията утре, но на този етап предвиденото е това, което е заложено в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
27
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 5 години
ОСВЕН ТОВА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, МВР, ВОЕННИТЕ, СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ОБЩИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕ ВНАСЯТ СОЦИАЛНИ ОСИГУРОВКИ. ВНАСЯ ИМ ГИ ДЪРЖАВАТА.и депутатите.
16
3
 
23
 
! Отговори
65 преди 5 години
Да ,и до моите уши достига ,че за някои няма таван.Но не е справедливо напр.един миньор и един счетоводител или шофьор на комунистически директор на шивашки цех за сутиени да вземат една пенсия.Имаше категоризация на труда.Редно е да отпафне тавана,за да може тия дето са останали живи да вземат поне малко тия пари.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали има таван на максималния осигурителен доход - 2 600 лв. Колко смятате, че ще е максималната пенсия?
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсия 5000 лв. няма да има. Тук става въпрос за едни 200 -300 лв. над сегашния таван
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За определени хора и професии няма таван. Но това пак е гавра.Защото политиците са си осигурили големи пенсии, а за останалите хора пари за пенсии няма.Няма такава държава като пост комунистическа България.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма бивша комунистическа държава с такъв таван на пенсиите.
11
3
 
22
 
! Отговори
"наши хора" преди 5 години
До БатманТавана няма значение!Той е за парлама!Има си секретно постановление за добавки " за особени заслуги"!Мой познат бивш полковник от МВР взима над 1,200!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 6Как ще взима пенсия 5000 лева, като прага за осигуровките е 2600 лива. А пенсията се изчислявя на база осигурителен доход.
9
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е проблем да падне за новите пенсионери, защото вече мнозина не са осигурявани цял живот. Работили са, но не са ги осигурявали. Според мен няма да стане веднага, ще изчакат няколко години и после.На старите пенсионери няма да отпадне, защото бюджета няма да може да се справи. Няма откъде да се намерят толкова пари. А че тавана е несправедлив, това е ясно. Орязват ти едни пари, които си заработил. Това, че няма осъдени за грабежа на пенсинните фондове е болна тема. Поредната кражба на БКП.
8
17
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Безполезни чиновници ,милиционери и алкохолизирани военни *** 120 кг да лапкат огромни пенсии ,айде честито ;) !!!
7
20
 
19
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Аз съм за да има таван.....!!!!!!
6
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много малко е увеличението от 940 на 1040. Поне на 5000 лева да е увеличението аз тавана. Някой може да има пенсия от 10 000 лева, ако цял живот е работил на частно и е внасял осигорвки по 100 000 лева - примерно при певците- как така ще го ограничават изкуствено.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но те не са българи, те са крадци и хрантутници
4
1
 
28
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Депутатите ще доживеят до пенсия
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли българи които ще доживеят до пенсия?
2
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"дали това би било справедливо" хайде да помислим дали е справедливо. Докато някой съвестно е плащал осигуровки на база на реалната си заплата, други се осигурявали на минимална и вземали остатъка от заплатата си под масата. Накрая тоя дето си плащал съвестно му казват: "ами виж какво - не е справедливо ти да вземаш толкова"
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тавана пада ама пенсионерите са в мазана. И няма да излязат оттам.