Едва 6% склонни да внасят още пари за здраве

Годишно обаче доплащаме над 2 млрд. в системата
81
Едва 6% склонни да внасят още пари за здраве
Снимка: БТА

Само 6% от българите са съгласни да внасят повече средства от сегашната си здравна осигуровка, но в същото време голяма част доплащат много повече пари.

Това каза Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч", която представи проучване, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Проучването е осъществено в периода 23 юли - 3 август сред 1017 души.

Данните бяха обявени на дискусия, на която здравният министър Кирил Ананиев представи нови варианти за осигурителен модел. Те предвиждат пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително допълнително застраховане.

С над 2 млрд. лв. годишно българите дофинансират здравната система. Парадокс е, че има огромни преки пащания, но едва 35 на сто от запитаните знаят върху какъв доход се осигуряват, като само 21 на сто знаят точно колко средства внасят за здравна осигуровка.

Само 7 на сто твърдят, че са проверили здравното си досие. Липсва икономическа заинтересованост у хората да проследяват какви средства отделят, а в редица случаи се чувстват зависими от лекарите и не проявяват интерес от такъв контрол, показва още проучването.

Над 40 на сто от участниците настояват за високоспециализирано лечение, повече инвестиции в апаратура и обновяване на болниците. Всеки трети иска да има достъп до съвременните лекарства, както и да се проследява ефектът от лечението, предаде БТА.

Над 51% от запитаните смятат, че е възможен нов модел, който да е от полза за лекарите и пациентите. Кредитът на доверие е крехък оптимизъм и той трябва да бъде използван, каза Димитрова. Според 81 на сто от анкетираните трябва да има силен контрол върху изразходването на средствата и качеството на лечението.

От запитаните 39 на сто твърдят, че трябва да има допълнителни фондове, а не само НЗОК. Хората нямат склонност да доплащат повече за здравна осигуровка, ако не се премахне доплащането.

Промяната в действащия модел е наложителна, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, но подчерта, че когато приключат дебатите и се постигне висока степен на съгласие, тогава ще се тръгне по пътя на законодателните промени.

Основните принципи, залегнали в предлаганите промени, са нов тип контрол, конкуренция между финансиращите органи - НЗОК и здравните застрахователи, премахване на негрегламентираните плащания и модернизация на здравеопазването, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
13
 
! Отговори
случаен преди 5 години
ей не се наядохте,само у нас го има задължителна "доброволна" застраховка,да нахраним гладните бели якички-четете КОНСТИТУЦИЯТА бе господа всякакви управляващи там ясно го пише,но вие я е четете,като дявола евангелието-затова не върви футболът в Б-Я...
13
0
 
8
 
! Отговори
м преди 5 години
не са нужни повече пари да доплащаме эа эдраве нужен е министър който да спре течовете харченето сега на парите от касата с иэмислени пътеки лекувани паценти на книга обэавеждане на касите с мерцедеси джакуэита,както каэваше Борисов увеличихме парите двойно и ням ареэултати да оставим че 3000000 българи са напуснали държавата спрете се работете с теэи още пари следете къде отиват парите от касата эа какво реално лечение или фалшиво
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осигуряват ме върху максимума вече доста години. Сега са около 100лв месечно, а в болница ходя само по допълнителното осигуряване, което фирмата ми прави и покрива всички разходи за прегледи, лекарства и изследвания. По здравна каса не съм ползвал нищо от сума си години. Къде отиват тези пари? Още ли трябва да плащам освен тези 1200лв годишно? За да могат индийците да викат спешна помощ да им мерят кръвното ли?! В чужбина няма да плащам по-малко, но ще знам за какво е. Малко остана...
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей как искате да паднете от власт ама...много е лош периода-срещу зима,с нови цени на отопление,хляб,сега и нови здр.осигуровки и за деца и за пенсионери..сами ще се свалите- Корнелията ще ликува.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да даваме здраве на ромите ли ние им даваме достатъчно или докторски рекет му казвяме тия са доедин за затвора
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доплащайте! И допълнителни осигуровки плащайте........ той разБойко така обича. На мен дори лекарствата за,настинка са ми безплатни и си плащам само това което държавата ми взима като осигуровка
8
0
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Не трябва никаква добозорна нова вноска. Първи трябва държавата да осигури поне както се полага на минималната заплата или около 20 лв на месец - деца до 18 г., пенсионери, държавни чиновници и тогава да се говори за други дол=плащания. Преди годни умният Дянков, отписа 1,5 милиарда лева от стратегическия резерв на Здравната Каса. Тези пари не се видяха и не се чу за какво са дадени, не се чу и да са откраднати. Това бяха парите, които държавата не в насяла и са били само на книга.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно не са разбрали въпроса.
6
1
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Към тези 2 милиарда прибавете още два - разходи за транспорт, хотел, храна.Всичко е в големите градове, хората от малките населени места трябва да пътуват непрекъснато за да си осигурят що годе добро здравеопазване.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста се доплаща в системата- всички видове протези се купуват, а това е лудост и не всеки може да си го позволи, особено пенсионерите. Поне за тях и децата трябва да е напълно безплатно всичко и да не се доплаща и стотинка, а сега е мъка.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 6 % са само медицински работници и семействата им. Така , че 0% са реално съгласните.
3
1
 
32
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Някой да се е пробвал да напълни каца без дъно? Аз бих внасял и на три места ако знам, че всичко влиза в персоналната ми партида. Какво е сега, едни внасят и доплащат за лечение, други се лекуват без да са дали един лев.
2
1
 
37
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Въведете здравна карта както е на всякъде в Европа бе умници, ама няма да може да точите тези 2 милиарда на година нали и за това да дадат овцете!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли гербаджии, които да подкрепят министъра си и да искат да дават повече пари за нереформираната ни здравна система?!