Бойко Борисов поиска подкрепа от евреите в САЩ за визовия режим

Премиерът: Само ние не изпратихме евреите си на сигурна смърт!
131
Бойко Борисов поиска подкрепа от евреите в САЩ за визовия режим
Снимки: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви на среща с представители на американски еврейски организаци, че страната ни би оценила високо подкрепата им пред Конгреса и американската администрация за постигането на пълна визова реципрочност със САЩ.

Министър-председателят разговаря с тях в Ню Йорк, където е на посещение по повод 73-ата сесия на Общото събрание на ООН и ръководи българската делегация.

Премиерът подчерта, че българският и еврейският народ са изключително свързани и с годините са изградили приятелство, което е добра предпоставка за сътрудничеството на международно ниво.

"Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ", каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той припомни, че тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"През 1943 г. единствено България не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход", каза Борисов и допълни, че тази история трябва да се изследва и разказва.

Българският премиер припомни, че в началото на месеца в Тел Авив заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху откриха паметник - символ на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста и подчерта, че това е пореден акт, който затвърждава приятелството и взаимната подкрепа между двете страни.

"Днес второ и трето поколение български евреи са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят отношения ни уникални и сърдечни", каза министър-председателят.

Премиерът запозна председателите на еврейските организации със стъпките, които страната ни е предприела за членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и посочи, че това е важна междуправителствена организация за България.

Целта на организацията е да осигури политическа и обществена подкрепа за изучаването, изследването и съхраняване на паметта на Холокоста на национално и международно равнище.

Министър-председателят подчерта, че през октомври 2017 г. българското правителство взе решение да приеме и прилага работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, а заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев бе определен за национален координатор за борба с антисемитизма. 

"България стана петата държава-членка на ЕС, приела определението за антисемитизъм, което ще подпомага работата на съдебната власт и правоприлагащите органи при идентифицирането и наказателното преследване на деяния с антисемитски характер", допълни още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
4
 
! Отговори
Поне нещо прави преди 5 години
За разлика от Радев, Бойко поне се опитва да направи нещо полезно за България!На Радев му дай само общи приказки и прокламации, без никакъв реален резултат!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепа от евреите, подкрепа от арабите, приемаме подкрепа всякаква. Трябва да сме добре с всички араби и евреи.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Цяла България има светка от това да няма визи за нас българите. Ако ББ успее да убеди американците той ще направи нещо добро за страната.
26
1
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Баба Ленчи на Поп Тодор унуката що не е на кадрото? Видна еврейска фигура и активистка...
25
0
 
17
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"През 1943 г. единствено България не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход", каза Борисов"------------------------------------------------------------------------Брей!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е така да си говземат на работа вамерикоското посолствои да си го ползват закаквото искат .В министерския съветза такива не трябвада има място .
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И те са взели парите и са му казали "шъ видим"
22
2
 
12
 
! Отговори
Гане преди 5 години
Ей ся,ше си потрошим краката да се изтърчим,към краварията...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Визите за българите трябва да паднат.
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А евреите са се виделив небрано лозе . Тоя насза какви ни взема .
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко пак е получавал от чи футите инструктаж за унищожението на България...
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бокича не му стиска да сложи визи на хамериканците. Щото ако го направи, на секундата ще го повикат в посолството и ще му дърпат ушагите. Ако не слуша, ще го сложат на четири крака, ще му минат в гръб и тогава по един по-впечатляващ начин ще му дърпат ушагите, докато не свали визите.Нали Бате Бокич отдавна им е слугинаж, трябва да си знае мястото...
17
0
 
14
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Да и аз съм , на същото мнение, като,,17,, който държави искат визи, на Българският народ, Защо България и тя не иска визи , когато идват в България.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баче на никой не му трябват визи за САЩ , Боко нещо си неадекватен..
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не му пука на мнозинстото от бг народ за американските визи. Ние трябва да наложим за американци визи и други държави.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отива и се пазари катоциганин на пазар , самоче средноинтелигентниятчовек ще му каже четакива пазарлъци намеждународно ниво невървят .
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не въведе визиза американците ?Докато те се туткат итриумят .
12
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото знам визата за нас за САЩ е 150 долара. Защо трябва да се унижаваме и искаме САЩ да свалят визовия режим? Предлагам йезуитски ход. Всеки американец влизащ у нас да плаща такса / не виза/ 150 долара. Тези същества са се научили да вземет всичко от света и да не дават нищо.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно!
10
0
 
35
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Какво е казал Борисов - ясно. Но какво са отговорили евреите и изобщо обещавали ли са нещо?