Добре или зле? Накъде се развива страната? ГЕРБ и ДПС в спор

Ще има ли единодушие за кандидата за конституционен съдия?
Обновена: 27 сеп 2018 16:28 | 27 сеп 2018 14:30, Камелия Цветанова
109
Добре или зле? Накъде се развива страната? ГЕРБ и ДПС в спор
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

Трудни са разговорите между управляващи и опозиция, но все трябва да ги има, смята шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Повод за признанието му стана среща в парламента с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за единствения кандидат за конституционен съдия от квотата на НС Красимир Влахов.

И макар депутатите от движението да са се съгласили на среща с номинирания от ГЕРБ и Обединените патриоти Влахов, Цветанов и Карадайъ отвориха темата и за управляващата коалиция, за икономическото развитие на страната и очаквано гледните им точки по тези въпроси влязоха в сблъсък.

Проваленото заседание на парламента поради липсата на достатъчно законотворци в пленарната зала провокира двамата да отворят дебата по тези въпроси.

Цветанов призна, че кворумът е ангажимент на управляващите, а от това пък зависи и стабилността на институциите.

"Много анализатори смятаха, че е по-добре да се направи правителство на малцинството след изборите, но как щяхме да работим с 95 депутати, нямаше да може да започнем пленарния ден и щяхме много бързо да отидем на избори, а за нас е важно да има стабилност, защото сега има икономически ръст от 4%, най-ниската безработица и възможност през новия бюджет 2019 г. да увеличим и работните заплати с 10%, надявам се и вашите работодатели да увеличат вашите заплати", обърна се той към журналистите.

Карадайъ използва това, че Цветанов повдигна въпроса за развитието на страната и опонира, че в момента положението не е добро.

"Инфлацията е факт, виждаме и ще усетим и по джоба си увеличението на природния газ и ред процеси, които произтичат от там, а за политическата конфигурация от днешна гледна точка след година и половина нашата оценка е, че ГЕРБ се отказаха от ясна програма за развитието на страната, зад която да има мнозинство в парламента, а предпочетоха да има аритметично мнозинство, но с него държавата върви по инерция независимо от някои добри неща, които се случват, защото те не са целенасочени, просто няма ясна програма за развитие", оспори думите на Цветанов лидерът на ДПС.

Той призна, че е готов да обсъжда всеки приоритет, посочен му от мнозинството, каква цел има, в какви срокове и с какви действия се изпълнява.

"ГЕРБ допуснаха популизма и национализма във властта", обвини още Карадайъ, а Цветанов призна, че от изказването на лидера на ДПС е явно колко са трудни разговорите между управляващи и опозиция, но пък били задължителни, за да се търси консенсус по приоритетите за напредъка на страната.

"Всеки си има управленска програма, политиките ни са различни, но ние имаме приета управленска програма, която изпълняваме и фактът, че имаме икономически растеж и по-голям БВП показва, че се движим в правилната посока, но чуваме и различното мнение и там, където са нужни корекции, ги правим", похвали се той.

Карадайъ не не му остана длъжен: "Да питам, макар че отговор не може да се даде веднага, каква е заетостта в страната през последната една-две години, каква е младежката безработица, какви са изобщо инвестициите в страната и какви са чуждите".

Въпреки разминаването по ключови въпроси, за кандидатурата на Красимир Влахов явно няма противопоставяне. ДПС ще се срещне с Влахов в сряда и след разговора ще прецени дали да го подкрепи за конституционен съдия.

"КС е много важен орган в държавата, според нас би трябвало членовете на КС да са консенсусни кандидатури независимо кой ги предлага, но ние искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват такива кандидати", обясни Карадайъ.

Цветанов добави, че ще говори и с червената шефка Корнелия Нинова за евентуална среща на социалистите с Влахов, защото и от БСП останаха без кандидат, след като Янаки Стоилов се отказа.

Той коментира, че не знае дали слуховете, че Стоилов ще бъде номинацията на президента Румен Радев за конституционен съдия, са верни.

Все пак Цветанов се надява, че и държавният глава ще има прозрачни процедури, когато излъчва претендента от неговата квота за КС, така както такива има в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто партиите започнаха да наемат *** безработицата спадна драстично
101
1
 
3
 
! Отговори
ГНУС преди 5 години
ГЕРБ И ДПС СЕ ВПЛЕТОХА В ЛЮБОВНА ПРЕГРЪДКА.
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички имат по две коли, ходят по чужбина, но реват - бедни сме :)))
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли, ами оплачи се в ЕС че те мачкат у нас бе, да видим какви доказателства имаш, а ?Осъди България, получи милиони.Хайде давай ;)
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто герберите управляват,се превърнахме в концентрационен лагер,всеки който не е с тях,бива смачкаван или унищожаван.Такова варварско управление и унижение,изребление,мачкане на народа не сме имали.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС и ГЕРБ си спорят ама са си заедно от общинско та до парламентарно ниво. Нищо ново . ДПС са със всеки който е във власта и пак заради власта и кокала.
96
1
 
1
 
! Отговори
Ala_bala преди 5 години
Основният въпрос, който трябва да му се зададе е:Какво е отношението му към Истанбулската конвенция и *** идеологията.
95
9
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
"Новата власт трябва да дойде с огън и кръв и да постави бесилки на стадионите и цялата управа довела до този хаос държавата да виси по бесилките за пример на останалите." Не разбирам защо администраторът на сайта толерира комунистическите призиви към насилие, а трие много по-безобидни коментари??? Явно сайтът е много червен и допуска с отворено сърце всички глупости написани от червените ***...Жалко за сайта!!!
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Профанесор Не вервам да е работил в комунисткото ДС, там такива и като шефа му ги пренасочваха некадъ другаде я шофьорче , я в пажарната , я в тила.
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59 На тези от Брюксел им е все едно - крадат от нашите пари, нали ние си правим вноската от един милиярд за ЕС и после ни ги дават на парцийки. Брюксел много добре знаят, че " нашите " си крадат от нашите си пари. Затова им е все едно. Даже им е добре гледат ни сеира.
92
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
При Станишев страната вървеше добре, растежът на икономиката беше по-голям - 6%, безработицата - по-малка и не се вземаха заеми, а токът беше много евтин
91
3
 
12
 
! Отговори
ЦвЦв & ББ преди 5 години
Страната се развива като ръководителите си - бавно.
90
4
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До91:Цената на газта в момента е идентична на тая през 2015 !!! И въпреки това КЕВР вдига цената на парното.... Нещо да коментираш???
89
4
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
"...Представители на Булгаргаз заминават днес за Санкт Петербург, на среща с руската компания Газпром Експорт, на която ще се опитат да предоговорят условията за покупка и доставка на газа. Срещата е за технически преговори по предоговарянето на руските газови доставки." Дано руснаците намалят цените на газа, защото винаги са искали от България най-високите цени за газ в цяла Европа. Дано това да стане, за да си поемем глътка въздух! Ще следим с интерес преговорите...
88
11
 
12
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
"Новата власт трябва да дойде с огън и кръв и да постави бесилки на стадионите и цялата управа довела до този хаос държавата да виси по бесилките за пример на останалите." Боже, тия *** виждат само кръв. Тези върколаци с кръв взеха властта и искат още. Боже, пази ни от тия зверове!!! Не, властта ще се вземе след 3 години мирно и тихо от кабинета Борисов 4!!! Все пак има и нормални хора в тази държава, а не само мал.оумни червени ***...
87
5
 
18
 
! Отговори
СУДЖУЦИ преди 5 години
Утре ли дават суджуците, че третополовите от ГЕРБ са станали толкова активни?
86
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЪМ СПИСЪКА НА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ТРЯБВА ДСА СЕ ДОБАВИ И КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ, НО В РАЗДЕЛ МИЛИАРДЕРИ.
85
6
 
3
 
! Отговори
СМЯХ преди 5 години
До Червените милионери Гъзи, смени вече листчето, че това го пишеш вече стотина пъти. Толкова ли си глупа в, че не можеш да напишеш нещо друго?
84
5
 
10
 
! Отговори
10 преди 5 години
Тия двамата седнали да говорят за икономическото развитие!?Нито един от тях си няма и хал-хабер от това!Е,как ще вървим напред стакива "кадри"!Смешна и трагична ситуация!
83
12
 
8
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Списъкът на червените милионери ограбили България непрекъснато нараства. Малка частичка от него: Р.Овч.; Корнелия Нинова - Лъжата ; Г.Гергов; Б.Гуцанов-Медузата; Бриго Аспарухов; Манджуков; Д.Гущеров; агента Гоце - Първанов; Вес.Лечева, Премянов, Баневи, Миню Стайков, Ветко Арабаджиев, Пейко Янков, Бенчо Бенчев и още много червени милионери, откраднали милионите си от българския народ.А оглупелите червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП.