Манолова иска минимална пенсия = линията на бедност

Омбудсманът изрази резерви за здравната реформа
50
Манолова иска минимална пенсия = линията на бедност
Снимка: БТА

До няколко години трябва да се обмисли преизчисляване на всички пенсии, като минималната да стигне нивото на линията на бедност, каза омбудсманът Мая Манолова във Варна.

Манолова участва в дискусия, посветена на дискриминационни практики спрямо възрастните хора у нас.

Още по темата

От 1 януари 2019 г. линията на бедност ще стане 347 лева, а в момента около 700 000 възрастни хора живеят с доход под 200 лева месечно, посочи омбудсманът.

Здравната система в страната има нужда от сериозни промени и поздравявам ресорното министерство за смелостта да бъде започната реформа, каза още Манолова. Според нея обаче предложеният проект е все още в твърде суров вид и повдига повече въпроси, без да дава отговори.

В представения вариант реформата обхваща само приходната част за здравеопазването, а при предоставянето на услуги за пациентите почти няма промени, аргументира се Манолова, цитирана от БТА. Тя допълни, че не е сигурно дали предвидените допълнителни задължителни здравни застраховки всъщност не са противоконституционни.

Освен това изрази опасения, че проектът на здравното министерство всъщност дава нова легална форма пациентите да си доплащат за получените медицински услуги. Добре е в сектора да влизат повече пари, но практиката показва, че това не означава по-високо качество или по-добър достъп до здравни услуги, посочи омбудсманът.

Манолова допълни, че практиката някои от общините в страната да събират дълговете си от граждани чрез частни съдия-изпълнители остава. Тя уточни, че е разговаряла по темата с управата на община Варна, но не е успяла я убеди, че това е некоректен начин за уреждане на финансови отношения.

Омбудсманът каза, че вече са подготвени конкретни препоръки към тези кметства и се надява да бъдат взети адекватни решения по места.

Манолова допълни, че ще работи и за промяна в законодателството, където ясно да се регламентира, че общините първо трябва да използват всички други средства за събиране на данъците и таксите и чак след това да пристъпват към услугите на съдия-изпълнители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
х преди 5 години
май единствено Манолова е с мозък и то мислеща!На другите политици в главите им е само инфраструктура и магистрали.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 42 години трудов стаж,от които 8 години първа категория получавам 280 лева пенсия.Ония без стаж 200 лева.Та аз получавам реално 80 лева пенсия за 42 години вноски за пенсия,т.е. по около 2.8 лева на ден повече от "шае шукарие"??Алууу другари партийни секретари приватизатори милионери с по 1000 лева пенсия,които фалирахте социализЪма.Къде ви е светлото комунистическо бъдеще ,за което ни лъгахте и ни откраднахте вноските за пенсии?
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кратко изчисление възрастта за пенсиониране вече е по- висока от средната продължителност на живота( защото критикуващите мишоци тъй и не излязоха и един свестен протест да направят), пенсията расте но няма кой да я взима защото докато дойде време да се пенсионираш си вече на другия свят и при това положение и линия на бедност и пенсия са равни на 0, ето това искат веуиките дупетати.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36През лятото на 2009 г. непрекъснато имаше пенсионерски протести в централната част на София. Но кой им обърна внимание? Това не са шофьори да блокират пътищата или да спрат обществения транспорт. Не са медици, които да заявят, че утре няма да идат на работа и в болниците няма да има кой да лекува. не са учители, да кажат, че няма да влязат в клас.Пенсионерите няма как да попречат на някого с каквото и да било. И, като си пееш Пенке ле ...
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тези 700 000 възрастни хора, чиито пенсии са под 200 лв, какъв е процентът на тези, които не са инвалиди, но нямат нито ден трудов стаж и получават социална пенсия?А колко от тези 700 000 са с пълен трудов стаж и внасяни осигуровки? Ето те са тези, които заслужават истинско съчувствие, защото са жертви на огромна несправедливост!
42
0
 
7
 
! Отговори
ДО НОИ преди 5 години
Знак е че трябва да работим в друга страна от Европейския съюз за да живеем като хора, и да се пенсионираме като хора.
41
2
 
4
 
! Отговори
НОИ преди 5 години
Удвояването на минималната пенсия е ясен знак към всички в частния сектор, че и без осигуровки ще получат толкова, колкото и онези, които са се осигурявали 40 години.
40
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какви пенсии бе, господа другари? Я марш обратно на работното място! Работа от люлка до гроб - ценност #1 на Евр(оп)ейския съюз!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През Тошово време нямаше някой да не работи. Само инвалиди и психично болни.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам познат реститут с много върнати имоти, които дава под наем. Той никога не е работил и не се е осигурявал. Сега се оплаква, че пенсията му била малка.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче няма грижи с парното, тока, водата, горивата, хляба, и депутатските заплати. Тях редовно ги индексират.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто не мога да си предствя как може да се живее с 200 лева цял месец при положение че това са възрастни хора и се нуждаят езжемесечно от лекарства нашите бащи и маики са кротки и мирни хора с друго архаично възпитание трудно могат да се организират и да излезнат на протест не че ги е страх а защото чувстват срам чувсват се като хора отритнати от системата и донякъде внушена вина че са като воденичен камък на шията на младите
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия работиш 12г.Осигуряват те на 1800 евро. Ставаш на 65г. Получаваш 1200~1300 евро до живот. Затова много българи работят там и в Испания. В Англия май също бяха 12г. А тука подигравки , не работим качествено, стандарта бил друг и така. И гърците след кризата са 5 пъти по доре от нас.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо пенсионерите не се организират в един мирен протест под прозорцити на Министър-председателя и не си напишат лозунги "За справедливи пенсии"
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България колко години трябва да имаш осигуровки. Май беше 38г. или повече?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората в България не използват правото си на протест, това е демокрацията. Не да седят и да хленчат.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Зависи колко години е работил и колко е внесъл в пенсионната си сметка.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30Ами хората сами се оставят да им се подиграват. Защо не протестират??? Никой нощо няма да им даде без да протестират.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се немска фирма те осигурява на 1800 евро. Пенсия около 1300 евро.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Ти май не можеш да различиш пенсионери при заварено положение и в момента хора в предпенсионна възраст. Хората са си го изработили едно време честно и почтено, а сега им се подиграват.