Пълната демонополизация на НЗОК – приоритет на Ананиев

Реформата предвижда пациентите сами да избират къде да се осигуряват
27 сеп 2018 10:15,
39
Пълната демонополизация на НЗОК – приоритет на Ананиев
Снимка: Архив, Булфото

Вчера стана ясно, че Министерство на здравеопазването предлага два алтернативни модела за развитие в системата. Приоритетен ще бъде вторият вариант, а именно – демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса, псочи пред БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Предложението е да се създаде ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата. Според министъра демонополизацията на здравния фонд подпомага конкурентността.

По думите му системата на здравеопазването е доста консервативна и има нужда от бавен преход към новия модел на финансиране. Той е широко заложен в обществеността и ще продължи да бъде коментиран и обсъждан.

Още по темата

"Имаме уникалния шанс да обсъдим кое е най-добро за българското общество", заяви министър Ананиев.

В основата на новите предложения стоят качествен контрол, конкурентност между НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентираните плащания. Кирил Ананиев увери също така, че институциите нямат възражение по предложените модели.

Припомняме, че вчера от Министерство на здравеопазването излязоха две предложения за здравно осигуряване. Първият предвижда  НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко останало да се поема от застрахователни фондове.

Вторият, приоритетен според Ананиев вариант цели пълна демонополизация на здравната каса. Това би могло да стане чрез заместващо осигуряване – не в един национален фонд, а в заместващи.

Тоест, пациентите сами да избират къде да се осигуряват. А при евентуален фалит на застрахователя НЗОК би могъл да поема разходите за осигуряване на пациентите.

Според здравния министър този модел гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
бунтар преди 5 години
ПРИ ПЪЛНА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЛЕДВА ЗАКРИВАНЕ НЗОК НОИ ДАНС И ОЩЕ ДЪРЖАВНИ ИВСТИТУЦИИ КОЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО В ЧАСТНАТА БОЙКОВА ДЪРЖАВА --БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ БРЪЩОЛЕВЕНИЯ НА АНАНИЕВ СА ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИЯ
37
0
 
3
 
! Отговори
Разбойник преди 5 години
И 100 милиарда да им даваме, пак ще са им малко на тези кръвопийци! На стената!
36
0
 
3
 
! Отговори
Олигарх преди 5 години
Ало, Ананиев, за каква демонополизация бръщолевиш? Това си е чиста приватизация, с която още по-свирепо ще ни дерете кожите!!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Ананиев - в затвора! преди 5 години
Поредната измама, този път за 4 МИЛИАРДА! Разстрел на всички измамници от НЗОК!
34
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 5 години
И за счетоводител не става. Не е въвел комисии в НЗОК да проверяват предлагани процедури над 700 лева и да ги разрешават/заменят онлайн. Да въведе камери в болниците защото не се знае какво правят. Дори в пунктовете за ГТП на автомобили при услуги от 40 лв. се контролират, а какво остава за човешкото здраве - златна мина.
33
0
 
3
 
! Отговори
бунтовник преди 5 години
До Анонимен АМИ ТЯ Е ЧАСТНА БРЕ --ОТ 1989 СЕ УПРАВЛЯВА ОТ--ДОГАН ОФИЦИАЛНОТО ЛИЦЕ --МИН ПРЕДАТЕЛ --СЪЩО КЪДЕ СПИШ
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди НЗОК, да се разтури монопола Топлофикация. Този монопол поболя хората с това централно отопление.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като идея е хубаво, но има и много вратички, благоадрение на които може да се превърне в поредната далавера. И като знам колко доверие заслужават, си мисля, че е второто. То това е и целта - да изглежда хубаво, но хубавото да е само параван на схемата.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направи счетоводител министър и му гледай сеира! Освен да ни цака с още пари друго не може.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една ананиевидна идея: Приватизация на парламента и демонополизиране на парламента и министерския съвет. Няколко парламента и министерски съвети ще предложат конкурентност. Всеки ще си избере на кого да плаща данъците си.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва демонополизация на здравния министър и здравното министерство. 5-6 министъра ще предложат конкуренция и всеки ще си избере здравното министерство и неговите решения. Бихме избрали здравния министър, който не посяга и не унищожава постигнатото и солидарната система.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се конкурират? Кой ще вземе по-здравите пациенти, за да е по-конкурентоспособен и да има повече приходи от разходи? Кой ще предлага по-ниска застраховка? Кой ще изгони хроничноболните, за да има по-малки разходи?Все едно да имаме демонополизиране на държавния бюджет и да има няколко държавни бюджета, които да се конкурират. Защо няма 5-6 държавни бюджета? Нека се конкурират. Предложението е опасно за здравето на пациентите.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да се приватизира цялото министерство на здравеопазването да е в частни ръце!
25
0
 
7
 
! Отговори
Някой, PS преди 5 години
А всички пациенти в България, които са болни от редки болести... Те просто ще умрат като животни прецакани и зарязани от собствената си държава, където те СЪЩО внасят осигуровки. Родителите и роднините им СЪЩО са внасяли и внасят осигуровки...С простотиите на Ананиев се казва М**ната му на социалния елемент, всички в България са т*пи животни, нека ***.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам България да стане първата частна държава, в която няма нищо държавно!!
23
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Някой от САЩ ли им спусна тези идеи? Опитват се да превърнат здравеопазването в стил а ла Амурика, където пациенти *** наляво и дясно, защото застрахователите ОТКАЗВАТ да поемат разноски дори за малки интервенции.А при евентуален фалит на застрахователя НЗОК би могъл да поема разходите за осигуряване на пациентите. Това е поредната вратичка, през която ще бъдат ограбвани всички в България. В нормалните държави от ЕС описаните глупости на Ананиев ги няма, а има читава здравна политика.
22
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 5 години
То и с гражданската беше тъй, първо по - 40тина лв на година, та да стигнем до 300 лв сега с демонополизация на касата същата работа - по 12лв вноска за застраховател, след някоя и друга година - по 100 , пък и ко не вземат и хилядарки да искат. А не дай си боже да се разболееш по-тежко....... тогава мри!
21
0
 
11
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Значи веднъж плащам от заплата на НЗОК, втори път плащам на застраховател /пирамида/ и трети път си доплащам в болницата. ТРИ пъти плащам за едно и също нещо и каква е гаранцията, че ще се подобри медицинската услуга, или че няма вече да се краде?! Въпросът е риторичен!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам България да стане първата частна държава, в която няма нищо държавно!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИВАТИЗАЦИЯ! РАЗПРОДДАВАЙ!