Свикнахме! 48% от парите за здраве – от джоба ни

Междувременно само 6% готови да плащат повече за осигуровки
27 сеп 2018 10:45, Боряна Павлова
38
Свикнахме! 48% от парите за здраве – от джоба ни

2778 гледания   |  Още видео

България е една от страните с най-високо доплащане извън системата на здравното осигуряване. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Готвените промени в сектор "Здравеопазване" внесоха смут както сред пациенти, така и сред застрахователи. Според данните доплащаме 2 милиарда лева годишно за здравни услуги. Това означава, че 30% от разходите ни са преки плащания за здраве.

Още по темата

"Този дял на преки плащания за здраве е един от най-високите в ЕС. Реално около 1/3 от бюджета за здраве идва от пациентите. Едва 6% от хората пък са готови да внасят повече от настоящата си здравна осигуровка", обясни в "България сутрин" Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Според проучването едва 35% от хората знаят върху каква сума се осигуряват, а едва една пета от хората знаят каква сума внасят под формата на здравни осигуровки.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова социолозите са открехнали вратата на здравеопазването, но реално данните са доста по-фрапиращи.

"Всъщност 48% от парите за здравеопазване идват от джоба на пациентите. Това не е нормално, защото това е половината бюджет. Хората вече привикнаха, че трябва директно да си платят, вместо да внасят осигуровки", обясни още Виткова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че с увеличаването на приходите в сектора, лечението у нас не се подобрява.

"Похвално е желанието на здравното министерство да постави някои от проблемите на обсъждане. По време на предишния министър нещата или не се обсъждаха, или това се правеше  прекалено късно, когато вече всичко беше прието. Въпреки това предложените за обсъждане модели не решават проблемите със здравното застраховане", допълни още Пламен Таушанов от Асоциацията за защита на пациентите.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
33 преди 5 месеца
Голяяма реформа ,големи модели....и всичко опря до 10-те процента,които трябва да доплащаме!?Де дабьха само те!Това ли измислихте ,бе умници-как да бръкнете по-дълбоко в джоба на останалите в България за алчните лекари и сестри-не знам дали могат да се наричат такива.Истината е,че нашите лекаре на запад ги допущат да работят само като помощник-лекари ,а сестрите като гледачки.Това им е нивото!
36
0
 
3
 
! Отговори
bg kartina преди 5 месеца
ni da si jiv ni da si umrel
ni da si jiv ni da si umrel
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде на запад трябва да си доплащаш или плащаш за здравеопазване? Всичко е уредено без излишни печалбарства и далавери! Плащаш си данъците и не се занимаваш! Ако не работиш не плащаш нищо!!!
Нали Лайнария е държава от ЕС! Или това е национално достоинство!
34
0
 
12
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
Въпросът е средата, която предразполага към "лоши практики" да бъде премахната, функция на Законотворци. Целта на М. Одит. Какво направиха - едно голямо нищо.
Същото е с тавана на пенсиите. Как хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на макс. доход с радост? Какво значи не можели? Каква държава градим? Депутатите насила ни правят Андрешковци. Водата - 60% плащаме загуби - какво правиха 30 г. с парите ни. Ток -бедни субсидират парно, къде го има това по света?
Козлудуй 70 ф.ми на изхода?
33
3
 
7
 
! Отговори
az преди 5 месеца
докато не се въведат лични партиди , нищо няма да се оправи
32
1
 
10
 
! Отговори
бай х преди 5 месеца
Как може да свикнем да плащаме рушвети за ,, здраве ,, и в същото време сме задължени да го плащаме още един път от вноските ???
Никой не знае какво му се полага от касата и какво трябва да плати , докторите жънат яко ...
31
1
 
14
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
Не може да настройвате лекари срещу пациенти, полицаи и военни, миньори и т.н.
На Запад НОИ плаща ЗДР. осигуровка на полц. и военни, но там имаме прогресивен данък, и НОИ е богат.
Въвеждате Застрахователят в качество на ЗДРАВЕН ПОЛИЦАЙ, какво правим при пакет над 700 лв, а хронично болни с няколко болести, застрахователят ще откаже лечение? Прогресивен данък, но с разум 1500 лв. необлагаем минимум, от 2 до 4 хилки десет процента, и т.н. и т.н.
В икономиката РЕИНВЕСТИЦИЯ, а не джипове и ДДС-та.
30
0
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
Дискутирате Пакет, но той и сега съществува.
Имаме 7 милиона от тях 4 мил. и двеста хил. са: пенсионери, деца, държв. служ., социални -соц са малко перо.
800 хил. са извън с-мата, от тях 200 хил. са безрб. временно, самоосиг., малцинства и милионери, които си плащат лечението.
Остават 1 мил. и 800 хил., които реално плащат.
Как при двойно по-високи вноски хосп. са нараснали 2-но повече, при 7 милио?
На запад военни и полицаи не плащат, но се плаща от НОИ -прогресивен данък.
Но 1500 необл. миниму
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой има ли идея как да имаме добро здравеопазване и как добрите лекари да останат в БГ. Иначе за колите си даваме мило и драго.
28
0
 
11
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
Не, не сме свикнали, и сега има пакети, и сега самоосигуряващите, поради пропуски в ХИЛЯДИТЕ НАРЕДБИ избират пакети и се осигуряват в НЗОК.
С ясното съзнание, че има солидарна система, и като дойде моят ред, няма да се водя "рисков пациент". Не може да ми отнемате ПРАВОТО НА ИЗБОР.
Изтичане в д-ни бол. е в хоспитализации и пътеки, затова имате МЕД. ОДИТ.
Превърнахте лекарите в администратори, а пациентите в "роби".
Да ПРОФИЛАКТИКА, но Застрахователите ще фалират!
Къде е МНОГОПРОФИЛНА педиатрия в
27
1
 
17
 
! Отговори
dl преди 5 месеца
Крайно време е всички т.н.държавни служители,да започнат да си плащат осигуровките от собствения джоб,а не пазарлъци да плащат,но с толкова да им се увеличат заплатите.Същите с какво са по–различни от останалите граждани?Към всичко това като се прибави т.н.сива икономика–30%,ето ти пари за "някои неща",които да знаем за какво се използват.И най–вече–лични партиди за социално и здравно осигуряване.Когато всичко е в общ кюп,това е сэществуващото положение.
26
0
 
26
 
! Отговори
Истината преди 5 месеца
Хляб от 0.60 на 1.10 , ГО от 150 на 300 лева ... Всичко скача , овцете кротуват , а аз след 3 дена се махам от бг завинаги и вече грам не съжалявам за това .
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стойте си в България патриоти/родолюбци! На мен за 3 години два пъти ми се наложи да ида на лекар и дори антибиотиците ми бяха безплатни. За това нямам проблем когато ми вдигнат данъците, просто съм спокоен че когато ми се наложи да се лекувам ще го напраея без бърз кредит или продадена наследствена нива. Вие си стойте в България и викайте колко е хубаво да ви ръководи ПП ГРОБ
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В нашето семейство лечението е 90% покрито с лични средства. Приспадам 10% за тогава, когато се наложи децата да посетят лекуващия си лекар. На практика голяма част от това сме си го предплатили със здравните си осигуровки. От там-насетне всичко си плащаме сами - лекарства, изследвания, зъболечение и т.н.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
GOSPOD ZDRAVE DA VI DAVA ZDR SISTEMA SCHTE VI ZAROVI JIVI
22
1
 
30
 
! Отговори
Мислеща преди 5 месеца
Защо ми се струва, че всички ни ще ни застраховат в ЗК "Олимпик"
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има бялами дето работят и носят пирамидата на гърбът си.

При Махатма Ганди всичи индици спрели и английската пирамидата рухнала за 1 месец.
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Огромна част от парите за здраве се “изяждат” изкуствено от самите болници, един вид кражба.
Не е вярно че няма пари за здравеопазване, просто се източва здравната каса - от самите лекари и болници.
Пациента няма как да източи парите.
Освен това има много трудоустроени с фалшиви диагнози, това също е източване на пари от други фондове на Държавата.
Значи масово народа краде!
19
2
 
17
 
! Отговори
коко преди 5 месеца
До Татко
Няма значение колко здравни вноски плащаш, моделът е солидарен, а не са лични партиди. Ти може и да не ходиш на лекар и в болница, ама баба ти ходи през ден и пие хапчета с години. Детето ти също ще го гледат за сметка на солидарността.
18
8
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
2 млн. работещи и плащащи осигуровки носим на гърба си 4,5млн. неплащащи - деца, пенсионери, маргинали и държавни служители. Колко още ще ни товарят? То, че вноската е ниска - ниска е и като процент и като абс. стойност. В света се плаща по 14-16% върху техните заплати, при същите цени на лекарства и техника. Системата се държи основно на ниското заплащане на медиците..., които пък искат и те да спечелят нещо, не само мутрите и ***.