Свикнахме! 48% от парите за здраве – от джоба ни

Междувременно само 6% готови да плащат повече за осигуровки
27 сеп 2018 10:45,
38
Свикнахме! 48% от парите за здраве – от джоба ни

България е една от страните с най-високо доплащане извън системата на здравното осигуряване. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Готвените промени в сектор "Здравеопазване" внесоха смут както сред пациенти, така и сред застрахователи. Според данните доплащаме 2 милиарда лева годишно за здравни услуги. Това означава, че 30% от разходите ни са преки плащания за здраве.

Още по темата

"Този дял на преки плащания за здраве е един от най-високите в ЕС. Реално около 1/3 от бюджета за здраве идва от пациентите. Едва 6% от хората пък са готови да внасят повече от настоящата си здравна осигуровка", обясни в "България сутрин" Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Според проучването едва 35% от хората знаят върху каква сума се осигуряват, а едва една пета от хората знаят каква сума внасят под формата на здравни осигуровки.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова социолозите са открехнали вратата на здравеопазването, но реално данните са доста по-фрапиращи.

"Всъщност 48% от парите за здравеопазване идват от джоба на пациентите. Това не е нормално, защото това е половината бюджет. Хората вече привикнаха, че трябва директно да си платят, вместо да внасят осигуровки", обясни още Виткова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че с увеличаването на приходите в сектора, лечението у нас не се подобрява.

"Похвално е желанието на здравното министерство да постави някои от проблемите на обсъждане. По време на предишния министър нещата или не се обсъждаха, или това се правеше  прекалено късно, когато вече всичко беше прието. Въпреки това предложените за обсъждане модели не решават проблемите със здравното застраховане", допълни още Пламен Таушанов от Асоциацията за защита на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
28
 
! Отговори
... преди 5 години
Първо от десетки години насам здравните ни министри са нямали НИЩО ОБЩО със здравната професия! Е да може и да са гледали спешно отделение! Второ има хора дето си плащат здравни осигуровки, от десетки години не са и посещавали личния си лекар и накрая като идат и им се казва абе то направление НЯМА! Трето ВИНАГИ до сега когато и да било като идеш на лекар и му се дават я пари я подаръци я почерпки! Еми ЗАЩО тогава плащам Здравни осигуровки!? За да могат отделни хора да си купят вили по света ли?
14
0
 
27
 
! Отговори
Из "Народна мъд преди 5 години
Човек и здрав да живее, може да попадне в българска болница!!!
13
4
 
32
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Не само доплащаме, а и подаръци сме длъжни да им даваме. Значи жена ми роди платихме си за екип и после цялото ми семейство ме натискаха да купя подаръци на екипа, защото така било редно да се прави по традиция ? Е добре де годишно само от моята заплата се внасят 2500 лева здравни осигуровки, плащам потребителска такса, ами че и подаръци трябва да им купувам, защото ако пак се наложи да ходиш при този специалист, ще те запомни, че не си му купил ? Страхотно здравеопазване имаме, няма що !
12
1
 
27
 
! Отговори
zas преди 5 години
колок от Вас са ползвали здравна осигуровка чрез застрахователна полица?Аз съм ползвал няколко пъти и всеки път се заричам да не го правя повече.всъщност частната здравна застраховка, респективно застрахователите са по-зле дори от държавната здравна каса.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AZ MOGE DA SAM ZLE,NO VAGNO BOIKO BALGAROUBIEZA DA E DOBRE.
10
2
 
34
 
! Отговори
Я преди 5 години
Най-високо доплащане за здравеопазване, най-висок ДДС на основни стоки , най-крадливи управляващи ... - в мутренските територии е така ...
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските болници са Ад, човек може да си изкупи всички грехове там!
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болниците са опасни за вашия живот. Избягвайте ги, освен когато сте в бесъзнание. Като се освестите се измъкнете тихо! Ако лежите повече от месец, риска от скок от висок етаж, рязко нараства!
7
0
 
23
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Винаги има изход.. Терминал 2
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ СМЕ СВИКНАЛИ, А НИ ПРИНУЖДАВАТ НАСИЛА ДА ГИ ПЛАЩАМЕ!!!!
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛАГОДАРЕТЕ НА ЕЛЕКТОРАТА НА БУДА ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ МУ МАНДАТ!!!ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ МАНДАТ ВКАРА ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ И САМО МАЛКА ЧАСТ ОТ ТЯХ СЕ ВЪРНАХА ЗА ЗДРАВЕ!! ФАЛИРА 16 БОЛНИЦИ СПРЯ ДА СЕ РАЗПЛАЩА С ТЯХ И САМО ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ Е ДАВАЛ!ЗЛОТО В БЪЛГАРИЯ Е ЕЛЕКТОРАТА НА БУДА И ЧАК НА ВТОРО МЯСТО ЕЛЕКТОРАТА НА БСП! ВСЕ ЕЛЕКТОРАТИ НА БКП СА!
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме хора, а сме пътеки! Болен доктор носи!
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога държавата ще ме запознае с онези 2-3ма роми на които плащам здравното обслужване? Вземат ми парите, а дори не ги познавам хорицата...
2
1
 
36
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Плащаме най-много за да получим най-високата смъртност в Света. Извода е много ***, краде се като за световно...
1
1
 
33
 
! Отговори
Лекар-националист преди 5 години
Предвид корупционните практики в българските болници, това е изцяло в ущърб на народа. Първо трябва да има железен ред и дисциплина в здравеопазването, и тогава да се мисли за увеличаване на здравните осигуровки. Второ здравната осигуровка трябва да е индивидуална като банкова сметка и всеки човек сам да си я управлява, а не както е сега, общ кюп от който правителството и ци-га-ни-те крадат здраво.