За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?

Родители питат кой го е одобрил, професор: Развиваме се!
27 сеп 2018 15:00, Анисия Иванова
347
За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?
Снимка: Facebook

Учебник по биология за 9 клас на издателство "Анубис" предизвика бурни коментари в социалните мрежи заради скандални текстове. В раздел "Психо-сексуално развитие – зряла възраст" авторите обясняват, че това е времето, когато "настъпва социална и полова зрялост" и "окончателно формиране на сексуалната идентичност – хетеросексуалност или хомосексуалност“.

В графа "Детство" пък е записано, че това е възрастта, когато се открива "възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи". За "Юношество"-то авторите пишат, че е възможно "осъзнаване на сексуално влечение към същия пол”, а продължението е, че в този период "се осъществяват и първите полови контакти".

Заради скандалните текстове Българската организация на родителите и децата – БОРД, с председател Александър Урумов, писател и общественик, задава няколко въпроса до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев:

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт, е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция.

Както е известно, с решение 13/27.07.2018 г на Конституционния съд на Република България теорията за пола като социална роля бе обявена за противоречаща на българската Конституция.

С оглед на посочените по-горе безспорни и вече широко известни факти, Българската организация на родителите и децата - БОРД отправя следните въпроси към Вас по Закона за достъп до обществена информация:

1. Кой е одобрил цитирания учебник по биология, съдържащ твърдението, че "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ се формира в зряла възраст – какъв административен орган, с какъв нормативен акт е назначен този орган и кои са неговите членове поименно?

2. В какъв тираж е отпечатан този учебник на издателство "Анубис" с цена 19 лева и с автори М. Шишиньова, Л. Спасов, М. Оджакова, П. Йотовски, А. Неделчева, А. Асенова, И. Враджалиева, О. Русинова, Л. Банчева?

3. Сред авторите на учебника има ли служители на МОН и ако да, кои са?

4. Как МОН гарантира независимостта на авторите на учебници и членовете на одобряващия ги орган от допълнително и поставящо ги в конфликт на интереси заплащане от страна на неправителствени организации с предмет на дейност налагане на джендър-идеология и хомосексуализъм?

С други думи – как Вие, уважаеми господин министре, гарантирате, че Вашите подчинени служители са лоялни към българската национална институция Министерство на образованието и науката и към обществения интерес, а не към неправителствени организации, работещи за налагане на джендър-идеологията и пропагандиращи хомосексуализъм и еднополови бракове?

5. Извършен ли е мониторинг върху всички одобрени от МОН учебници за начално и средно образование с цел недопускане на противоконституционната джендър-идеология в българските училища?

6. Ако е извършен такъв мониторинг - какви са резултатите и установени ли са и други случаи като случая с цитирания учебник? Ако не е извършен такъв мониторинг, кога се предвижда да бъде извършен с оглед на предпазването на учениците от българската образователна система от вредното влияние на една антиконституционна теория?

За съжаление, освен твърдението за "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ като продукт на "зрялата възраст", в цитирания учебник по биология за 9. клас на същата 87-а страница е написано:

- В частта "Детство“ - "Откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“ – това научен факт ли е, допускане ли е, или е отваряне на врата към сексуално образование в ранна детска възраст – нещо, на което в огромната си цялост българското общество решително се противопостави?

- В частта "Юношество (пубертет)" – "възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол“ – по принцип са възможни много неща, включително и както си върви човек по улицата да му падне тухла на главата – всичко това трябва ли да се внушава на децата?!

От което следва и последният въпрос:

7. Какви мерки ще предприемете за обезщетяване на родителите, учениците и учителите, засегнати от цитираните по-горе скандални и противоконституционни текстове?"

Проф. Мария Шишиньова, ръководител по съставянето на учебника, коментира от своя страна, че е изненадана от реакцията в социалните мрежи. "Изглежда, че не сме свикнали да възприемаме съвременното състояние на науката и на развитието на обществото”, каза тя по bTV.

По думите й учебниците се пишат по учебни програми, които предварително се обнародват и дискутират. "Не сме получили никакви забележки, оспорвания или въпроси. Задължително в учебната програма в очакваните резултати се изисква да се описват етапите на психосексуалното развитие на личността, същността и значението на сексуалното репродуктивно здраве, да се дискутират ранните сексуални контакти, необходимостта от толерантно отношение към хората с различна сексуална ориентация, личната отговорност”, изброи проф. Шишиньова.

По думите ѝ подобен вид тематика се застъпва напоследък по новите учебни програми. Променило се е развитието на човешкото общество, на знанията, проблемите, които се появяват, подчерта тя.

Ново е, защото в 80-те години гей прайд нямаше, по тези въпроси не се говореше в обществото, в медиите, посочи в разговора бившият министър на образованието Тодор Танев. Той беше категоричен, че един учебник, освен собственото съдържание по дисциплината, има и възпитателно съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
1
 
10
 
! Отговори
е преди 5 години
До 281Абе разбира се, че ще ти слагаме минуси бе, ти какво си мислиш?
271
7
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Чудя се дали дали държавата няма място за решаването на проблема с попълзновения на джендъризма.Дали няма начин държавата да организира нещо то санаториуми където с помощта на усилен физически труд ,малко сън,малко храна,повече работа няма да бъдат излекувани,болните от тази социално-либерална-морална язва наречена джендъризъм.Все пак това движение ,което се маскира като свобода на сексуално самоуправление,ерозира устоите на обществото.Казват,че един мотивиран и редовно прилаган бой върши чудеса
270
1
 
14
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
Обърнете особено внимание на таблиците от 40-та страница нататък. В тях се говори, че децата трябва да се учат на джендърни идентичности, ранна детска мастypбация, видовете "семейства" и т.н.
269
1
 
1
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
Който иска да разбере какво ни чака, да намери този документ в нета и да го прочете:WHO Regional Office for Europe and BZgAStandards forSexuality Educationin EuropeA frameworkfor policy makers,educational and health authoritiesand specialists
268
6
 
24
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
Проблем е представянето на хомосексуализма като норма. Требва недвусмислено да се каже, че това е сексуално отклонение. Второ, всички много добре си даваме сметка, че това е само началото. Тепърва ще се увеличава подобно съдържание в учебниците. Вие сте за затвора!
267
9
 
3
 
! Отговори
Bad company преди 5 години
Щом и като агенти на ДС като Александър Урумов -агент Абел взеха да учат на морал.......
266
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изобщо се коментира? В крайна сметка, е написано правилно. *** не *** идеология, има и ще има хомосексуализъм, защото хората са различни и всеки сам избира какъв да бъде. Затова с децата отрано трябва да се говори за чувства, какво е секс, какво е да имаш деца. А не за пчели и щъркели да се говори на първолаци!
265
36
 
11
 
! Отговори
281 преди 5 години
Не ми слагайте минуси а кажете кое НЕ Е вярно от написаното в учебника??!
264
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не можах да разбера кое от написаното в учебника не е вярно.Изброени са факти общоизвестни.
263
25
 
4
 
! Отговори
До Страхливи мъжаги преди 5 години
България е пълноправен член на ЕС и НАТО, а не е в международна изолация, икономическите кризи от 90-те години са само лош спомен, всяка година бележим икономически ръст, но за съжаление тръгваме от много ниска база. Грантаджиите национални предатели като теб трябва да лежат по луднuцuте и затворите за подривна дейност!
262
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПешоАми абсолютната истина са написали.
261
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва ми се, психичните отклонения трябва да се учат в поне 12 клас. В 9 - ти е твърде рано. Те децата още не познават пълната поквара на света, а само се опипват в междучасията. *** дисфорията си е сериозно нещо. За осъзнаването на проблема се изисква зрялост и съчувствие към болния. Сигурен съм, че дори в българския парламент много от работещите не са съзрели за да са в състояние да осъзнаят тежестта на ситуацията, в която се намират хората с *** ДИСФОРИЯ.
260
26
 
11
 
! Отговори
Страхливи Мъжаги преди 5 години
Тук се перчите , но на улицата сте по ниски от тревата.Вас ви унижават ежедневно мутри и олигарси , но на джендърите ще се доказвате.Мутрите и червените им господари се изгавриха с родителите ви , убиха мечтите на децата ви , а вас направиха роби , но шепата ***(които до вчера не съществуваха) е виновна за всичко.От страх дори , охрана за лидер си избрахте , но мъжаги ми били.Да ама евнусите дори ще ви сритат по джендърски
259
1
 
28
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Трябва да се забрани на НПО да плащат пари на индивиди. Трябва да им се разреши единствено клубна образователна дейност осъществявана на доброволни начала.Иначе демокрацията остава само за параван и чужди и враждебни интереси няма как да бъдат ограничени.
258
32
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Прочетете внимателно какво пише в учебника и с ръка на сърцето кажете дали има нещо невярно :) ама наистина го прочетете и го осмислете, колкото и да ви е трудно и да мразите да го правите :) само *** са ви в главите...
257
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещавам, от Анубис никога, нищо няма да си купя,
256
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искате ЕС, капитализъм и демокрация, нали???Е.................това са т.нар, евроценности.....................една от тях е джендърството.А в тия министерства има хора за затворите.................един ден в затвора...............за национално предателство.
255
4
 
28
 
! Отговори
луТ преди 5 години
Всичкото това напиняне по учебници и медии ,за насилствено изджендърестяване е свързано с голямата цел,за намаляване на популацията . Да доведат хората до еднополови ялови бракове .
254
11
 
17
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
Ориентация е понятие, като осъзнаване на човек какво му е призванието в този живот - т.е. с какво следва да се занимава /работи/, за да бъде полезен на обществото и на себе си! Няма такова понятие "сексуална" ориентация! Всяко друго влечение извън противоположния зрял пол е извратенящина - към собствения пол, животни, старци, деца и т.н. Та кой измисли тази ***.щина - "сексуална ориентация"!? Това да не би да е професия или призвание?!
253
5
 
16
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Най-после и Турция даде нещо на света!Истамбилската Конвенция!