За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?

Родители питат кой го е одобрил, професор: Развиваме се!
27 сеп 2018 15:00, Анисия Иванова
347
За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?
Снимка: Facebook

Учебник по биология за 9 клас на издателство "Анубис" предизвика бурни коментари в социалните мрежи заради скандални текстове. В раздел "Психо-сексуално развитие – зряла възраст" авторите обясняват, че това е времето, когато "настъпва социална и полова зрялост" и "окончателно формиране на сексуалната идентичност – хетеросексуалност или хомосексуалност“.

В графа "Детство" пък е записано, че това е възрастта, когато се открива "възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи". За "Юношество"-то авторите пишат, че е възможно "осъзнаване на сексуално влечение към същия пол”, а продължението е, че в този период "се осъществяват и първите полови контакти".

Заради скандалните текстове Българската организация на родителите и децата – БОРД, с председател Александър Урумов, писател и общественик, задава няколко въпроса до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев:

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт, е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция.

Както е известно, с решение 13/27.07.2018 г на Конституционния съд на Република България теорията за пола като социална роля бе обявена за противоречаща на българската Конституция.

С оглед на посочените по-горе безспорни и вече широко известни факти, Българската организация на родителите и децата - БОРД отправя следните въпроси към Вас по Закона за достъп до обществена информация:

1. Кой е одобрил цитирания учебник по биология, съдържащ твърдението, че "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ се формира в зряла възраст – какъв административен орган, с какъв нормативен акт е назначен този орган и кои са неговите членове поименно?

2. В какъв тираж е отпечатан този учебник на издателство "Анубис" с цена 19 лева и с автори М. Шишиньова, Л. Спасов, М. Оджакова, П. Йотовски, А. Неделчева, А. Асенова, И. Враджалиева, О. Русинова, Л. Банчева?

3. Сред авторите на учебника има ли служители на МОН и ако да, кои са?

4. Как МОН гарантира независимостта на авторите на учебници и членовете на одобряващия ги орган от допълнително и поставящо ги в конфликт на интереси заплащане от страна на неправителствени организации с предмет на дейност налагане на джендър-идеология и хомосексуализъм?

С други думи – как Вие, уважаеми господин министре, гарантирате, че Вашите подчинени служители са лоялни към българската национална институция Министерство на образованието и науката и към обществения интерес, а не към неправителствени организации, работещи за налагане на джендър-идеологията и пропагандиращи хомосексуализъм и еднополови бракове?

5. Извършен ли е мониторинг върху всички одобрени от МОН учебници за начално и средно образование с цел недопускане на противоконституционната джендър-идеология в българските училища?

6. Ако е извършен такъв мониторинг - какви са резултатите и установени ли са и други случаи като случая с цитирания учебник? Ако не е извършен такъв мониторинг, кога се предвижда да бъде извършен с оглед на предпазването на учениците от българската образователна система от вредното влияние на една антиконституционна теория?

За съжаление, освен твърдението за "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ като продукт на "зрялата възраст", в цитирания учебник по биология за 9. клас на същата 87-а страница е написано:

- В частта "Детство“ - "Откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“ – това научен факт ли е, допускане ли е, или е отваряне на врата към сексуално образование в ранна детска възраст – нещо, на което в огромната си цялост българското общество решително се противопостави?

- В частта "Юношество (пубертет)" – "възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол“ – по принцип са възможни много неща, включително и както си върви човек по улицата да му падне тухла на главата – всичко това трябва ли да се внушава на децата?!

От което следва и последният въпрос:

7. Какви мерки ще предприемете за обезщетяване на родителите, учениците и учителите, засегнати от цитираните по-горе скандални и противоконституционни текстове?"

Проф. Мария Шишиньова, ръководител по съставянето на учебника, коментира от своя страна, че е изненадана от реакцията в социалните мрежи. "Изглежда, че не сме свикнали да възприемаме съвременното състояние на науката и на развитието на обществото”, каза тя по bTV.

По думите й учебниците се пишат по учебни програми, които предварително се обнародват и дискутират. "Не сме получили никакви забележки, оспорвания или въпроси. Задължително в учебната програма в очакваните резултати се изисква да се описват етапите на психосексуалното развитие на личността, същността и значението на сексуалното репродуктивно здраве, да се дискутират ранните сексуални контакти, необходимостта от толерантно отношение към хората с различна сексуална ориентация, личната отговорност”, изброи проф. Шишиньова.

По думите ѝ подобен вид тематика се застъпва напоследък по новите учебни програми. Променило се е развитието на човешкото общество, на знанията, проблемите, които се появяват, подчерта тя.

Ново е, защото в 80-те години гей прайд нямаше, по тези въпроси не се говореше в обществото, в медиите, посочи в разговора бившият министър на образованието Тодор Танев. Той беше категоричен, че един учебник, освен собственото съдържание по дисциплината, има и възпитателно съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
10
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...nee dragi ...dneshnia sviat ne e " razlichen " ot vcherashnia !!! Prosto v dneshnia sviat izpalzia ot preizpodniata I se razprostrani kato rakovo obrazovanie sataniskata ideologia vkliuchvashta v sebe si absoliutno vsichni protivoestestveni I nizki choveshki otklonenia I uporito nalagaiki gi za norma .a normalnite I estestveni -prirodni protsesi I normi bivat obiaviavani za staromodni I greshni !!!
251
7
 
29
 
! Отговори
днендъраците преди 5 години
от мон са куковци-това го правят умишлено защото им плащат от сороските организации--те са ***!!!
250
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, остава да замбираме и да превърнем децата на Бг в "*** поколение" и Бг е свършила !Последния *** да угаси осветлението след себе си.
249
6
 
40
 
! Отговори
Саманта преди 5 години
Научно доказано е че хомосексуалната е болестно състояние на хипоталамуса на главния мозък на митохондрично ниво! Пропагандирането на толерантността не означава непременно че болните хора трябва да си организират оргии на обществени места пред малолетните деца!
248
4
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Ето защо имаме изтрещяли деца и покрай тях и родители !
247
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле леле въпросната профекорка била и председател на Постоянна комисия по природни науки, математика и информатика в Националната агенция по оценяване и акредитация! Е ми няма как ще и одобрят учебника и още как!
246
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не мога да разбера какви са тези купища учебници по един предмет! Когато Господ решил да спре човека, объркал езиците ....Те така сме и ние днес - учебници, учебни помагала - купища...А децата ни прости, неграмотни. То и учителите им изтрещяха...За родителите - е ясно.
245
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорката води лекции по "Зоология на безгръбначните животни", "Структурална и функционална зоология част I"направети си извод какъв "капацитет" е по въпроса!!!!
244
4
 
42
 
! Отговори
Евро джендъраст преди 5 години
Европа вместо да ни интегрира икономически, реши да ни наложи джендърския си диктат.Приоритет не е изравняването на икономическия потенциал и стандарта на живот в новите страни- членки, а замяната на националната култура, ценности и традиции с брюкселската содомия.
243
6
 
36
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Тъй тъй, та в Стария завет на Библията е записано "Жена, която си ляга с жена и мъж който си ляга с мъж да бъдат предадени на смърт". Ако все още има православни българи в тая *** ще следват Словото което е издържало на хилядите ереси натрапвани от западните *** вече две хилядолетия. А че законите и учебните програми се пишат от *** и се налагат като норма на масата нормални хора не значи, че трябва да се съобразяваме с тях.
242
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тия заплати сексуалността ни се определя от пола и предпочитанията на шефа.
241
10
 
8
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 5 години
Важното е секс да има.
240
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен (240) преди 5 години
Тези които не са учили за гравитацията сигурно свободно се реят наоколо.От друга страна има такова,които и сто учебника да прочетат, пак нищо не може да им се процеди в главите. Примери в тази "дискусия" колкото искаш.
239
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.Петров В 9-ти клас сигурно вече половината са правили секс и са съвсем наясно с нещата.-"В 9-ти клас сигурно вече половината са правили секс" - ами това не е в реда на нещата!Аве много нещо се акцентира на това еване навсякъде в публичното пространство?! Т.е. на нещо, което "си го знаеш и без да ти го казват"...какво толкова има "да говориш за него"? Странно е това целенасочено отклоняване на обществената мисъл на подрастващите в тази посока? Значи се отклонява погледа от друго място
238
38
 
15
 
! Отговори
Иван преди 5 години
За какво е тая патардия? Написаното е вярно и потвърдено от науката. Нищо "джендърско" няма.
237
6
 
42
 
! Отговори
С пoгнycа преди 5 години
Содомският грях е мepзocт и гнycoта пред Бога! И никой умопoбъpкaн либерал да не се опитва да ни внушава, че е нещо съвсем обичайно, естествено и в реда на нещата едно дете да се събужда между два чифта космати крака и да гледа как бащите му се млящят един друг и се опипват похотливо. Това е НЕНОРМАЛНО, БОЛНО, И3ВPAТЕНО! Долу мpъcните ръце от децата ни, cбъpканяци!
236
3
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Кое е нормално се определя от нуждите и обичаите на обществото, а хомосексуалността нито отговаря(дори противоречи) на нуждите на обществото, нито на обичаите, затова е отклонение от нормалното. Като демократична държава всеки е свободен и различността му не трябва да е повод за дискриминация, но личната свобода е до върха на носа! Лошо няма да се знае, но трябва и да се каже кое е нормално и кое не е в обществото. В 9-ти клас сигурно вече половината са правили секс и са съвсем наясно с нещата.
235
8
 
30
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Болните и ненормалните са се разпищолили, защото си мислят, че като е 21 век и нищо не може да им се случи. То и Чаушеску си мислеше така, но го застреляха като куче. Ако в един момент се объркат нещата и започне хаосът, а това е много вероятно да се случи, ще видите доста нелицеприятни неща. Продажната професорка - ръководител на екипа, също ще си изпати и то сурово. В хаоса, както през 1944 година, всичко се решава с огън и меч, без разни лигавщини по съдилищата.
234
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 240Аз съм против и да се натрапва, че има гравитация. А, и също, че разтворите на соли може да имат киселинен, основен или неутрален характер.-Това няма как да го знаеш, ако не си го учил! Но как се *** и лъска бастуна ..със сигурно си знаел, без си го "учил"!В реклама не е нужно да казват да ядеш пластмасовият бургер на макдоналдс, достатъчно е да ти го покажат -лъскав, лачен и "примамлив"... Същата и в учебника- не е нужно да ти казват да ставаш *** дал, нужно е споменат че ги иима..
233
21
 
10
 
! Отговори
наблюдаващ преди 5 години
никъде не става дума за ***. някой май гузен негонен бяга ;-)а скоро имаше новини за момче пребито до смърт ще го сбъркали с обратен. та толератността ви отговаряща на обиден талибан очевидно триабжа да се образова.