За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?

Родители питат кой го е одобрил, професор: Развиваме се!
27 сеп 2018 15:00, Анисия Иванова
347
За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?
Снимка: Facebook

Учебник по биология за 9 клас на издателство "Анубис" предизвика бурни коментари в социалните мрежи заради скандални текстове. В раздел "Психо-сексуално развитие – зряла възраст" авторите обясняват, че това е времето, когато "настъпва социална и полова зрялост" и "окончателно формиране на сексуалната идентичност – хетеросексуалност или хомосексуалност“.

В графа "Детство" пък е записано, че това е възрастта, когато се открива "възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи". За "Юношество"-то авторите пишат, че е възможно "осъзнаване на сексуално влечение към същия пол”, а продължението е, че в този период "се осъществяват и първите полови контакти".

Заради скандалните текстове Българската организация на родителите и децата – БОРД, с председател Александър Урумов, писател и общественик, задава няколко въпроса до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев:

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт, е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция.

Както е известно, с решение 13/27.07.2018 г на Конституционния съд на Република България теорията за пола като социална роля бе обявена за противоречаща на българската Конституция.

С оглед на посочените по-горе безспорни и вече широко известни факти, Българската организация на родителите и децата - БОРД отправя следните въпроси към Вас по Закона за достъп до обществена информация:

1. Кой е одобрил цитирания учебник по биология, съдържащ твърдението, че "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ се формира в зряла възраст – какъв административен орган, с какъв нормативен акт е назначен този орган и кои са неговите членове поименно?

2. В какъв тираж е отпечатан този учебник на издателство "Анубис" с цена 19 лева и с автори М. Шишиньова, Л. Спасов, М. Оджакова, П. Йотовски, А. Неделчева, А. Асенова, И. Враджалиева, О. Русинова, Л. Банчева?

3. Сред авторите на учебника има ли служители на МОН и ако да, кои са?

4. Как МОН гарантира независимостта на авторите на учебници и членовете на одобряващия ги орган от допълнително и поставящо ги в конфликт на интереси заплащане от страна на неправителствени организации с предмет на дейност налагане на джендър-идеология и хомосексуализъм?

С други думи – как Вие, уважаеми господин министре, гарантирате, че Вашите подчинени служители са лоялни към българската национална институция Министерство на образованието и науката и към обществения интерес, а не към неправителствени организации, работещи за налагане на джендър-идеологията и пропагандиращи хомосексуализъм и еднополови бракове?

5. Извършен ли е мониторинг върху всички одобрени от МОН учебници за начално и средно образование с цел недопускане на противоконституционната джендър-идеология в българските училища?

6. Ако е извършен такъв мониторинг - какви са резултатите и установени ли са и други случаи като случая с цитирания учебник? Ако не е извършен такъв мониторинг, кога се предвижда да бъде извършен с оглед на предпазването на учениците от българската образователна система от вредното влияние на една антиконституционна теория?

За съжаление, освен твърдението за "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ като продукт на "зрялата възраст", в цитирания учебник по биология за 9. клас на същата 87-а страница е написано:

- В частта "Детство“ - "Откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“ – това научен факт ли е, допускане ли е, или е отваряне на врата към сексуално образование в ранна детска възраст – нещо, на което в огромната си цялост българското общество решително се противопостави?

- В частта "Юношество (пубертет)" – "възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол“ – по принцип са възможни много неща, включително и както си върви човек по улицата да му падне тухла на главата – всичко това трябва ли да се внушава на децата?!

От което следва и последният въпрос:

7. Какви мерки ще предприемете за обезщетяване на родителите, учениците и учителите, засегнати от цитираните по-горе скандални и противоконституционни текстове?"

Проф. Мария Шишиньова, ръководител по съставянето на учебника, коментира от своя страна, че е изненадана от реакцията в социалните мрежи. "Изглежда, че не сме свикнали да възприемаме съвременното състояние на науката и на развитието на обществото”, каза тя по bTV.

По думите й учебниците се пишат по учебни програми, които предварително се обнародват и дискутират. "Не сме получили никакви забележки, оспорвания или въпроси. Задължително в учебната програма в очакваните резултати се изисква да се описват етапите на психосексуалното развитие на личността, същността и значението на сексуалното репродуктивно здраве, да се дискутират ранните сексуални контакти, необходимостта от толерантно отношение към хората с различна сексуална ориентация, личната отговорност”, изброи проф. Шишиньова.

По думите ѝ подобен вид тематика се застъпва напоследък по новите учебни програми. Променило се е развитието на човешкото общество, на знанията, проблемите, които се появяват, подчерта тя.

Ново е, защото в 80-те години гей прайд нямаше, по тези въпроси не се говореше в обществото, в медиите, посочи в разговора бившият министър на образованието Тодор Танев. Той беше категоричен, че един учебник, освен собственото съдържание по дисциплината, има и възпитателно съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
14
 
6
 
! Отговори
директор преди 5 години
До БПЦВ нашето семейство жена ми ме слуша, както и аз слушам нея. После решаваме какво ще правим. Та жена ми каза Бълраската Православна Църква да ходи вър Франфурт на Майн. По възможност с някой от мерцедесите си.
231
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 232Аз съм против и да се натрапва, че има гравитация. А, и също, че разтворите на соли може да имат киселинен, основен или неутрален характер.
230
4
 
26
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Този така наречен професор защо още не е уволнен? За такъв работа само в каменна кариера!
229
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 235просто се обяснява че главно момченцата се пипкат още на десет годинки и какво не е ли така??.А защо трябва да се обяснява нещо, което си възниква по естествен път, от само себе си? Защо трябва да се акцентира върху това, като се пише за него... ей това не мога и не мога да го разбера? Абе едно време като не пишеше нищо за *** нето и чек ията, пък пакт си ги имаше, нали? Е тогава, защо се пише в учебник за това, като то природата го е записала където трябва? Значи друг е подтекста!!
228
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В целия свят е научно доказано и се крие, че истинските хомосексуалисти са едва 3 процента от населението и то независимо от култура пропаганда и тн. НО!!! В джендърските държави, където се води пропаганда има още десетки проценти ФАЛШИВИ ЗАБЛУДЕНИ ХОМОСЕКСУАЛИСТИ - ЕТО СРЕЩУ ТОЯ РАЗВРАТ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ. Нямам нищо против тези три процента, имам против това да се обърква вродената сексуална ориентация на хетеросексуални да се правят с измама хомосексуални.
227
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи първо е дадена опцията да има трайна връзка с другия или със същия пол. Защо не казват че някои са асексуални и не идграждат трайни връзки, а пък други с козичка си имат връзка и тн. Нека да бъдат съвсем изчерпателни.
226
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бях против ИК но тук не виждам нищо смущаващо,какъв социален пол,просто се обяснява че главно момченцата се пипкат още на десет годинки и какво не е ли така??Има ли хомосексуални,има що да не пише за това??Какъв е тоя пещерен болшевизъм и псевдоморализъм бе другари и другарки,ЕДНА ТЬОТКА ТАКА ПО СЪВЕТСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗАЯВИ В ПРЕДВАНЕ ИЗЛЪЧВАНО И В САЩ С ЦЕЛ ОПОЗНАВАНЕ -У НАС В СССР СЬЕКСА НЕ БЪЙЛА!!Хахахахха,високоморалните другарки и другари с поглед създавали деца....
225
10
 
15
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
Хомосексуализмът не е ориентация, а болест. Ето ти я първата манипулация, а за останалотопрочети д-та от 40 стр. нататъкWHO Regional Office for Europe and BZgAStandards forSexuality Educationin EuropeA frameworkfor policy makers,educational and health authoritiesand specialists
224
6
 
29
 
! Отговори
Ега..... ти държават преди 5 години
Някой е нарушил закона и то съзнателно!Да го пратят в затвора за назидание за всеки,който се мисли че е над закона!!!!
223
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 230Никой не ти натрапва нищо. Какво лошо има в това децата да знаят, че има и различни от тях?-НАПРОТИВ, ТОЧНО ТОВА Е НАТРАПВАНЕ - писане за това В УЧЕБНИК! Това "нещо" вече подлага на учене !?!?!?! Защо да знаят, че има ? То мнвого неща има по света, които не се знаят, много болести има, които са известни само на тесните специалисти, ама никой не знае за тях! Защо да знаят за тази болест , която болест не е само генетична, но може да бъде и заразна, ако се индуцира в определена възраст
222
2
 
18
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
До 228Сигурно затова говориш, използвайки политкоректните лозунги на грантаджиите! Спрете да рекламирате дегенерацията като прогрес!
221
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криворазбрана "търпимост" - демонстрираш някакво перверзно отклонение, натрапваш го, и искаш "търпимост" ?! .Никой не ти натрапва нищо. Какво лошо има в това децата да знаят, че има и различни от тях?Има болни от хронични нелечими болести. Трябва ли и тях да заклеймяваме и да се правим, че ги няма. Като не говорим за тях и тези неща ще изчезнат ли. Извинявай ама това е реакцията на щраус който си заравя главата в пясъка и така решава проблема. Дайте всички да си заровим главите...
220
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До220Целта на занятието е не да ви ориентират сексуално, а да ви научат на търпимост към тези с различна от вашата сексуалност-Криворазбрана "търпимост" - демонстрираш някакво перверзно отклонение, натрапваш го, и искаш "търпимост" ?! Ла пай си го, ако искаш и по 2 наведнъж, но защо искаш останалите, които не лапат, да ти ръкопляскат ? Всеки ден показват насилие, и после чудят защо насилието растяло!Всеки ден показват *** де раси, после се чудят, що *** далите се увеличават!
219
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 225 Аз отново не видях доказа, че съм част от НПО. Нямам нищо против децата ми от ранна детска възраст да бъдат образвани за светът такъв какъвто е! Това, че Вие сте си забили главата в пясъка и не приемате различна от вашата гледна точка си е лично ваш проблем! Intelligence is the ability to adapt to change.Бъдете толерантни! Неразбирането води до омраза, а тя до агресия... И в края на деня никой не е щастлив...
218
2
 
11
 
! Отговори
Наша Гордост преди 5 години
По този учебник са учили и форумните колеги , като САТА Нато, Калеко Алеко, Странджа и прочие ! Те са имали и дълги часове "практика" върху наученото от този "учебник" и след одобрението от доказани *** , сега разпространяват на воля словото джандърско !
217
1
 
11
 
! Отговори
djendyr1 преди 5 години
Аве, праскайте са на воля ве, няма мъжко няма женско, кво падне....
216
2
 
19
 
! Отговори
Кажете всичко преди 5 години
Надявам се в този учебник да са направени анализи за проблемите, които може да се появят в децата за изразяване на сексуалността и са породени от насилване, отглеждане в нездрави или слаби семейства, бедност и неглижиране. Да са посочени рисковете и как могат да се пазят децата. Ама това не е съвременно, то дори за него избягват да говорят, някаква тайна е. Важно е да има толерантност към...превръщането на хората в роби.
215
9
 
32
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
До 222По колко пъти трябва да повтарям едно и също нещо? Вие се опитвате да пробутате *** обучението в училищата, маскирайки го като сексуално образьование. Това на снимката действително е само началото. Тепърва ще се почва *** обучение още от ниво детска градина, което ще включва различните джендърни идентичности, видовете "семейства", половонеутрални обръщения, и унисекс униформи. Тоест децата ще бъдат поощрявани да стават ***.
214
24
 
7
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 5 години
Ние от клира сме против всякакви джендаре. Не може сред простолюдието да се ширят **стии, педофилии и други извращения. Тези неща са изключително наш прерогатив и могат да се извършват единствено под наш контрол и наблюдение в специално нарочени за това места като манастири, метоси, параклиси и други обладани от светия дyx места.
213
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 216 До колкото знам, не съм свързана по никакъв начин с НПО.... Не мога да разбера защо хората с различно мнение трябва да участват в някакво НПО или да им се плаща за коментарите....?!? За протокола HIV HPV и други полово предавани болести се разпространяват както при хетеросексуалните, така и при хомосексуалните.... Както се наблюдава и нещо наречено бисексуалност. Живеем в свободна държава (или поне така се твърди), всеки може да се *** с всеки.... Така, че пазете си децата!