"Господарите" с позиция за случая "Върбанов", репортерът – отстранен!

"Ще работим тази тема да не измести фокуса от разследването ни"
Обновена: 28 сеп 2018 22:36 | 28 сеп 2018 17:15, Александър Попов
167
"Господарите" с позиция за случая "Върбанов", репортерът – отстранен!
Кадър: Нова тв

Продуцентите на предаването "Господари на ефира" излязоха с официална позиция по случая с техния репортер Димитър Върбанов. Както е известно, първоначално Нова тв обяви в емисията си и на сайта си, че техният колега Димитър Върбанов е бил "нападнат и бит" по време на разследване във Велико Търново в склад, в който преди време са били открити храни с изтекъл срок на годност.

Двама души бяха задържани за инцидента, но днес Районният съд във Велико Търново ги освободи без мярка за неотклонение.

Кадрите от охранителните камери на склада пък показват, че не е имало побой, а по-скоро актьорска игра от страна на Върбанов и оператора.

Още по темата

Ето позицията на "Господари на ефира" без редакционна намеса.

"До този момент нито "Господари на ефира", нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бил бит по време на разследване в склад за хранителни стоки. При разпространение на информацията по случая, в медиите бяха употребени много сензационни изрази като "жестоко пребит" и "тежък побой", които за щастие се оказаха силно преувеличени, което заявихме още вчера. Това по никакъв начин не омаловажава факта, че е имало физическо насилие, макар и не в такъв размер.

Вярваме и ще работим за това тази тема, да не измести фокуса от 3-месечното ни разследване, което безспорно показа закононарушения от страна на недобросъвестен търговец, създали опасност за здравето на хората.

Въпреки това, осъзнавайки  отговорността, която носим пред българското общество заради огромното доверие в предаването, доверие, за което сме работили и градили през цялата 16-годишна история на "Господари на ефира", считаме за редно да оповестим следното:

Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.

"На нас от "Господари на ефира" в този момент повече от всякога ни се налага да бъдем безкомпромисни в ситуация като тази и независимо от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа до момента, единственото възможно решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната ценност, която "Господари на ефира" отстоява, това е в основата на всичко, което правим".

От "Нова телевизия", където предаването се излъчва, заявиха, че макар "Господари на ефира" да е външна продукция с независима редакционна политика, не приемат подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. От телевизията се разграничиха от случилото се и допълниха, че ще потърсят отговорност от продуцента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
31
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Чакайте! гуспударите казаха, че са го били, как да не са?! Нали те, адреналинките и Рачков командват държавата?! Даже и Бойко от Америка каза, че е жестоко пребит журналиста, а Гала и Компания цяла сутрин реваха за зверски пребития си колега в На Кафе!
110
5
 
23
 
! Отговори
wqw преди 5 години
господарите все по-често се превръщат в ударна група за нелоялни конкуренти. Да не се правят на света вода ненапита. Някои от репортажите им са добре финансирани.
109
4
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
ако складът е бил запечатан,както казвате,като веществено доказателство,КАКВО правят и имат ли ПРАВО да правят нещо вътре служители на склада и шефа им?! п.п явно тук играят много,ама много големи пари и интереси ,за да уволнят репортера и той да ,,опере пешкира,, ,да стане лош и лъжец . Вие мислите ли ,че репортерите от ,,Господарите ...,, самоволно и на своя глава са толкова нахални и не са ли целенасочено поощрявани да са такива от арменеца ?!
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ehaa 122Стига му тази излагация и дисциплинарно уволнение! По добре да се запитат оправниците защо Ц.Чоков е под домашен арест и дали наистина е с диагнозите за които се пише! Има още много доказани/осъдени престъпници на свобода за които се мълчи.
107
1
 
2
 
! Отговори
Реанимация на труп преди 5 години
Цялата история прилича на "гафовете" на оскарите и мис 'селена.
106
5
 
7
 
! Отговори
ehaa преди 5 години
съд за оператора за манипулацията и лъжесвидетелстване....трябва поне 5 години да са в затвора...зуека и той
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозапад 119Няма за какво да го биеш и вкарваш тарльо в ***! Тури си камери, избутай го навън, и ако симулира той сам ще си го хакне. Това е по рационално, сигурно и може би доходно.
104
7
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапад преди 5 години
Гарантирам, че ако един такъв клоун с жълт микрофон, златен скункс, ***-колан и т.н. нахлуе в дома ми или в друго помещение моя частна собственост, няма да бъде внимателно пренесен до входната врата, както направи момчето с бръснатата глава от клипа. Така ще го подредя, че никога повече няма да му се налага да симулира, че е бит!
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До -а 114Така е обаче с този негов цирк се провали! Просто трябваше да си излезе, да даде коментар как са го блъскали и гонели и от там на сетне щеше да си е на работа. Лъжа с лъжа не се трие! Да, има насилие, вижда се ясно но от мохата слон направи! Абсолютно излагане и сега заради това ще се забави разследването.
102
11
 
20
 
! Отговори
преди 5 години
Бит или не, ФАКТА е ,че склада с храната с изтекъл срок, все още си е бачкал съвсем спокойно! Така,че ,момчето ( Върбанов) е направило добро на овчето ни общество ,което само си блее след този ,който вика по-силно и създава повече излишен шум!
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 112Естествено е че е принудително! Камерите не лъжат! Подкрепиха го в началото, видяха видеото от складовата камера и айде марш! Съвсем достойно поведение! Така трябва да е навсякъде в България.
100
0
 
22
 
! Отговори
Daniboy преди 5 години
Ех, в Армения няма охранителни камери явно. Такава сензация щеше да стане. Измамникът уволнен, а оператора не знаел, че играе ли, а пеодуцентите на цялото шоу? А, верно нали лижжат заддника на властта. Тях няма да ги пипат
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глyпak! Да беше казал, че са го накарали да им дyxа насила, че да идат да доказват, че не са, а тоя дpиcльо на пребит се прави! И е толкова ттъп, че да не вдене за охранителните камери...
98
2
 
26
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Нима това е първия случай когато тези репортери в кавички се правят, че са бити? Сега арменците си изтриха ръцете с палячото, а Новата се разграничи от арменците. Никой ни лук ял, ни лук мирисал, само палячото си получи заслуженото. Ако имаше реална журналистика трябва да им спрат цялото арменско, долно предаване. Да ходят братята да си играят на продуценти в арменските планини. Там обаче ще ги бият сериозно с тези циркове.
97
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предаването на Господарите е много добро. Да, един от техния екип се и.,с.р..а на метеното, отстранен е и предаването/разследванията продължава. Така трябва да бъде във всяка една индустрия/администрация в България! Споделям мненията за крещяща нужда от повече камери, в училища, детски градини, парламент, полиция и администраций! КАМЕРИТЕ НЕ ЛЪЖАТ!
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Не само като институция, те бяха започнали да се изживяват и като ИНДУСТРИЯ, добре печеливша!
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъпи приятели!Трябва да ме разберете - трудно се живее с някакви си 5-6 хил лева, които Джуди ни подхвърля месечно (и още толкова от командировки).Новият модел Ауди изисква доста по-големи доходи!Знаете как е...
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ви казвам че камерите са много хубаво нещо! Ето сега ако ги нямаше как щяхме да разберем че е преувеличено?В България камерите трябва да се нацвъкат навсякъде и във всички администраций! Само така ще има справедливост и ще се вижда ИСТИНАТА.
93
1
 
15
 
! Отговори
Патриот-майтапчия преди 5 години
Я, покажи, бабо Мецо, как пада Неймар за дузпа!
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 98Те продуценте на шоуто нареждат на репортерите да правят шоу за да има рейтинг.