"Господарите" с позиция за случая "Върбанов", репортерът – отстранен!

"Ще работим тази тема да не измести фокуса от разследването ни"
Обновена: 28 сеп 2018 22:36 | 28 сеп 2018 17:15, Александър Попов
167
"Господарите" с позиция за случая "Върбанов", репортерът – отстранен!
Кадър: Нова тв

Продуцентите на предаването "Господари на ефира" излязоха с официална позиция по случая с техния репортер Димитър Върбанов. Както е известно, първоначално Нова тв обяви в емисията си и на сайта си, че техният колега Димитър Върбанов е бил "нападнат и бит" по време на разследване във Велико Търново в склад, в който преди време са били открити храни с изтекъл срок на годност.

Двама души бяха задържани за инцидента, но днес Районният съд във Велико Търново ги освободи без мярка за неотклонение.

Кадрите от охранителните камери на склада пък показват, че не е имало побой, а по-скоро актьорска игра от страна на Върбанов и оператора.

Още по темата

Ето позицията на "Господари на ефира" без редакционна намеса.

"До този момент нито "Господари на ефира", нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бил бит по време на разследване в склад за хранителни стоки. При разпространение на информацията по случая, в медиите бяха употребени много сензационни изрази като "жестоко пребит" и "тежък побой", които за щастие се оказаха силно преувеличени, което заявихме още вчера. Това по никакъв начин не омаловажава факта, че е имало физическо насилие, макар и не в такъв размер.

Вярваме и ще работим за това тази тема, да не измести фокуса от 3-месечното ни разследване, което безспорно показа закононарушения от страна на недобросъвестен търговец, създали опасност за здравето на хората.

Въпреки това, осъзнавайки  отговорността, която носим пред българското общество заради огромното доверие в предаването, доверие, за което сме работили и градили през цялата 16-годишна история на "Господари на ефира", считаме за редно да оповестим следното:

Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.

"На нас от "Господари на ефира" в този момент повече от всякога ни се налага да бъдем безкомпромисни в ситуация като тази и независимо от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа до момента, единственото възможно решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната ценност, която "Господари на ефира" отстоява, това е в основата на всичко, което правим".

От "Нова телевизия", където предаването се излъчва, заявиха, че макар "Господари на ефира" да е външна продукция с независима редакционна политика, не приемат подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. От телевизията се разграничиха от случилото се и допълниха, че ще потърсят отговорност от продуцента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
17
 
! Отговори
СЛУГА НА ЕФИРА преди 5 години
НОВА МЕНТЕЛИЗИЯ поздравява всички свои зрители с постановката "Кой ми *** в гащите?"Вход - свободенНачало -21.30Ще има адреналин, обещано!Изпълненоооо!
90
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотални ***, *** и мошенници!Преди време накиснаха полицаи, че уж симулирали късане на пагони, а сега лъсна цялата им фалшива престъпна корумпирана природа!За малко да отворят беля на напълно невинни хора!Съд до дупка сега да *** като бесни шопари и да плащат като попове - помияра журналист и мастията Халваджиян!
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжливо и крадливо племе са българите! А джypнaлята - двойно!
88
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилие има и се вижда но не е в степен на жесток побой! Евала на Господарите за бързото решение да се отстрани журналиста! Няма как, не може да се преувеличава! Истината и само истината!
87
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато каузата е добра целта и средствата са управдани.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До понкатаПо-големи другари и потомствени комунисти от вас няма.
85
1
 
10
 
! Отговори
999999 преди 5 години
До Анонимен 74 А ти представяш ли си , отиваш в магазина - купуваш си храна с изтекъл срок на годност - и се натравяте семейството . Детето ти отива в детската градина - връща се болно - > тежко хранително отравяне , защото от този склад са доставяли храни с изтекъл срок на годност . А няма институция , която да унищожи тези храни вече няколко месеца/ макар да има решение за същото /, и да затвораят този склад
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия "господари" влесто да се правят на много велики да търсят сметка на институциите не на този който яде баницата, защото той нее виновен.
83
0
 
23
 
! Отговори
Харакири преди 5 години
И предаването, и репортерът си направиха сепуку.
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митееее,много сгреши, мой човек!ПОДВЕДЕ БАЦЕ!
81
0
 
20
 
! Отговори
Minuva42 преди 5 години
Аз искам да независимата ни журналистика да намери отговорите на следните въпроси:1. Кой е докторът, каква е диагнозата и колко пари за какви наранявания са усвоени от болницата.2. Кои са монтажистът и режисьорът, които са обработвали суровият материал и уведомили ли са ръководството на предаването за подвеждащия репортаж.3. Ръководството на предаването кога точно е узнало, че насилието е силно преувеличено?
80
0
 
20
 
! Отговори
Патриот-майтапчия преди 5 години
ЗДРАВЕЙТЕ, ЦИРКАДЖИИ!ЩЕ ИМА ЛИ ЗЛАТЕН СКУНКС ЗА ВАС СЕГА?
79
0
 
23
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Тоя път "господарите " станаха за смях...
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супернаглеца ЦвЦВ потули случая за кожата на един доста нагъл журналист и още по- нагли пазванти в свръхнаглата ни държава под зоркото око на божествено наглия ни мин.-председател!
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова животно в БГ като свободна журналустика .И тия ..господари ..на арменчето са платени като всички други .Четвъртата власт господа демократи ?!?!?
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното в случая е, че госпожа Борисов се е провикнал от Брюксел да оправят случая!!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Герберските телевизии винаги лъжат ...
74
1
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Какво стана с оператора,който посегна ПРЪВ на Перата?Как върви делото? :) Ах,жалка *** :)
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо му няма на мишока.
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега набедените за биячи да подават оплакване направо в Стрзбург и да опишат хубаво лъжите на за съжаление голяма част от пишман журналистите у нас,да напишат и как лично премиерът на България защитава ЛЪЖЕЦЪТ защото бил приятел на баща му!!!Няма оправия с нашето кривоправосъдие.Толкова ми е неприятно да го напиша,толкова ми е гадно но това е истината.Всички власти дерибействат на гърба на беззащитни хора,сега ако нямаше камери КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ А??