Малките добрини: Пластмаса за кувьози

Все повече хора се включват в "Капачки за бъдеще"
Обновена: 28 сеп 2018 09:24 | 28 сеп 2018 09:00, Петя Славова
6

Малките добрини крепят света на мощните си рамене. За трета поредна година инициативата "Капачки за бъдеще" ще събира пластмаса с благотворителна цел. Идеята им е след като предадат събраните капачки за рециклиране, с парите да купят нови кувьози, за болниците със стара апаратура.

"Все повече хора започват да събират капачки. Големи компании и детски градини. Опитваме се да възпитаваме децата, които да превъзпитат своите родители. По статистика всяко трето дете, което е било в кувьоз, получава увреждане на зрението поради остаряла техника. Има случаи, в които бебетата, преди да се родят, са в добро здраве, но след раждането се налага кувьоз", поясни Мартина Йорданова, която е част от създателите на кампанията.

"Засега сме събрали около 33 тона пластмаса. Това са около 11 пълни самосвала с капачки. Остават 118 болници, които да снабдим с кувьози. Много хора и фирми ни помагат. Най-важното за нас е да се извозват капачките. Както децата поемат от опита да възрастните, така и родителите могат да последват добрия пример на децата", допълни фитнес инструкторът Лазар Радков.

Той уточни в студиото на "България сутрин", че те организират тази кампания, защото някой в държавата не си върши работата или нещо се чупи по пътя.

"Плащаме данъци, осигуровки, има излишък от бюджета. Един кувьоз струва около 10 хиляди лева. За 1 кувьоз са нужни между 15-20 тона пластмаса. Това ще рече 20 000 000 капачки", обясни Радков пред Bulgaria ON AIR.

Инициативата "Капачки за бъдеще" ще се събере утре пред Националния стадион "Васил Левски" от 08:30 ч. до 13:30 ч., преди насрочения футболен мач между Левски и ЦСКА. Там те ще очакват всички хора и компании, които са събрали пластмаса за вторични.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ала -бала.Единственото полезно е,че не изхвърлят където им падне капачките.Иначе от капачки нищо не се изкарва. Ако искат да съберат пари по-добре да пуснат целогодишет дарителски номер, и който иска да дари левче на месец да си пуска по-един СМС. Иначе предал 5 капачки - вятър работа. Само се хвалят,че даряват.
5
0
 
6
 
! Отговори
aleks преди 5 години
а защо само капачки, а не всякаква пластмаса?!
4
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен №1 преди 5 години
Просто е за да имаш една капачка трябва да си купил една бутилка и не си мисли, че е толкова лесно да се събере кило или две както си написал. С риск да ме наругаят имам чувството, че това е кампания на производителите на газирани напитки.
3
0
 
2
 
! Отговори
Чети докрай преди 5 години
До АнонименИнициативата "Капачки за бъдеще" ще се събере утре пред Националния стадион "Васил Левски" от 08:30 ч. до 13:30 ч., преди насрочения футболен мач между Левски и ЦСКА. Там те ще очакват всички хора и компании, които са събрали пластмаса за вторични.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля,напишете къде ще се предават събраните капачки когато има събрани такива.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах - защо точно капачки? И ако хвана, че с колегите съберем колкото можем - къде да ги пратим? Защото нищо не ни струва да съберем кило-две за месеца, а щом на тях им трябват за нещо смислено...