ВВС с нови самолети до 2024-а. 1,8 млрд. лева за 16 бройки

Първите 3 г. ще плащаме по 100 млн. за тях, после повече
Обновена: 28 сеп 2018 11:31 | 28 сеп 2018 10:52, Камелия Цветанова
121
ВВС с нови самолети до 2024-а. 1,8 млрд. лева за 16 бройки
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

До 2024 г. родните ВВС трябва да имат нови самолети, а на 1 октомври ще бъдат отворени офертите за изтребителите.

Още по темата

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Вече е изпратено искане за получаване на оферти за американски Ф-18, Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия, ще искаме оферта и за френски "Рафал", както и шведски "Грипен", включително новопроизведени и употребявани. Срокът за получаването им изтича на 1 октомври.

Офертите ще бъдат отворени в същия ден, а комисията от министерство ще има на разположение 14 дни, за да направи оценката на предложения и да подреди кандидатите, обяснява министърът на отбраната Красимир Каракачанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

След работната група, с предложенията ще се заеме политико-военна група, назначена от премиера. Тя трябва да изготви предложението за избор на доставчик на нов изтребител, за което след одобрението на кабинета ще бъде изготвен проект на междуправителствено споразумение.

То пък ще трябва да мине през ратификация в парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
8
 
! Отговори
Комисията??? преди 5 години
комисията от министерство ще има на разположение 14 дни, за да направи оценкатаЧе нали ходихте в САЩ и сте си уредили комисионната.Класирането вече е направено.Аlea iacta est
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16 самолета са малко. Аз предлагам да купим 160 броя. Ако трябва целият народ ще гласуваме 50-60 години докато ги изплатим, ако трябва и цял век ще гладуваме.
71
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Кога ще предават скрапа /Миг29 и Су25/? :))))))))))))))))))))Айде честит чисто нов Ф-16, а ***-путинистите - те си знаят!
70
2
 
6
 
! Отговори
XXL преди 5 години
От статията се разбра кой е лапнал комисионните.преди 2 дена си дойде от СЩА и днес инвестират в самолети 2-ра ръка.*** са повече от 80%
69
2
 
8
 
! Отговори
Караджамбаз преди 5 години
Ако купим тези хвърчила в Кремъл ще напълнят памперсите от страх, Ердоган ще издаде ферман с който ще ни отстъпи Константинопол с прилежащите му територии, Вучич веднага ще капитулира и ще дръпне границата до Белград, а Ципрас ще премести столицата на Гърция на остров Крит защото до Пирея ще е българско. Купувайте смело хвърчилата.
68
2
 
8
 
! Отговори
Караджамбаз преди 5 години
С16 изтребителя ще можем да победим едновременно Румъния, Турция, Сърбия и Гърция. Ще си върнем западните покрайнини, цяла Добруджа както и цяла Тракия и Егея. 2 млрд са нищо пари за това.
67
1
 
10
 
! Отговори
Ala_bala преди 5 години
Купуват се мирноврермени самолети. Те не са за воина. Ще бъдат стари, на висока цена и с големи комисионни зауправляващата клика.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2млрд инвестирани в здравеопазването ще запазят много повече български животи отколкото 16 хвърчила дори и ако се наложи да се ползват.
65
1
 
4
 
! Отговори
Ala_bala преди 5 години
Изтребителите трябва да са Ф-16, трета ръка. Комисионната ще бъде 25 % от цената. Честито на Цветанов, Райчев да не се чуди какво прави в Америка по 1 месец.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, само самолети ни липсваха, всичко друго ни е наред. От кой ще се пазим с тях или кой ще нападаме? И в двата случая ще останем без тях още в първите минути. Пари хвърлени на вятъра заради някаква хипотетична опасност. По-добре да се дадат за здравеопазване, образование дори за пенсии ще има реална полза от тях за всички.
63
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е пародията на изтребител МиГ-29 да бъде изхвърлен.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете кой ги оглавява тия политико-военни комисии? Зетчето на Каракачанов, дето се води още студент?
61
1
 
11
 
! Отговори
Само преди 5 години
Само аз ли си мисля, че те отдавна ни превзеха.Още с правото чужденци да купуват земя и имоти.Кви самолети?И чужда войска си имаме, хубава, американска.Аз нямам пари за погребение, То (То е особено понятие, То не е избирано от нас, То не си е спечелило парите с труд, То решава вместо нас, То харчи парите ни вместо нас, То винаги взима решения срещу НАС, То ни увеличава тока, парното, водата, данъците, То ни вкарва във воини без да знаем, То се лекува безплатно и само паспарта му е български)
60
4
 
1
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
По добре 2 млрд. за самолети - каквито и да са.. отколкото в сметки на герберастията и в кутии за обувки...
59
0
 
8
 
! Отговори
rom can't fly преди 5 години
Ама той Винету останалите апаши не могат да летят на самолети. Пък до 2024 друго племе няма да има на територията на днешна България. Та вместо да ставаме страната с 2/та самолета да видим как да оцелеем по селата от набезита на Апашите.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Личи си, че сте *** на ОП, които усилено внушават, че покупката на самолети е много належаща.Няма какво да се разхождам по села и паланки. ТАМ НЕ ОСТАНАХА ХОРА.Това, което виждам е нетърпение и бързане покупката да се осъществи и се представя като заплаха за нац. сигурност. А всъщност е съвсем други интереси.
57
0
 
10
 
! Отговори
Аха преди 5 години
Като искате самолети отивайте в Брюксел, работете упорито,станете емигранти, пестете от закуски, с вашите пари си купувайте макетчета на самолети и вертолетчета.Не от народните пари, и от българите.Плащайте си от собствения джоб и участвайте в Гвинейска военна организация, Папуаска освободителна организация, и Хобитска отбранителна организация.Поканете НАТО на Вашите острови, които сте купили, купувайте си космически совалки от закуските и усърден труд.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Докажи, че Румъния си иска Добруджа!Докажи, че Тр иска нещо и че Гърция иска нещо!Иначе твърденията ти са само голи внушения за насаждане на страх, с цел да се убеди обществото, че самолетите са нужни и покупката им е неотложна. Това са идеите на Патриотите. Значи има далавера в покупката на самолетите.
55
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
54 много дрънкате глупости. Днес има делегация в Швеция. Айде мислете вече и да се спрат руските опорни точки. Всички купуват въоръжение. Само вие ревете. Няма такова племе!
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До промити мозъциХа-ха, личи си, че си далеч от реалността какво се случва в света като цяло. Явно за теб всеки различен е ***. Махни си капаците от очите и се опитай малко да погледнеш от по-различна перспектива. Разходи се из провинцията, малките градове и населени места, за селата въобще не говорим и виж сам за какво става въпрос.