ВВС с нови самолети до 2024-а. 1,8 млрд. лева за 16 бройки

Първите 3 г. ще плащаме по 100 млн. за тях, после повече
Обновена: 28 сеп 2018 11:31 | 28 сеп 2018 10:52, Камелия Цветанова
121
ВВС с нови самолети до 2024-а. 1,8 млрд. лева за 16 бройки
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

До 2024 г. родните ВВС трябва да имат нови самолети, а на 1 октомври ще бъдат отворени офертите за изтребителите.

Още по темата

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Вече е изпратено искане за получаване на оферти за американски Ф-18, Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия, ще искаме оферта и за френски "Рафал", както и шведски "Грипен", включително новопроизведени и употребявани. Срокът за получаването им изтича на 1 октомври.

Офертите ще бъдат отворени в същия ден, а комисията от министерство ще има на разположение 14 дни, за да направи оценката на предложения и да подреди кандидатите, обяснява министърът на отбраната Красимир Каракачанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

След работната група, с предложенията ще се заеме политико-военна група, назначена от премиера. Тя трябва да изготви предложението за избор на доставчик на нов изтребител, за което след одобрението на кабинета ще бъде изготвен проект на междуправителствено споразумение.

То пък ще трябва да мине през ратификация в парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
10
 
! Отговори
Аха преди 5 години
От какъв зор без референдум ме тикате в една военна организация НАТО?Откъде накъде с моите данъци ше плащате за железа?Откъде накъде с моите данъци ще давате един милиард за военна организация?Скачах против "червените", за да изляза от Варшавския, не съм подскачала, за да влизам в НАТО и БГ да си дава базите на трети страни БЕЗ ПАРИ.НАТО ли ви е избирала за депутати?Ходете в Брюксел и не се връщайте и си.Затова ли ми увеличавате ток, вода, парно, застраховки?
52
4
 
6
 
! Отговори
промити мозъци преди 5 години
До АнонименКаква вода, земи, планини... Ако някой поиска ще изкупи и земите, водите, планините ти, бе! И изобщо няма да си хаби военния ресурс за водата и земята ти. В кой век живееш, атакистки ***? 21. век важни са съвсем други неща. Никой 5 пари не дава за земята ти. КОЙ ВИ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ? И ви внушава, че има нужда от самолети
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
среща в америка и вече сме готови с покупката на старо желяза...ЕЕЕ отдавна нищо не се решава в БГ, ама така не бива...
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Какви врагове си измисляте? Турция, Гърция, Румъния... Нападнат ли ни те, то ще е с явното или мълчаливо съгласие на НАТО. Срещу НАТО ли ще се изправим? 5 милионна Бг ще се защити и от НАТО или натовска държава? И ще чакаш братушките ли, умнико? Зомбирани атакистки ***!Никой не воюва за голи територии като Бг. Това е било през Средновековието.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборът ще е между нови Ф-16 блок 72( най- новия и модерен) и Грипен. Важното е да е нов и в договора да има цех за разработка и поддръжка в България. Стига само сте ревали.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Тук няма петрол, но има нещо по-важно: питейна вода, гора, планини. Защо мислиш например навсякъде се изкупува земеделската земя в България? Един ден петрола ще свърши, тогава арабите от какво ще живеят? Просто българите по естествен път като изчезнат от тази територия (за 30 години вече три милиона ги няма), тогава на празното място ще дойдат да живеят други желаещи. В случая обаче самолети не ни трябват, защото никой няма да ни напада, завладяването ще дойде по естествен път.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще правите с тия сaмoлети бе шмиртели неграмотни гледайте сирийците с едни С-200 какво вършат израелските изтребители се крият зад руски самолети. C-400 купете прихваща и ракети и изтребители с 8 самолета какво дедoвия си ще воювате.
46
3
 
0
 
! Отговори
Да 46 преди 5 години
Румъния си иска южна Добруджа ,а ние си искаме Влашко
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не гледате ли Диск.авъри и Хист.ори? Щатски военни са притеснени, че задейства ли се Сев. Корея, нещата са непредсказуеми. Че САЩ няма да могат да отреагират, защото не знаят болния мозък какво оръжие ще използва- химическо, биологическо, ядрено..., къде ще нападне, към Япония насочил експериментите си наскоро, нашите някакви самолети ще купуват... САЩ са притеснени, че с тяхната военна техника няма да се справят, а са светлинни години пред нас.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези 16 самолета само на Македония, Косово и Черна гора можем да го извадим!
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците още искат Южна Добруджа. *** ги питай. Кажи на някой ръмънец Добрудея... Ще кажат Добрудея е румънея.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за високите технологии,но 1,8 мрд по-ефективно да се дават на семействата за 3-4 дете и от 5мнл да станем 10 за 10 години отколкото за 16 броя скрап къде една тренирана амуджа ще ги свали в бряг бой всички заедно
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се пазим от комшиите. При война между страни от НАТО, НАТО не се намесва. Пример: Турция и Гърция. НАТО каза, че може да ни пази само от ненатовски държави. Румъния, Гърция, Турция могат свободно да ни правят всякакви проблеми, без НАТО да ни пази. Турция и Гърция имат няколкостотин самолета и разчитат на тях за бързи акции.
40
0
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Какви самолети, какви чудесии, какви мисии.След 1989 г. си унищожихме всичко, няма смисъл от оръжия и войска.Нямаме такива.С тези пари субсидирайте парно, вода, токове.Народ няма да остане, те самолети ми купуват!НАТО като ви свирнат, и сте по-изпълнителни от папата.30 г. един лев не са дали от бюджета за хората.Ще кажеш, че НАТО ги е избирал за депутати.Какви са тея джипове, милионери, всичко богатее за сметка на народа.Костюми по 7-8 хилки,заплати по 60 000 в държавни болници.
39
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Мале за много прекрасни се мислите. Защо си мислите, че точно България ще напада някой. Никой не ни иска. Бъдете спокойни.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кого ще се пазим с тия самолети? Никой не иска Бг.Тук няма петрол. Няма за какво да ни нападат.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да купим ИЛ-20 ?
36
10
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 5 години
Никой не иска руски самальоти защото падат като круши!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолети за милиарди и то стари бракувани та ра ля с ни ци ! Тия тотално погребвст България. Някой ще гушне яки комисионни...
34
1
 
10
 
! Отговори
днес 28, срок 1-ви преди 5 години
Вече е изпратено искане за получаване на оферти за американски Ф-18, Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия.Ще искаме оферта и за френски "Рафал", както и шведски "Грипен", включително новопроизведени и употребявани. Срокът за получаването им изтича на 1 октомври.Та кога ще поискате за Грипен и Рафал???В САЩ вече ви набиха клинцитеЧерпя ако не купим F-16 18 или какъвто и да било американски