2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да поставят още едно звено - застрахователната мафия. Ще се влоши здравеопазването, пациентът ще бъде даден на вълците застрахователи. Дали изобщо ще стигне до болницата, и то в болниците на застрахователя, за да останат парите в едни ръце. Частните болници ще си направят застрахователни дружества и ще прибират още повече пари, отколкото сега. Това е идеята им. Замислили са поредният грабеж на обществени пари.
153
1
 
0
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Бялата Мафия иска все повече и повече да граби населението.Мафията МВР нищо не прави,както и прокерори ,съдии и всички останали мафиотчета.ГЕРБ,БСП...само МАФИИ!!!Я си вземете *** български ,МАФИОТСКИ паспорт и повече да не ви виждам!!! ГЕТОТО БЪЛГАРИЯ.
152
3
 
7
 
! Отговори
Ако Лукойл преди 5 години
Спре да ни краде ще има пари за всичко- даже за минимална пенсия 1000 кинта
151
11
 
3
 
! Отговори
Тъпите бугарски преди 5 години
Пръчки биха дали 12 кинта за бира, вино , цигари и какво ли не, но не и здравето си;)
150
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 ЛЕВА ЛИ ? ЯСНО . ЗНАЧИ ТАКА НИ ПРОБУТВАТ СПОМЕНЯВАНИЯТ ПРЕДИ ВРЕМЕ ,, ДАНЪК СОЛИДАРНОСТ ,, ЗА ,,СОЦИЯЛНО СЛАБИТЕ ,, . ЗА ЕДНИ МОЖЕ ДА ИМА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,БЕЗПЛАТНА ЮРИДИЧЕСКА ПОМОЩ ,ТОК ,ВОДА ,ПОЖИЗНЕНИ ПЕНСИИ ,КАШОНИ С ПОМОЩИ И ТО БЕЗ НИТО ЕДИН ДЕН СТАЖ И ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ , А ТУК НЯКАКЪВ ИД ИОТ,ЩЕ СЕ ПЕНИ ,ЧЕ НЯМАЛО БЕЗПЛАТНО . ЗА ЕДНИ МОЖЕ БЕЗПЛАТНО ЗА ДРУГИ ,ДУПКАТА НА ГЕВРЕКА .АМИ ОТ НАС СКУБЯТ . ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА .
149
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРП спре с кражбите от националния бюджет, ще има пари за всичко и за всички. Сега всичките ни данъци потъват в джобовете на герберюгите в черна дупка.
148
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ивановкак ще даваш пари за здраве ве! Купи са по-добре цигари за същите пари и поне още за толкова пиячка и бъди щастлив!
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единият от асоциацията на частните болници се изпусна, без да иска. Частните застрахователи ще плащат само на своите частни болници. Това е идеята им. Застраховател и асоциация частни болници ще сключват договори и пациентът ще бъде пращан там. Губи се свободния избор при НЗОК. Готвят се за още един картел и ограбване на обществени пари. Конкуренцията е при болниците, а НЗОК е каса, бюджет. Държавният бюджет е един. Няма конкуриращи се държавни бюджети.
146
1
 
26
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
БЪЛГАРИ, това ще бъде поредния пладнешки грабеж над населението. Здравеопазването трябва да е държавно дело. И здравна каса не трябва да я има. Като има виждате какво става. Не може да се даде здравето в ръцете на застрахователни дружества. Ще лапат до спукване, и после пак ще си плащаме. ДЪРЖАВАТА БЯГА ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, И НИ ХВЪРЛЯ В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИЦИТЕ
145
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня пък с 500 милиарда взети от Дънди. Ти знаеш ли колко е това? С 3-4 тона злато годишно вадено в Бг, 500 милиатда ще станат след 500 г. Най- рано. Ама в Бг викат имало общо 125 тона за вадене. Едно нищо!!! Пък и само Асарел вади злато. Друга компания не добива злато в Бг.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да чуем как Европата е виновна за здравната система от комунистическо време, която си стои в една каца всички пари и разни несъществуващи уж се лекуват до източването. Европата 2008 г даде ПРЕПОРЪКА за лични партиди. 10 г никой не чува. Та така с всички ПРЕПОРЪКИ. Все пак ЕС е иконимически съюз и не УПРАВЛЯВА.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То убууу 12лева ама у нашата тиритуруа мноо се крадне! Е добре де, не се крадне а се пренасочват парите.
142
1
 
19
 
! Отговори
Цървул преди 5 години
Не е заради 12-те лева!Всички "реформи" във всяка една област се оказаха "ходене по мъките" за обикновения човек!Този обикновен човек видя обогатяването и увълчването на съдии,адвокати,полицаи,доктори и всякаква бюрокрация...Чудно че само 2/3 са против,а не всички!?
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те парите за самолетите са от здравеопазването, на Кракачанката поколението няма му се налага да работи столетия с комисионата от сделката.
140
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 12 лв и 120 лв да внасяме всеки месец НИЩО няма да се оправи! лекарите свикнаха да получават пари на ръка, аптекарите свикнаха да имат големи надценки...Как ще забравят тези хубавинки?
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101 Пред натовските самолети избирам тези пари да отидат за здравеопазване.
138
1
 
9
 
! Отговори
коренячка преди 5 години
Батко от 9 години изяжда баничката на детето ми.
137
2
 
17
 
! Отговори
ДЯНКОВ ГИ ВЗЕ преди 5 години
ВИЕ ги крадете.... НИЕ да олащаме ???? НЕЕЕ !
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо да кажете за хилядите, които трябва да и платиш за "консумативи" при операция?Импланти, лещи и т.н., които в Европа са безплатни, въпреки, че всички имат много по - високи доходи от тук?
135
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И 12лв. да дадем и 120 лв. да дадем пак ще ги украдем". За 10 години ГЕРБ колко пъти се вдигат цените, колко се дава на бездъните каци НЗОК и МВР без никакъв положителен резултат. Всичко потъва в нечии джобове и непрекъснато реват за още. Вече няма от къде господа. Вдигате данъци, застраховки за коли, глоби всякакви но с това не се пълни държавен бюджет. Къде ви е икономиката, производството, пазарите. Защо пръснахте парите по санирането,, а не ги дадохте на НЗОК?