2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата от скрина ли ги взема или от джеба на Бате?
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 127, щото и с тез 12 лв. пак ще трябва да "буташ" допълнително.. т.е. ще си се набутал със 144 лв.
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма кое да се подобри, защото данъкоплатците са малко. Няма как да излязат сметките ако държавата не налива здраво от друго място-същото е и с пенсиите.
131
0
 
0
 
! Отговори
Пришалец Македонски преди 5 години
Аз работа в банкомата, 4 пъти в месеца ва.
130
1
 
13
 
! Отговори
Сорос каза: преди 5 години
За някои суджука е без пари, за други с ДДС.
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти не си бунтар, а пълен провал :)Безплатно здравеопазване казваш .А кой ще плаща заплати, лекарства, консумативи, храна, горива и всичко останало на болници и лекари, сестри, кажи де, другарю каскет ?Значи пак не е безплатно, така излиза
128
4
 
8
 
! Отговори
До бунтар преди 5 години
Само ти ли не разбра че Няма такова нещо като безплатно Здравеопазване или Образование.Винаги го плаща Народа, работещите хора и фирми чрез данъци и такси които отиват в Бюджета на Държавата.Няма нищо безплатно, моето момиче.И мама не дава на тати безплатно ;)
127
1
 
2
 
! Отговори
Съдба преди 5 години
Според тях, незаконните неща живота го налагал ...
126
3
 
16
 
! Отговори
бунтар преди 5 години
ВИЕ СЛЕПИ ЛИ СТЕ---В КОНСТИТУЦИЯТА ЯСНО ПИШЕ---ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЛЕЧЕНИЕТО Е--БЕЗПАТНО НЯМА ИЗМЕНЕНИЕ А НЕУВАЖЕНИЕ НА ЗАКОННОСТА В ДЪРЖАВАТА
125
2
 
21
 
! Отговори
Съдба преди 5 години
Абсурдно е да се хвалиш с 2 милиарда излишък! Все едно е, че си крал от закуските на децата.
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа все иска промяна, нали така.Когато му предложиш промяна, народа реве - не искаме промяна.ОК, ама така ще си стоим на опашката в ЕС, защото народа не знае какво иска...
123
0
 
2
 
! Отговори
Съдба преди 5 години
Само ги слушайте как мляскат....
122
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи 2/3 казват Няма да дадем по 12 лв.Но са съгласни да дават по 120 лв подкупи на лекари и сестри ;)Ето такова е мисленето не евтините хора.
121
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Щяли да спрат "всички други плащания". А как ще стане това, питам и отговор не искам.
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЗОК - шеф на касата е сестрата на Илиана Йотова.Комунист да управлява пари = сигурен фалит.
119
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи ограбват българи - самите ние сме си виновни.Лекари от държавни и частни болници лъжат и крадат - лекарите са българи.НЗОК е корумпирана система - там пак работят българи, нали ?Лекарски агенции, мед. Складове и фирми - крадат - и те са българиИ кой е виновен че всички българи крадат и лъжат, а ?Борисов ли ви е виновен пак ?
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ф.С.В.Не бре хората казват, че се краде с примери!!!
117
1
 
18
 
! Отговори
Съдба преди 5 години
България е един икономически абсурд!!!
116
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи 8% здр.осиг.12.лв застраховка.отиват в един кюп.после плащаш до 700лв пътека мин.150лв.отделно избор на екип и др.екстри.а държ.чиновници.данъчни.армия.полиция.съдий нищо...така ли..ромовете и те нищо.
115
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Колеги - объркали сте темата - а тя е Още пари за здраве ! ВИЕ Явно сте на газова вълна с ЮЖЕН ПОТОК станал на (КОЖЕН ПАТОК)