2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Защо се бавят по над 12 дни ЕПИКРИЗИТЕ ЛИ ?? Защото така пациента не знае датата на първият си КОНРОЛЕН ПРЕГЛЕД !! В епикризата най накрая с малки буквичи пише - Ако пациентът не е спазил тези изисквания - то лекарят и болницата не носят вече отговорност за него (самолекувал се е) !!! Така пациентът губи всякакви права по съдебен път ДОРИ !!!
113
1
 
7
 
! Отговори
Провинциялист преди 5 години
При обезценяване на рублата с 30% имаме увеличение на газта с 20%????????????????????
112
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оная канадската фирма е изнесла от България злато за 500 милиарда, бюджета само 50 милиона.
111
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
И 10 КАСИ да има - СХЕМАТА е измислена отдавна- Пациентът се хвърля на едно легло и почват едни пътеки и източване на НЗОК без да се правят изследвания на болния или други безмислени изследвания с риск за здравето му - МАСОВО ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ точат КАСАТА- Трябва да има закон -ЛЕКАР ДА НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ В ПОВЕЧЕ ОТ 2 ЧАСТНИ БОЛНИЦИ - А сега лекари работят в над 20 болници ? Така лекаря става участник в схемата за кражба и присъства само на хоспитализацията на болният - А после бави епикризата!
110
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам на следващите избори да изберем БСП и всичко ще се оправи. Ако изберем пак ГЕРБ - ще ревем!
109
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За руски атомни самовари в Белене пари има, за здравеопазване - НЯМА!
108
1
 
14
 
! Отговори
шкембе чорба преди 5 години
То за здраве пари има, ама много се краде!!!
107
2
 
5
 
! Отговори
Кардиохирург преди 5 години
Ние сме със всяка власт , така че плащайте без много да мрънкате !!!
106
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дадете няма къде да ходите и догодина защото смятам, че тогава ще има предсрочни избори пак ги изберете и после пак ревете.
105
2
 
22
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ааа, не . Стига вече ! 30 год. само цоцане от здравна каса и раята плаща . Професори със седемцифрени сметки непрекъснато ни втълпяват как било по света . Ами по белия свят за всичките Ви кражби досега щяхте да търкате наровете по пандизите . Нагли и алчни бели престилки , всяка болница е ООД .
104
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Колкото и да дадете, кацата е пробита, най-много да изтекат в някое гербаво джобче
103
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега има застраховка "гражданска отговорност", която на теория трябва да покрива лечението на пострадали в катастрофи. Да, ама не! Пострадалите в катастрофи се лекуват за сметка на здравната каса. Застрахователите са си измислили процедури, така че да не плащат. Това е българската държава и българското застраховане. Само при думата "застраховане", свързана с тия 12 лв., вече ги смятам за безвъзвратно загубени, без срещу тях да получа нищо.
102
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дадете, ще дадете.
101
3
 
15
 
! Отговори
Из обявите: преди 5 години
За 9 години при Бацето са минали през ръцете му почти трилион лева пара от бюфжет ...
100
1
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Мин.Ананиев разсъждава като счетовофител, а не като министър на здравеопазването. Да почерпи опит от САЩ. Там здравните вноски са доброволни. За тези, кото не се осигуряват, има отделни болници и там получават елементарни услуги. За останалите има застрахователни фондове и осигуряващият се избира между тях. Заплаща няколко % задължителна вноска -около 5-6%, останалата сума в своя лична здравна сметка, където НЗОК не пипа, защото няма такава. А тук лекар с около 8 млн. лв на влог и 440 дка гора.
99
5
 
18
 
! Отговори
Сорос каза: преди 5 години
За 9 години при Бацето са потънали над 100 милиарда здравни осигуровки.
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против да давам 12лв. допълнително, не е много, стига срещу това да има ефективни резултати, ако нещо се наложи, не дай си Боже!
97
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За натовски самолети има пари, за здравеопазване - няма.
96
2
 
26
 
! Отговори
1488 преди 5 години
малко е! Факултето и Столипиново имат нужда от Вашите пари!!
95
1
 
22
 
! Отговори
USA преди 5 години
В БГ общо данъците в/у заплата са 22.4%. В Чехия - 25% , но всяко лечение ( болнично и извън болнично и всичко съпътстващо ) включително изписани от доктор лекарства са напълно безплатни ?????