2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
На 02.10.1996г. разстреляха като куче комунягата Андрей Луканов. Никаква статия по въпроса.
93
3
 
20
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
след 29 дена е Хелоин - сезонът на Тиквите е Тук!
92
1
 
19
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До БПФникой не знае за какво плаща текущите пари, затова не иска да плаща и допълнително - защото пак няма да знае. Иначе схемата сега изглежда някой е преценил, че е подсигурена и е общоприета и е приемливо да се цака допълнително. Да - ама не.Всички тия фондове са със смисъла - един да плаща сметката на друг. И винаги ще има наши и ваши докато това продължава.
91
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те хората са си го казали какво искат - искат държавата да засили контрола си върху държавните болници, да намали ненужните частни болници, да спре спекулата с лекарства и всички да си плащат осигуровките на 100%. С какво точно ще помогне ако разделят вноските между НЗОК и неясени други застрахователи или добавят нови вноски или не знам си какво, ако държавата не може да контролира дори това което е изцяло в контрола й в момента. Всички знаят проблемите, само министърът - не.
90
0
 
5
 
! Отговори
до трола преди 5 години
До ЛекарТролчо, не лъжи че си лекар, това е подсъдно!
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги давам дори с удоволствие,но управляващите до сега не са ни дали повод да мислим,че няма корупция,злоупотреби и че тези пари няма да отидат незнайно къде,като онзи мангизи от Здравната каса,където Банкянския и онова с мазната и рядка косица-Дянков ги взеха и от тогава никой дума за тях не обелва!
88
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не вярва, че нещо ще се промени - просто ще събират повече пари, а здравеопазването ще е както и в момента. И вероятно тия, дето не вярват, са прави.
87
1
 
17
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Вижте какво става?Насажда се омраза между лекарското съсловие и пациентите.В същото време личния ми лекар е Човек, превърнат в администратор.Колко удобно да стоварим проблема върху пациенът, "той е лош и стиснат ***", стига с тези лозунги, абсолютна диктатура на капитала.Народът ще плаща и ще търпи.Народът е лош ако престане да пълни кацата.Защо, защото някой не си е свършил работата.Какви са тези джипове, заплати в държавни болници?Човек живял на Запад, казва имате криминални елементи.
86
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездънна каца не може да се напълни, колкото и да сипваш, всичкото ще изтече.
85
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Реформата" има само една цел, повече усвояване , но без реална промяна в качеството здраве. Сега 12 лв след 2-3 г ще искат още, защото имало натрупана инфлация.
84
0
 
15
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Разрухата и фалита са: когато има лобистки интереси, и някой сериозно, ама много сериозно плачещ, умоляващ за затвор, не си е свършил работата.В случая Медицински Одит.Но не може да се говори с хипотези, 4 милиарда сме дали под масата, докажете го, дайте документи и факти.Не казвам, че няма корупция след оръжия и наркоти ци, най-голяма печалба има медицината. Но не може да се вменява вина и на честните лекари и пациенти.Плащаме 2 пъти по-скъпи данъци, при 2 мил. емигранти.Каца без дъно!
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента дори и да си на минимална заплата месечно плащаш по над 40 лв. здравни осигуровки или на година около 500 лева, така че тия 12 лева с нищо няма да променят нещата, просто парите които ще изтичат от системата ще станат повече, аз например съм си мислел да почна да се осигурявам на минимума и с останалите близо 100 лева на месец да си направя застраховка, щото сега невижда никаква оикза от тия вноски
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой нормален застраховател ще застрахова хронично болен или болен от рак?
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никой в черепните кутии на управниците! Така не се прави! Още хора ще напуснат страната.
80
1
 
2
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
муахаха...
79
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Кражби...кражби кражби безчет.Трябва за всяко Левче отчет.В доба си дълбоко бръкни - до гроб ще им плащаш пари !!
78
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено няма и 1 лев повече да дам, за да карат едни хора луксозни джипове и да купуват яхти. Скоро ще спра да ви давам и тези 120 лева месечно, които ми прибирате и не получавам НИЩО срещу тях!!! Ходя постоянно за мен и близките ми по частни кабинети и цакам като арабин на всяко място. Писна ми да спонсорирам кражбите на политиците и безплатно здраве за многодетните от оранжево-кафявата боя!!!!
77
0
 
6
 
! Отговори
доктор Спиридонов преди 5 години
Всички болести са от нередовно пиене.
76
2
 
14
 
! Отговори
Да питам преди 5 години
А ще продължаваме ли да кихаме после по докторите?
75
0
 
32
 
! Отговори
сара преди 5 години
Българинът тотално оттегли доверието си от държавата. Това е - просто и ясно. Не иска повече да налива едни пари неизвестно къде...