2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!

Всеки пети пътува час до спешна помощ, всеки десети - 3 ч. до аптека
Обновена: 2 окт 2018 16:19 | 2 окт 2018 16:15, Камелия Цветанова
167
2/3 от българите категорични: Още 12 лева за здраве няма да дадем!
Снимка: Булфото, архив

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
25
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Както се вижда, Здравната каса ще последва съдбата на всички обществени фондове - разруха и фалит.
73
0
 
16
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Първата крачка към диалог е: премахване на лимитипремахване на безумни наредби (хиляди страници)избор на два доставчика на медикаменти и медицински изделия, строго контролирани от държавни органи, визирам по-евтините производства с едни и същи съставки (искаха да ги премахнат, d българските производители, в частни ръце ли са?)Строго разграничаване на частна от държавна дейност без финансиране от НЗОК.Лекари и роднини имащи частна дейност да не практикуват държавна -Конфликт на интереси.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за закриването на държавното финансиране на култура и тези пари да отиват за болиниците.
71
3
 
33
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Кой ги пита българите какво искат. Държавата има за саниране, но за здраве няма. Санирането безплатно, а здравето платено. Герберски морал.
70
2
 
20
 
! Отговори
мхм преди 5 години
Е***ти измамническата държава.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65Ако визираш и цитираш ония Хенри Форд, то трябва да си поне 80 годишен. За да си бил съвременник на това, което е казал/признал, без да изпадаме в подробности за езика и медията. Не, че не може, ама е малко вероятно.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До изнервенЩом всеки плаща зов защо държавата непоема скъпото лечение на пациентите.После хората събират дарения от други а държавата може да отдели няколко хиляди за някоя скъпа операция на даден пациент.
67
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм към тези които са против-абсолютни глупости че тези 12лв щели да ни се натрупват къде на гроба -Къде са моите 160лв на месец които внасям къде са се натрупали -по хотелите и пътищита на управляващите -Къде са ви парите за здраве досега -всеки да попита
66
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да е здравната вноска тя ще се краде и затова небих дал 12 лева.Аз съм за безплатното лечение на всеки плащаш здравни вноски.
65
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До изнервени ти си мислиш че тия 12 лева ще оправат нещата ? наивник си ако мислиш това, аз в момента плащам по над 200 лева месечно за вноска, за последните 10 години един път ми се наложи да ходя на лекар и искам да ме прати на очен лекар, а тая ми разправя нямала направления, да съм отишъл следващия месец, отидох на свободно срещу 40 лева ме прегледаха дадоха ми рецептата и всичко приключи, рабираш ли аз плащам по 2500 лева на година осигуровки, а те немогат да ми осигурят преглед за 40 лв
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Централните банки създадоха чудовищен балон, който всеки момент може да се спука. Ръководителите им излизат в ролята на спасители, стараят се да внушават почтеност към варварския подход, с който управляват финансовата система. Всъщност това, което правят е опустошаващото въздействие чрез непрекъснатото печатане на пари. На времето бащата на конвейрното производство Хенри Форд призна. За наш късмет хората не разбират същноста на банковата и валутна система. Защото ще ни изправят до стената.
63
26
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
Ами ***, естествено, че няма да даде 12 лева допълнителна здравна застраховка, но ще даде 1 200 лева на ръка в болницата.
62
1
 
18
 
! Отговори
Хепиенд преди 5 години
Системата бате е скачен съд, викат му "валутен борд", парата е константа. А е забогатял един, значи много са обеднели, няма откъде да дойдат в повече тези 12 лева.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ПО 20 ЛЕВА, АМА МЕ ОГРАНИЧАВАТ.СПЪВАТ МИ СВОБОДНАТА ИНИЦИАТИВА.
60
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе не е въпроса в 12-те лева бе, въпроса е че системата е продънена каца, колкот и пари да налеете, те все изчезват, е нали преди вдигаха вноската от 6 на 8 % и какво се подобри, нищо
59
0
 
20
 
! Отговори
Ели преди 5 години
"Манталитетът на българина"?Когато предлагаме "услуга" имаме ясна финансова рамка.Не може "Г-н Начев" взимащ 70 000 лв. заплата в държавна болница да бъде оправдан.Той не е лекар, а "бизнесмен"!Кой е гласувал в НС шеф на Д-на бол. да взима подобна заплата - ЦИНИЗЪМ.Тези хора трябва да са в затвора и да знаем и помним имената им, на фона на майките с деца!И сега имаме Застрахователи, какво е по-различното?Обидно е и за пациенти, и за лекари вменяването на корупционни практики!Обидно е...
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отговорличните индивидуални сметки при здравното осигуряване са съвсем друго нещо от това което ми пишеш, при тях не се гледа натрупване, а покритие, като при застраховките
57
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върнат 1,6 милиарда от Дянков и Борисов, взети от НЗОК!!!! Въпрос: Защо още при приемането на Закона за ЗО премахнаха личните партиди???? От кюп е най-добре, а????
56
6
 
11
 
! Отговори
джагал ага преди 5 години
Аз имам право на безплатно здравеопазване и безплатен ток бе!
55
1
 
13
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Няма проблем ще дам и повече ,а вие кога ще върнете парите от КТБ.