Андрей за хубавия живот навън и щастието в България

Арнаудов пред Dnes.bg за мигрантите, демографията и политиката
Обновена: 2 окт 2018 10:06 | 2 окт 2018 10:00, Александър Попов
72
Андрей за хубавия живот навън и щастието в България
Снимка: ДНК

Андрей Арнаудов едва ли има нужда от представяне - вече над 20 години е продуцент на телевизионния пазар. Достатъчно познат на зрителите, но и недостатъчно познат извън телевизионния екран. От две години е председател на Движението за национална кауза (ДНК), застава и зад редица социални проекти. Само след няколко дни - на 7 октомври, предстои второто издание на Националното кръщене в 11 града, на което домакини ще бъдат патриархът на Българската православна църква Неофит и известни лица от обществения и светски живот.

Срещаме се с Андрей да поговорим именно за значимите проблеми в страната като демографията, миграцията, адекватна ли е политиката ни. А вижда ли се той като политик? 

През последните години, включително и във "Фермата", темата за миграцията е много актуална. Какво според вас кара българите да напускат страната ни?

През последните 30 години очевидно основната причина е икономическия стандарт и несигурност. Като цяло, бройката на българите, които са напуснали страната се увеличава. Но последните години тенденцията е разликата между заминаващи и връщащи се да намалява, т.е. не далеч моментът, може би след 3-4 години, в който това число да се изравни за определената година. Не знам дали това означава, че животът в България се подобрява или на Запад се влошава, но при всички случаи е добра тенденция.

С какво можем да бъдем полезни като общество и политика, за да се обърне този тренд?

Моментът, в който живеещите зад граница усетят, че тук има правила и възможност да се развиват според способностите им, смятам, че трендът ще бъде обърнат. България като държава трябва да се старае да рекламира и популяризира възможностите, които дава като бизнес и развитие. Мисля, че много може да се желае в това отношение и тук виждам и своята роля - и като телевизионен продуцент, и като председател на ДНК.

Прогнозите за България са мрачни, непрекъснато се "топим" като нация. Смятате ли, че е удачно страната ни да приема мигранти от други държави?

Смятам, че никой не би се разсърдил, ако в България дойдат да работят мигранти от традиционната ни диаспора - Молдова, Украйна, Македония, Сърбия, Гърция, както и мигранти от цивилизовани и преди всичко християнски държави. Очевидно отношението към миграцията от Близкия Изток и Африка е съвсем друго. При всички положения има нужда от свежа кръв в страната, независимо дали става въпрос за хора, които са напуснали държавата през последните 30 години или други, приемливи за българите, имигранти.

Наскоро представихте интересно проучване. Оказва се, че българите зад граница по-често се включват в обществени каузи? Как си обяснявате този феномен?

От доста години наблюдавам тази тенденция и я смятам за нормална. Не съм от хората, които смятат, че след като не живеят в страната нямат право да гласуват и да взимат отношение по дадени въпроси. Ако има нещо, което ме притеснява е, че голяма част от хората извън страната са настроени негативно към случващото се тук. Независимо дали е добро или лошо. Излива се някакъв хейт априори, само защото не живеят тук. Трябва обаче да се каже, че и в България има много такива хора. И за съжаление трябва да констатирам, че това са предимно интелигентните. Интелигентните българи у нас и по света са приели като някаква защитна форма тоталното отрицание на всичко, което се случва. Това, разбира се, мога да твърдя от впечатленията си, които имам сред свои познати и никак не ми харесва. В един момент тези, които трябва най-много да помагат на страната, се явяват спирачка.

Въпреки всички предимства, които изтъкват мигрантите, пак според това изследване, живеещите тук се чувстват по-щастливи. Кое всъщност е по-важното - стандартът и спокойствието или щастието?

Много интересно е, че на 90% от въпросите хората отговарят утвърдително, че животът извън страната е по-добър като стандарт, сигурност, перспективи, спокойствие. И съвсем нелогично накрая отговарят, че българите в България са по-щастливи. Очевидно щастието няма рационално обяснение и може би наистина у дома стените и въздухът те правят по-щастлив.

С ДНК сте си поставили цел - борбата с демографската криза. Какви са основните пътища според вас за справяне с този проблем?

Тук очевидно има два основни проблема - раждаемостта и миграцията. Нашият поглед през последните две години показва, че почти никъде мерките за стимулиране на раждаемост в западния свят не дават резултат. Този проблем съществува и в страните с висок стандарт. При нас той е още по-голям, защото страдаме и от голяма миграция през последните три десетилетия. И именно там е ключът към решаването на въпроса. Ако може държавата и неправителствените организации да направят така, че да се раждат повече деца - това е добре. Но е по-трудно решимата задача. Много по-логичният и лесен път е да създадем условия мигрантите и българите от традиционната диаспора да се върнат.

Включвате се все повече в социални и политически инициативи. Как се виждате след няколко години - продуцент в развлекателния бизнес или в политиката?

Честно казано, преди 10 години си мислех, че когато бъда на 40 ще съм в политиката и няма да бъда продуцент. Но колкото повече време минава, толкова повече убедеността ми намалява. И много по-вероятно е да остана в полето на продуцентството. Не съм сигурен, че имам силата и куража да се опитам да променя нещо, защото е нужна много по-голяма критична маса, за да се случи голямата промяна. А пък това, което правя в сферата, в която работя, по някакъв начин ми дава възможност да имам отношение към обществените събития и каузи. Основната ми работа ме прави щастлив.

Хората ви познават от малкия екран. Пречка ли е според вас това и сблъсквате ли се с предрасъдъци, когато става въпрос за социалните ви проекти?
 
Категорично по отношение на обществени каузи известността е колкото в плюс, толкова и в минус. В крайна сметка хората си живеят с мнението, което са си изградили за теб от малкия екран и то трудно може да бъде променено. Част от хората ни харесват, друга - не. И тези, които не ни харесват не са готови да приемат от нас смислени послания. Още повече хората не са длъжни да знаят, че освен на екран, ние в продължение на 20 години носим отговорност за живота и прехраната на немалко хора. Свикнали сме да я носим, към момента, в различните проекти, които правим, работят над 200-250 човека. Което не е никак малко и съм сигурен, че много хора не биха искали да са на наше място. Но така или иначе предрасъдъци има, след политиците и мултимилионерите - тв лицата са най-мразените хора. Ние сме свикнали с това и честно казано - не ме притеснява толкова много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ромам *** българи се нарича завистта на неуспелия.само си помислете защо ние не ви съдим че седите в ***.ами защото имаме план да живеем по добре .аи децата ни също не ви съдим ваша си работа.само ще ви кажа че злобата ви убива пише го на лицата ви
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези двамата палячовци с неустановен пол но с много добре установени връзки още от ерата на комунизма се опитват маймуни с трици да ловят.аз бих им казал само че в момента в който ги видя на опашката за безработни заедно с дългия *** от бтв азис криско николета и всички други некадърни български дупета ще се върна в комунистическата клоака.до тогава ще раждаме свободни хора на вън а не роби на комун.наследници.срам за емигрантите от фермата участващи в смърдяща комунистическа пропаганда
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ухилен..*** без грам морал
52
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в чужбина и съм щастлив. И една от причините е че не ми се налага да гледам по телевизията такива бездарници като тоя льoxмaн
51
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко увредени мозъци има в България! Плащали били пенсията на родителите ни.Скриите се някъде плащащи.Родителите ни са работили цял живот,а ме съмнява повечето от вас да го правят Смешковци
50
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До До истинатаИ кое не е вярно - че вкарвате някакъв кирлив 1 милиард, и то само за вашите родители, докато ние даваме 5 милиарда за всички? Отделно другите данъци, такси и акцизи. Хайде да си говорим истината в очите!А за срама - няма срам, естествено, то и помаците не ги е срам, че са си сменили вярата, даже с особен кеф са се включили в баташкото клане. И еничарите не ги е било срам. И "партизаните", т.н. Никой не го е срам, за да те е срам, трябва да имаш съвест, а вие нямате!
49
7
 
9
 
! Отговори
Jj преди 5 години
До ИстинатаАми - не, не е вярно това. Поне не за всички. Все по-голяма част от българите, с които се срещам работят в сферата на професионалните услуги, имат свои собствени жилища и прекрасен стандард. И честно казано, никой, ама НИКОЙ не го е срам от изборът й/му.
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този о.лигофрен и ли.гльо е част от поредният план за разделението на българите! Предаването му е доказателство за това! Събират "тукашни" и емигранти и ги карат да бъдат на нож! Едните пеат "българи юнаци" на другите! Едните били патриоти и другите изменници! Това кара включително и публиката на тази помия наречена предаване, да се намразва! Отвратително и долно! Българите вече са достатъчно разделени и сега това платено л.еке го подсилва!
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Андрей е ясно, в България е известен ТВ водещ с 15 бона заплата, навън е мистър Никой с никакви специфични умения и с английски със силен източноевропейски акцент. В моя случай, в Лондон правя 55000 паунда на година, в БГ с много зор 5000 на година.
46
5
 
6
 
! Отговори
А.Арнаудов, преди 5 години
Вероятно нямате спомени, млад сте, че 1945-1989 НИ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО да ходим в КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ!След 1989 99% от можещите започнаха да пътуват НАВЪН, да видят ЗАЩО беше забраната, някои си намериха работа, учиха, създадоха семейства.По каква причина от президент до партии, телевизи, се правят, че не разбират ЗАЩО хората "се юрнаха' след 1989 в чужбина.И 'заклеймяват"!? Като че НИКОГА БКП,ДС не са издавали ЗАБРАНИ.Причината е "народната власт' 45 години.Хората по целия свят пътуват,
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да а тук интервю в КНСБ - повече от 800 лева не предлагат. Там поне език ще науча и може да се оженя за чужденка а тук само герберасти.
44
20
 
9
 
! Отговори
Предателите ги есрам преди 5 години
Защо не се връщат ли? Ми срам ги, затова! Нали пращат снимки на мама и тате колко са преуспели там, навън, с ферарита и баровски къщи, а реалността е, че в най-добрия случай чистят тези къщи или мият колите пред тях. Затова не се завръщат, няма и да се завърнат. Тези хора са предатели и гените им са такива, ползата за България от тях е точно никаква. Решението е просто - спират се пенсиите на родители им и по живо, по здраво, няма нужда аз, данъкоплатецът тук, да им ги плащам!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ситият на гладния не вярва.
42
4
 
22
 
! Отговори
Зазо преди 5 години
Познавам 5 човека, които за последния месец си взеха еднопосочен билет. Мисля си, че тези които ги обиждате просто им завиждате. Вас никой не ви е накарал да стоите тука или пък да заминете. Щом толкова ви харесва тука, значи трябва тези в чужбина да завиждат на вас. D)
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въй едната от двете телевизионни *** талибан и талибаней се появи къде ли по мединната тоалетна чиния обикаля втората но да бягат сега че май идва време за Райт той изтребва ги до крак.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е времето на популистите- надушиха, че в национализма и миграцията има хляб и ще палят народа за тези глупости. А всъщност няма нужда от никакви емоции, а от европейски правила и проактивна политика към нашите малцинства.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитати на българи "опитали" в чужбина: По добре в България,по малко пари,но не работя нищо. Ето кои се връщат
38
6
 
25
 
! Отговори
Jj преди 5 години
От повече от 12 години живея в чужбина (първо в САЩ, а сега във Велкикобритания). Напуснах, не толкова заради страх от икономическо несъстояние, а по-скоро заради социалната среда и невъзможността да бъда свободно себе си. Никога не съм се чувствал като предател, просто защото не смятам, че имам някакво задължение към когото и да е... А и това да живееш навън ти дава нови гледни точки и перспективи за света. Смятам, че всеки трябва да живее навън за поне малко, но да прави каквото желае :)
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради такива като него се изнесохме! Продуцентски или на свързани с телевизията хора, които прогресират с тъп0тия и нахалство. Затова хората мразят когато децата на работещи в телевизията започнат да се появяват по нея. Същите комунистически принципи от времето на социализма. Прекалено много станахте родените за началници, продуценти и директори и затова се махнахме. Радвам се, че ме гледам българска телевизия, на която незнайно защо мои роднини са и още фенове.
36
4
 
11
 
! Отговори
До Гларус Б. преди 5 години
Ами, освен роднините ми тук нищо друго не ми липсва. Като ми дойдоха там на гости всяка носталгия по БГ се изпари. Затова турците и арабите изтеглят цялата си рода в чужбина. Те им дават стабилност.