България с 4 района, те обаче без свои центрове

МРРБ с проект да има градове с функции по планиране
36
България с 4 района, те обаче без свои центрове
Снимка: архив, БТА

Нов териториален обхват с четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, се подготвя в проект за промени на Закона за регионалното развитие.

Няма да се определят административни центрове на районите. Предвижда се да могат да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие, съобщи регионалният министър Петя Аврамова, която участва в годишната среща на местните власти.

Предлага се въвеждане на двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите, който ще включва управленски и експертно-технически състав. Заложено е отпадане на областните съвети за развитие.

Предстои предложенията да бъдат публикувани за обществени консултации.

Промяната на модела за регионална политика се изпълнява с подкрепата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съгласувано с Европейската комисия, каза Петя Аврамова. Тя допълни, че трябва да се промени подходът и да се опитаме да мислим в малко по-глобално - за регион и проблемите и развитието на региона.

Вече всички са мобилни и при едни добри пътища в даден регион можем да планираме дейности, които да доведат до неговото икономическо развитие и то да се планира по-добре, посочи регионалният министър.

По-доброто състояние на инфраструктурата в Северна България ще даде възможност за отпушване на инвестиционния процес и търсене на работна ръка от инвеститорите, като трябва да се работи и за подобряване на професионалното образование, каза още Петя Аврамова.

Одобрени са кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км, представляващи почти 66% от територията на страната. Набраната информация обхваща 13,6 млн. недвижими имота.

Кадастърът е покрил всички областни градове, 124 общински центрове и 671 други населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разграбват страната, без да ни питат
31
0
 
1
 
! Отговори
Симов преди 5 години
До ПЕНЧО: Няма да ги намалят и съкратят ,защото после, на изборите ,кой ще гласува за тях. Народът ще ги изрита като мършави котета. Поради тази причина им увеличават и заплатите.
30
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 5 години
НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ОБЛАСТНИТЕ СЪВЕТИ НА ПОЛОВИНА , СЛЕД КОЕТО СЪКРАЩАВАНЕ БРОЯ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ С 20-25 %. ОБЩИНИТЕ ДА НЕ СЕ ПИПАТ ,ЗАЩОТО РАЙОНИТЕ ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, НО И ТАМ ДА СЕ СЪКРАТЯТ ПИСАРУШКИТЕ ,ЗАЩОТО ВЪВ ВСЯКА КАНЦЕЛАРИЯ ИМА ПО ДЕСЕТ КОМПЮТЪРА. УЧИТЕЛИТЕ ДА ХОДЯТ ПРИ ДЕЦАТА В СЕЛАТА , А НЕ ДА КАРАМЕ ДЕЦАТА В ГРАДОВЕТЕ И ДА ГИ ИЗЛАГАМЕ НА РАЗНИ ОПАСНОСТИ ПО ПЪТИЩАТА.МАЙ ЗАБРАВИХТЕ ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ОБСЛУЖВАНЕ .
29
2
 
2
 
! Отговори
Пешо Софианеца преди 5 години
Какъв е смисълът? Тези региони са удобни за съседите ни! Черноморския за Турция, Дунавския за Румъния, Родопският за Гърция. За западния да не говорим!! Това че няма да имат центрове е още по-опасно! Те ще възникнат по силата на политическия интерес. В джунглата печели активния! Ще възникват Турски, Гръцки, Румънски, може би Сръбски или Албанско Македонски
28
0
 
8
 
! Отговори
???? преди 5 години
Това нова райониране ще доведе до нови канцеларски длъжности! СТИГА! И СЕГА СИГУРНО НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ СЕ " ПОЛАГАТ" ПО ДВАМА ЧИНОВНИКА! ОФИЦИАЛНО ОБЯВИХА ,ЧЕ 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще коства 1 млр. и 400 млн. лв.!До кога работещите /колкото останаха/ ще "хранят" чандаджиите?
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната калинкаджийска "мъдрост".
26
0
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Не се наядохте това софиянците,бе...
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АВРАМОВА И CВЕТОВНАТА БАНКА ЩЕ ОПРАВЯТ РЕГИОНИТЕ ВЕРВАЙТЕ
24
1
 
15
 
! Отговори
133 преди 5 години
Целта е всички проходи да текат към София.Останалите градове в провинцията кучета ги яли.
23
1
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 7: Точно за това говоря и аз. Княжеството трябва час по скоро да се отдели докато все още има хора.... после няма да има смисъл.
22
1
 
3
 
! Отговори
Mostik преди 5 години
Ahaaaaa.......nesto kato invitro....nezakonno bg proizvodstvo na kalinki.....
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абсурдно е да имаме градове със статут на областни с по 50-60 хиляди души население, и после се чудите що имаме толкова администрация, та това са 28 оласти, 28 териториални дирекции на всякакви държавни службички, да не говорим за общините, имаме общини с по 5-6 хиляди души население, и после се чудите що нямало пари, е как да има ?
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Кой "дава" заплата, бе? Заплатата всеки си я ЗАРАБОТВА, влага труд. Никой НЕ дава заплата.Питам те- ти днес какво произведе за Бг? Каква добавена стойност създаде, като стоиш на бюрото цял ден и манипулираш всеизвестни истини?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринаШвейцария е с население близо 9 млн, и сигурно има още 1,5 млн чужденци постоянно живеещи там, ние сме с население от 7 млн, отделно въпросните кантони са сформирани още от времето на швейцарския сьюз, когато в алпите придвижването съвсем не е било като в наши дни, въобще големи глупости си написал
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от 28 областни администрации. Населението се стопи. Под 6 млн. население 28 областни града, стотици общини и още райониране с чиновници ще правят. Стотици хиляди чиновници на население под 6 млн. Работещите в реалния сектор са по- малко от чиновниците. То НАП, НОИ, БТ, ИТ, Земеделие, АСП, Просвета, Поща, НЗОК, ХЕИ, Болници, Община, Областна управа... всичкото чиновник. И още хран.тутници ще назначават.
17
2
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
За разлика от теб съм бил там... И не само. По територия е 41 хил кв км освен ако не прогнозираш ние да се смалим до 30 хил, сиреч софия, натам вървят нещата.. Ако няма генерална промяна в 30 годишния план
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Каки приходи носи, каква добавена стойност носи, какъв БВП носи чиновника???-приходи носи този, дето му "даваш заплата", а в същност той те храни и трябва да му целуваш ръка, щото без "него" ти умира фирмичката и няма да имаш доход повоче, отколкото би изкарал с твоите две ръце!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Тия 200 000 деца са в чужбина. Емигрираха отдавна. Не ги търси. Няма да се върнат.Догодина ще е още по- зле.Раждаемостта спада всеки месец.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българинакак Швейцария ще е по-малка от нас 2,5 пъти бе, ти на училище ходил ли си ?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто променете териториалното деление, абсурдно е да имаме 28 области, та ние сме страна със 7 млн население, една Чехия която е с близо 10 млн население има 11 области