България с 4 района, те обаче без свои центрове

МРРБ с проект да има градове с функции по планиране
36
България с 4 района, те обаче без свои центрове
Снимка: архив, БТА

Нов териториален обхват с четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, се подготвя в проект за промени на Закона за регионалното развитие.

Няма да се определят административни центрове на районите. Предвижда се да могат да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие, съобщи регионалният министър Петя Аврамова, която участва в годишната среща на местните власти.

Предлага се въвеждане на двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите, който ще включва управленски и експертно-технически състав. Заложено е отпадане на областните съвети за развитие.

Предстои предложенията да бъдат публикувани за обществени консултации.

Промяната на модела за регионална политика се изпълнява с подкрепата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съгласувано с Европейската комисия, каза Петя Аврамова. Тя допълни, че трябва да се промени подходът и да се опитаме да мислим в малко по-глобално - за регион и проблемите и развитието на региона.

Вече всички са мобилни и при едни добри пътища в даден регион можем да планираме дейности, които да доведат до неговото икономическо развитие и то да се планира по-добре, посочи регионалният министър.

По-доброто състояние на инфраструктурата в Северна България ще даде възможност за отпушване на инвестиционния процес и търсене на работна ръка от инвеститорите, като трябва да се работи и за подобряване на професионалното образование, каза още Петя Аврамова.

Одобрени са кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км, представляващи почти 66% от територията на страната. Набраната информация обхваща 13,6 млн. недвижими имота.

Кадастърът е покрил всички областни градове, 124 общински центрове и 671 други населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Не си съгласен, щото си чиновник.Администрацията ли прави държавата???Каки приходи носи, каква добавена стойност носи, какъв БВП носи чиновника???Ти днес какво произведе за държавата като чиновник???
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- западналите райони, с най- голяма безработица, с най- ниски доходи, най- висока емиграция- Североизточен и Северозападен район, към кои райони ще ги включите???Какви инвестиции има във Врачанско, Монтанско, Видинско, Разградско, Търговищко, Силистренско... Там не останаха хора, няма раждаемост, най- ниските доходи
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Махнете я тая администрация, бе!ДЪРЖАВА НА ЧИНОВНИЦИТЕ!--тук не съм съгласен много. то ако няма "държавна администрация", значи няма и държава, и заприличва на частна фирма, което би било още по-страшно и от сега!
9
1
 
13
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
ха сега и районен управител, районна администрация, 2000 чиновника на държавна хранилка, дето и лични вноски държавата им плаща!..
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия съвети! Стига с тия комисии!Не искаме да издържаме повече администрации с нашите пари!!!Пари за здравеопазване, социална политика, инвалиди, заплати, пенсии... нямате, обаче нови туморни огнища ще правите. МРЗ докога ще е 400 лв нето???
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още чиновници!Не можем да издържаме повече чиновници с нашия труд и нашите данъци!Махнете я тая администрация, бе!ДЪРЖАВА НА ЧИНОВНИЦИТЕ!
6
4
 
22
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Никакво райониране не може да ни спаси. Швейцария е 2.5 пъти по малка от нас и има 26 кантона. НО ШВЕЙЦАРИЯ ИМА МЕСТНО САМОУПРАВЛЕНИЕ С ДАНЪЦИ И РЕФЕРЕНДУМИ ! 95 процента от парите ги разпределя софия?! Защо!? Искаме макс 50! Останалото в местните бюджети за пътища и инфраструктура. До кога кмет ще се моли на софия за една улица, за 50 000 лв а фандъкова с под 10 млн за същото не оперира? Искаме генерална бюджетна промяна
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще даде възможност за отпушване на инвестиционния процес и търсене на работна ръка от инвеститорите, като трябва да се работи и за подобряване на професионалното образование,--прекратете с използването на изключително грозният и унизителен термин - "работна ръка"! Ще е отделена ли от тялото тая "ръка"?"подобряване на професионалното" образование - демек - няма хора "за тръстиката"!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 феодални владения , в които експертният персонал ще е проформа (както е проформа всичко), а всичко ще се решава от "управленският" състав, който няма да е избираем, а ще се назначава "отгоре"=Така ще е по удобно и "безболезнено" планираното харизване на "тракийско-родопският" район на султатна, черноморският на "братушката", югозападният - на ципурата, а дунавският ще остане на картата, като т.н. "българия"амин!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже има 4 посоки на света ако имаше 2 посоки щяха да са два района, ех, че сте хитри дядо Аврам га е раждал щерки е мислил къде да ги направи министерки пазете се райони идем. Стойте си у София и не барайте нищо, че вече немаме пари за ремонти след вас.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ново райониране и нови администрации - гласове за управляващите. Циркаджии
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nad 200 000 bg deca ne otivat v bg u4iliste....ostavat ortodoksalno bezgramotni....interesno..... a kakvo pravi bg ortodoksalen asker togava?! Pak li e na ortodoksalna razhodka v Afganistan?! Ili pluva ortodoksalno v reka Nil?!