Нужна ли е регулация на имотния пазар? Говорят брокерите

Imoti.net събра мнения на водещи браншови организации и експерти
2 окт 2018 16:30, Анисия Иванова
42
Нужна ли е регулация на имотния пазар? Говорят брокерите
Архив: Булфото

Защо трябва да се регулира дейността на работещите в сферата на недвижимите имоти? По какъв начин може да бъде наложена такава регулация и кой има интерес все още да няма законови правила? Какви задължителни изисквания да има за посредниците в сделки с имоти?

Imoti.net събра мнения на водещи брокери, браншови организации и експерти в областта.

Темата стои години наред, но за съжаление все още не е поставена на ниво държавно регулиране, смята Нина Николова, Great Land. Част от нейните предложения са да бъде приет закон за дейността, вписване на всички брокери в професионален регистър, служителите на брокерските компании да имат подходящата подготовка и квалификация за извършването на услугите, които предлагат. Задължително е и сключването на договор за посреднически услуги, който да регламентира взаимоотношенията с клиентите.

Регулацията на бизнеса с недвижими имоти е сред основните цели на Национално сдружение "Недвижими имоти". Сдружението е създадено преди 26 години, като оттогава мисията му е да работи за регулирането на бранша и за въвеждането на най-добрите доказани международни практики и етични страндарти в бизнеса с недвижими имоти, обяснява Добромир Ганев от сдружението.

Факт е, че нашият бранш е единственият в сектора, който е нерегулиран. В Европа над 70% от страните са с регулиран пазар, страната ни попада между останалите държави в ЕС, които не са установили никакви законови мерки за прозрачен и етичен бизнес с недвижими имоти.

Опитът показва, че именно регулацията, за която НСНИ се бори, създава дефинирана рамка, правила за упражняване на професията, налага стандарти, упражнява контрол, създава прозрачност в бизнеса, подпомага повишаването на респекта към професията и персоналната отговорност на заетите лица в бизнеса. Регулацията включва създаването на публичен регистър на професионалистите в сферата, в който всички, които се занимават с брокерска дейност ще бъдат задължени да се впишат, а потребителите ще могат да проверяват и получават информация.

С въвеждането на Закон за брокерската дейност ще се създаде "контрол на входа“ като се определят изискванията за професионалната квалификация и знания на работещите в сферата, както и на последващ периодичен контрол на развитието на професионалните умения, а застраховката "професионална отговорност" е част от гаранциите на закона. Опитът на сродните регулирани браншове показва, че създаването на Камара от широк кръг участници в бизнеса е най-успешният модел за контрол. 

Подобна регулация е в интерес на всички в обществото – потребителите, бизнеса, държавата, фиска, институциите. Против регулация са единствено тези фирми, които използват лоши практики, не поставят интереса на клиентите на първо място и лицата, които извършват посредническа дейност незаконно – в сивия сектор.

По думите на Дамян Маджаров от БГ "Брокер България" е една от малкото държави в Европейския съюз, в която бизнеса с имоти не е регулиран.

Той също настоява, ча както има лиценз за застрахователен брокер, лиценз за кредитен консултант, така трябва да се издава и лиценз на брокер на недвижими имоти. Както с много други професии, свързани с материален интерес, трябва да има и задължителна застраховката "Професионална отговорност". Сключването на застраховката ще даде сигурност на клиентите, защото така ще се покрият евентуални щети, настъпили вследствие от дейността на брокера.

Също така, трябва да има и Камара на брокерите на недвижими имоти. За съжаление в момента на пазара има много фалшиви и некоректни обяви. Това основно може да се види при наемите. Такива случаи има, макар и по-рядко, и при продажбите. Тази практика може да се преустанови с лицензиране на брокерите и задължителна застраховката "Професионална отговорност".

Снежана Стойчева от Imoti.net , признава, че "за нас като платформа, на която повече от 18 години се публикуват обяви за недвижими имоти, ни е трудно да гарантираме на търсещите имоти, че агенцията, брокерите, които рекламират имоти са експерти и работят компетентно и коректно".

Няма изисквания, няма правила, няма контрол и т.н., за да бъде определена една агенция или един брокер за способен да извършва посредническа дейност в областта на недвижимите имоти. "Imoti.net от доста години наложи изискването агенциите, които рекламират имоти да имат легитимна фирмена регистрация в Търговския регистър. В помощ на потребителите е и секцията ДОВЕРЕН БРОКЕР в сайта, където се представят съвети от експерти в бранша. Основната цел на Годишните награди на imoti.net е всяка година да се отличат най-добрите в бранша. Това е стъпка към създаване на необходимост от действаща регулация на бизнеса с имоти", обощава тя.

Илиана Рашкова, Сдружение Брокери на Имоти, припомня, че през изминалите над 25 години са правени много опити в сектор "Недвижими имоти” за създаване на браншова структура и организация, но това не е било успешно. И в момента се работи без ясни и точни правила. Това е причината толкова често казуси от нашия бранш да попадат в определението "сив сектор", а секторът да се определя като "рисков".

Още коментари и предложения от брокери по темата четете в Imoti.net

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A real estate license allows realtors to legally sell, broker, or rent real estate to prospective tenants and buyers on behalf of a real estate brokerage. In order to legally work in real estate, you need to procure a real estate license in the states where you want to work, as requirements vary from state to state.Dec 12, 2018Как ще ги стигнем Американците? Ами няма да е скоро.
38
1
 
0
 
! Отговори
... преди 5 години
Купувач съм. Гледам обява, звъня, разбирам се за оглед. Отивам на адреса, установявам, че продавача и брокера не се познават, брокера ми връчва някъв лист за подписване, че ако реша да купя ще става само през него. На бързо го напсувах, за малко да го набия и после с продавача си говорихме като бели хора. Тоя *** видял обявата и пуснал своя на по-ниска цена та да излезе по-нагоре в търсенето. Пълни... са брокерите. ТРЯБВА СИЛНО ДА СЕ РЕГУЛИРАТ!
37
1
 
0
 
! Отговори
Kиро преди 5 години
До До т.нар. брокери"Това не е мое мнение, 99% от хората не желаят да ползват "услугите" ви. Не се сравнявайте с брокерите в цивилизованите страни, защото нямате нищо общо с тях."=================================Пич, брокерите на недвижими имоти са еднакви плaзмодии, независимо къде по света. И ако нашите тук вземат по 2-3% комисионна, в Америка "бръмчат" на 5-6%.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаш да продадеш имот за 70 000 лева. Брокерчето обаче е гадно и нахалнои ти напускало имота за по 40 000 лева. Естествено, никой не звъни на теб. След 2 месеца, боркерчето намира купувач за 50 000 лева и ти казва, че това е макса. След 4-5 месеца, гледаш имота, в сайта на брокера за 90 000 лева. Е как да не му извиеш вратлето.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наще "Брокери" не са никакви брокери. Не поемат никаква отговорност а само си прибират парите. Обикновенно вземат комисионни и от двете страни което е абсурд. Така че сделките за наем и продажба трябва да се извършват директно само с помоща на адвокат.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брокерите взимат около 3% от цената на имота. При имот за 100К и 900К ще свърши една и съща работа но ще вземе 9 пъти повече пари.
33
1
 
5
 
! Отговори
gost преди 5 години
То си трябва защита на продавачите от брокерите, че са безумно нагли и нахални.
32
0
 
3
 
! Отговори
Reality pill преди 5 години
Един стар виц:- Какво имате против не...те?- ДДТ.Та, същото и за брокерите...
31
0
 
13
 
! Отговори
Прованс преди 5 години
Приятел си продава гарсониерата за 30хиляди,но понеже е в София решава да ползва една агенция.Обявата с неговия имот обаче плъзва по всички агенции без да са го питали и с цена от 45 до 51 хиляди лв.Нещо да кажат брокерите в тяхната защита
30
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Който наскоро е купувал имот знае че имотните агенции и агентите им са ас юслес ас титс он а бул. Дирекно от собственика е единствения начин който работи.
29
0
 
5
 
! Отговори
Николай? преди 5 години
Каква реклама има в това, че клиентът на някоя брокерска къща бива предупреждаван, че информация за осъществената сделка се изпраща на НАП?Предупреждават го да отчете този доходи и да си плати данъка.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НиколайГрешиш.
27
2
 
6
 
! Отговори
Николай преди 5 години
До От СофияНе си прави реклама на тъпата агенция, вие сте една от най-долните агенции, с най-нахалните и неграмотни "брокери".
26
0
 
12
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Брокерите по цял свят вземат добри комисионни. Аз по повод регулацията един контравъпрос да задам. При наличието на Централна банка, лицензи, КФН, ганционен фонд и т.н всичките добре платени, как стана фалита на КТБ и кой пое отговорността?
25
2
 
34
 
! Отговори
До т.нар. брокери преди 5 години
Господа развеждачи, трудът ви в никакъв случаи не струва 3% от стойността на имота. Това не е мое мнение, 99% от хората не желаят да ползват "услугите" ви. Не се сравнявайте с брокерите в цивилизованите страни, защото нямате нищо общо с тях.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички необходими проверки може да ги извърши и адвокат, но къде е гаранцията, че и той ще си свърши работата добросъвестно.Затова, винаги при осъществяването на тези сделки трябва да има сключен договор, в който изрично да пише кой за какво носи отговорност.
23
1
 
14
 
! Отговори
Идеята е добра преди 5 години
Трябва да има регистър на лицензираните брокери, а също така и да се сключва договор между брокера и онзи, когото той ще обслужи. Защото е възможно брокерът да не направи всички предварителни проверки (за неплатени сметки и други тежести върху имота) и така да ощети купувача с хиляди. Имаше случай на продадена гарсониера, чийто предишен собственик дължал на ТЕЦ сума, равна на 40% от цената, на която продаде имота. Проверява се също дали някой не търси по законен път дължими от продавача пари.
22
2
 
5
 
! Отговори
До мен - има фирми, преди 5 години
които пращат двама свои брокери да обслужват една сделка. Единият е представител на продавача (или на отдаващия под наем), а другият брокер - на купувача (или на човека, който търси да наеме). Всеки един от двамата брокери взима като комисиона 2.5 или 3% от стойността на продавания имот или сума, равна на половината от първия наем и отчита тези пари във фирмата. Оттам преценяват каква част от комисионата да остане за него (напр., ако е допуснал сваляне на цената, ще вземе по-малко пари).
21
0
 
16
 
! Отговори
Пример преди 5 години
В Англия брокера взима комисионна само от продавача. Продавачът и купувачът си имат адвокати които извършват самата сделка и всеки си плаща на неговия адвокат
20
1
 
7
 
! Отговори
От София преди 5 години
До Някой сиОще преди близо 8 години, когато агенция "Явлена" ми намери сегашния наемател, брокерката ме предупреди, че са задължени да съобщават на НАП за всяка сключена чрез тях сделка. Не само за продажба на имот, но и за сключен договор за отдаване под наем. По този начин НАП набирала информация относно това кой е длъжен да плаща данъци върху доходи, реализирани по този начин.