Майките: Стига лъжи, започваме ефективни протести!

Протестиращите са напуснали срещата с депутати и министри
4 окт 2018 17:30,
52
Майките: Стига лъжи, започваме ефективни протести!
Снимка: БТА

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата в Народното събрание, инициирана от ГЕРБ, с депутати и министрите на образованието, здравеопазването и труда и социалната политика.

Още по темата

Те изразиха недоволството си, че крайният срок - 1 октомври, е минал, а няма нито закон, нито реформа. Протестиращите родители заявиха и че са свидетели на "празни лъжи до безкрай".

По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят и как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания за 2019 година.

В понеделник премиерът обяви, че в бюджета за следващата година ще бъдат заделени 150 млн. за хората с увреждания. Протестиращите обаче са недоволни, че парите се извеждат на преден план и настояват за спешни раформи и приемането на закони.

Родителите на деца с увреждания искат закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане да има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, да се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Протестиращите искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнвалидНе са само 930лева ,с парите за "маиката' идругите помощи са към 2000лева .Много се мъчат .
46
1
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
"Не знам какво става тук. Явно искат прекалено много,..."__________Доколкото знам от познати с такова дете - те смятат че, парите ги има! Но се разпределят между приближени: "осиновители" на често несъществуващи, по няколко деца, които получават хиляди левове месечно. Затова и предложенията им се отнасят за система която да може да се контролира. По тази причина, казва, властимащите са им БЕСНИ !Затова недейте да злобеете, бюджетът няма да се провали, идеята им е да се разпределя справедливо.
45
0
 
3
 
! Отговори
Ева преди 5 години
До АнонименСпоминаха се.брат почина преди месец ...Докато беше жив ,болен от рак получавше 350 лв инавлидна пенсия и пари като асистент на сина си....
44
0
 
3
 
! Отговори
Ева преди 5 години
До ИнвалидБрат ми бе с рак и бе асистент да сина си аустист...получаваше 350 лв и за двете...преди месец се спомина...
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България много неща са сбъркани. Как може да има такова понятие "деца с увреждания" или "хора с увреждания"?Сори ама каруцарите не използват такъв език. Вземете пример от други народи. Дори руснаците вече казват "хора с нарушени двигателни, слухови, зрителни възможности". Това на Запад е прието и руснаците просто го приеха. Тук все още по комунистически е важно да се обиждат хората.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво става тук. Явно искат прекалено много, а това няма как и кой да им го даде. Едно е да искаш, друго е да може и да се направи, да перефразирам. И аз искам ама пита ли ме някой. Проблемът си е мой. И няма какво тука разни да ми реват колко съм безчувствена и тям подобни. Ами вижте какво, животът не е цветя и рози. За никого. За тях сигурно е още по - трудно. Но аз им пиша петица. Ще им пиша шестица ако кажат откъде да се вземат тия пари.
41
6
 
8
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ГЕРБ СА БЕЗСРАМНИЦИ !!!
40
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента цялата държава се рекетира от група майки,които въпреки ,че са уведомени,че ще родят деца с увреждания,ги раждат и сега искат всички ние да им плащаме за асистенти,треньори за езда,рехабилитатори и какво ли не още.Народът го е казал всеки да си носи кръста.На другите да не би да им е лесно с 550 лв минимална заплата и не се знае дали ще я получиш.
39
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои от пишештите са със сериозни умствени увреждания. Не ви ли е срам, бе? Всеки, които е недоволен от управляващите бива оплют. Някои от вас наясно ли е, какво точно искат тези изстрадали жени? Исканията им са много адекватни и справедливи. Чрез тях не само ще се даде помощ според индивидуалните потребност, но и те са рецепта как да не се дават пари на вятъра и да има контрол. Кой не иска контрол на харчовете?
38
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките на деца с увреждания се включиха в кампанията на БСП,за сваляне на правитлеството.Те би трябвало да се запитат,кой е виновен за това съсояние на държавата и тогава да протестират.БКП/БСП,са техният проблем.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хайде сега да плащаме и здравните вноски на поповете и ходжите.защото са вече държавни служители.
36
5
 
18
 
! Отговори
До30 преди 5 години
Сега разбирам духа на коментара ти. Похвално е да се бориш, да, но на хората, на които е в пъти по-трудно да направят нещо от здравите, е редно да им се създават улеснения. Битови, административни, някой да им задържи вратата и т.н. Така че аз съм 100% за мрънкането, протестите и всички останали форми на недоволство
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поповете и ходжите вече ще получават заплати като учителите. Тоест на държавна хранилка. При увеличение на заплатите на учителите и техните ще се повишават. А пари откъде ?! Заеми ли ще се теглят пак ? Нали според Конституцията църквата е отделена от държавата ?
34
7
 
18
 
! Отговори
бунтар преди 5 години
ЕФЕКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ СА---ВЛИЗАТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНШЕ С ТОЯГИТЕ И БОЙ ПОДЕПУТАТИТЕ ПРОТЕСТИТЕ СА ИЗЛИШНИ И ВИЕ ПРЕКРАСНО РАЗБИРАТЕ ЧЕ ТОВА Е ТАКА А КЪДЕ СА БАЩИТЕ СПЯТ ЛИ ИЛИ ГИ Е СТРААААХ
33
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майкете на тези деца се оказаха тези българи с чест и достойнство ,които ние всички не сме ,защото никой не излезе да ги подкрепи.Трябва да се засрамим и да изтрием този срам като излезем до тях .Къде сте бе българи заспали -Събудете се
32
12
 
13
 
! Отговори
пак до тебе преди 5 години
*** не знам от ГЕРБ ли ти плащат или си просто ментално увреден.Щото друга причина не виждам да се опитваш да вкарваш тука демагогия и разделение.За всеки средно интелигентен е очевадно, кой се бори срещу цялата държавна машина и кой е мишка зад компа.
31
4
 
12
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
До 100% Инвалидния,Друго освен да ти пожелая, здраве (най-важното), щастие и базгранична любов с която да те обгрижват близките ти, не мога! А аз продължавам да се боря!!! Айде, чао!
30
3
 
12
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
И като са й дали будка с предимство какво казваш?Не казвам нищо! Тя се бори за себе си, за дъщеря си! Това е трябва първо ние да се грижиме за нас самите, после да очакваме от останалите. Ще е трудно да, но трябва да се борим!
29
12
 
17
 
! Отговори
до Сакатия преди 5 години
Аз съм 100% с придружител и ми е ясно че майките се борят и за мене коствено или пряко.Ако остане на нас нищо не можем да направим, освен да си умрем с 230 лева.А ти другарио платен или не си ГЕРБеро-комунистическа *** и най-вероятно си заслужаваш съдбата.
28
3
 
29
 
! Отговори
Уважаеми държавници преди 5 години
на РБългария. за 150 млн. постройте домове( или някои настоящи хотели, а НЕ ДАВАЙТЕ пари на ръка! Децата с увреждания да живеят там, под лекарски контрол, с екскурзии, игри, образование и да се адапрират, ако някои от близките почине и няма кой да ги гледа. Това ще бъде ДОМ за тях и след 18г/Така е организирано в САЩ, вероятно и другаде.Майките, които недоволстват, ще могат да работят и да се радват на децата си, че са ОБГРИЖЕНИ. Иповече няма да ИСКАТ пари, защото децата им ще живеят в обстано