Всеки четвърти иска да емигрира! Остава, ако взима 3000 лева

80% от мераклиите са от провинцията, само 1/4 говорят чужд език
Обновена: 5 окт 2018 06:29 | 4 окт 2018 18:15, Камелия Цветанова
300

34% от бъдещите емигранти са готови да заминат в чужбина без трудов договор. Това става ясно от проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация "Фридрих Еберт".

При 4 млн. 376 хил,. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, съобщи Васил Тончев, изпълнителен директор на агенция за социални и политически изследвания, цитиран от "Монитор".

Това означава, че всеки четвърти нашенец е потенциален емигрант. По думите му 35% от анкетираните биха емигрирали за период по-голям от 5 години, като 85 на сто търсят постоянна заетост в страни от ЕС. По-склонни на тръгнат на сляпо в чужбина били тези, които живеят в малките градове и нямат образование.

Проучването показва, че най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст. Най-трудно решението за емиграция взимали хората между 51 и 64 г.

Оказва се, че по-често мъжете имали намерение да потърсят работа в чужбина – 64 на сто от силния пол се замисля за кариера зад граница.

Всеки втори от възнамеряващите да напуснат България пък е със средно образование, а 80% от тях живеят извън столицата, като по-голямата част от тях населяват областните градове.

54% от потенциалните емигранти вече имат опит с работа в чужбина, става ясно още от проучването.

"Живеем в мрежово общество, тези хора градят контакти и вече имат изградени такива", коментира Тончев.

Той допълни още, че около една четвърт от имащите намерение да заминат зад граница се справят с езика на страната, в която искат да отидат.

Основните причини за търсене на работа извън пределите на страната ни са по-високо заплащане, по-добра социална и здравна система, по-добри възможности за кариерно развитие, както и по-ниска престъпност, обясни бившият социален министър Ивайло Калфин.

По думите му държавните служители са по-малко склонни да мислят за трудова миграция от тези в частния сектор.

Той допълни, че в България има около 400 хил. души, които са се самоизключили и от трудовия пазар, и от социалната система. Според 74% от запитаните не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата между 1000 и 3000 лв.

Освен това анкетираните не одобрявали мерките за привличане на работници от трети страни. Според прогноза на ООН през 2050 г. населението в България ще наброява 5.5 млн. души, което означавало, че за 40 години населението ни ще намалее с два милиона, каза Пенчо Хубчев, програмен координатор на Фондация „Фридрих Еберт“. Той допълни още, че ние сме петата най-застаряваща нация в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми докато "О"правлява, а не управлява ще е така
246
1
 
1
 
! Отговори
Златко Златното преди 5 години
А защо никой нормален не обясни на населението, че като увеличи заплатите на 3000 лв и цените съще ще скочат нагоре и инфлацията ще накара хората да скачат по площади като *** и т.н. Запада има висок стандарт, защото са все бивши колониални държави, които докато българите са се гърчели под османско и не знам още колко робства са ис развявали коньовете и са трупали опит и богатства. Запада развива капитализъм от двеста години, българите от 30 и мислят че ще цъфнат бързо
245
0
 
1
 
! Отговори
До Янка преди 5 години
Теб разбирам, но историята много тече.Да знаеш, че може да е копал канал до банка или до затвор. И да го отнесе.
244
2
 
0
 
! Отговори
Янка преди 5 години
Аз не съм ходила в Германия, това което чух това ви казвам пък и защо да ме лъжат? Просто не е случил на добра работа. Пък като не вярвате отодете и ще видите!
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и идилията на щастливите пенсионери.....ако си нямаш бели пари не е добре работата.Ся като кажа, че месечната пенсия е около 1000-1200 долара и всички ще почнат да цвилят като Буцефал.Та няма да го кажа, а ще споделя, че имам относително малка и стара къща на хубаво място и имам най-ниския ми известен данък сгради,смет и училище. 2700 долара на година. Който расте всяка година. Та останаха 10 месеца пенсия за 12 месеца живот. И не ме съветвайте, моля, с таз пенсия да се преселя в България.
242
0
 
1
 
! Отговори
до Янка преди 5 години
Ама Янке...ама чедо селско...12 часа копал канали на ръка в Германия ? 1месец ?Тва в кой филм си го гледала?Немеца - няма време - и излишни пари - да чака някой да се лиraви с лопатата.Като лъжеш - опитай нещо по - убедително другия път!
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичката таз идилия, дето я разправят колегите за Запада е докато казваш на развален местен език : "Аз *** българин! Иска учи и работи много! Много съм зле!". Тогава всички ти помагат. Има хора, дето са платени за това и т.н.Ако обаче се изправиш и кажеш:" Аз съм българин и съм 10 пъти по-добър от Вас!" гледай тогаз, щото туй е пряка заявка за Кокъла!Аз заявявам, че грешки не правя и те мрът!*** не могат да ме опровергаят!
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да добавя 206До Анонимен 198 Това което си описал е истински социализъм , а не като нашенския. В Канада положенето е подобно.Е това е самата истина, на Запад се живее сто пъти по спокойно и по добре. Не е перфектно но съвсем не е като в България. На запад всичката администрация работи за доброто на хората а не обратното. Някъде на запад да видите болен гражданин да се притеснява че ще го зареже здравната система, че няма да може да доплаща и да видите пенсионер да мизерства??Това е истината
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като се нанесох в сегашната си къща, преди 10 години отпред имаше трева, а жената поиска градинка."Happy wife happy life!"Имах една лопата ходих чоплих и като я напънах се счупи. В магазина най-серьозното нещо за копане е една мотичка. И нея счупих. Отидох в специализиран магазин и намерих по-серьозна мотика с шило. Говорих с продавача, що нямат кирки, а той ме посъветва да си наема малко тракторче.И серьозната мотичка счупих и си наех тракторче.Та тук нема кирки. Баси....
238
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯнкаЯнке, Янке, у Германията каналите не ги копат на ръка, Янке!Освен да е копал у някой двор, ама цял месец по 12 часа да копа канали в двор, няма как да стане.Янке, и ти ли си от платените? Дето внушават, че на Запад е много зле?
237
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Янка 246Забрави да споделиш че е работил за българи, много важна предпоставка!
236
3
 
6
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Най-вече бесепарите накараха българите да мразят своята държава. От 30 години са в парламента и нищо полезно не са свършили.
235
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България да живееш е лукс, който не мога да си позволя!
234
10
 
1
 
! Отговори
Янка преди 5 години
Един приятел реши да отиде на работа в Германия,цял месец копал канали на ръка по 12 часа на ден и като се върна беше станал кожа и кости и нямаше пари, хляб да си купи. Ама пуста му алчност.
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България да живееш е лукс!!!!!!
232
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 208'90% от неквалифицираните ни емигранти мизерстват в Европа'А нашите квалифицирани депутати сричат и се бият в гърдите че са завършили езикови гимназий?! Така, така резила вече се подава от всички ъгли и лътчета на обществото! А колкото до мизерстващи необразовани българи на запад - няма такива! Не са забогатели ама живеят спокойно и не се лишават от нищо! Системата подържа минимален житейски стандарт за разлика от заекващите учени оправници на България!
231
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи гледахме как депутат от Българското Народно Събрание срича и твърди пред журналистите че бил завършил езикова гимназия. Е това е България в момента, сричащ "учен" българин ни оправлява. Това няма да го видите на Запад! Такъв като тоя на запад няма да може да влезе в политиката ако ще и деда му да е бил Кюри. Поредното доказателство че в България образованието е много спорен въпрос. Купени дипломи - МНОГО!
230
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешно време, да си националист означава да мразиш София.
229
2
 
0
 
! Отговори
Нема що преди 5 години
До АнонименТо пък тия са едни кадри.. Какво знаят и могат, че да искат такива заплати? Или цял живот по гръб и само искат. Който е вложил усилия и средства в учене и усъвършенстване, взима доста повече от тези суми, и то в България.
228
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 240Не се притесняваш че ще се разболееш и няма да можеш да си плащаш лекарства, консумативи и рушвети на мед сестрите. Не се притесняваш че ще останеш на улицата ако си правиш елементарна сметка но даже и да не си я правиш ще минат години преди да могат да те изхвърлят навън или просто ще те изхвърлят и настанят в друг дом/приют/общежитие и тн. Да сте чули на запад за майки с деца инвалиди са протестират половин година пред парламента?Да сте чули за пациент да е умрял защото не си доплатил?