Внимание: Расте броят на педофилите в нета!

15 основни заплахи определя в доклада си Европол
6 окт 2018 07:30, Петя Славова
67
Внимание: Расте броят на педофилите в нета!
Снимка: Reuters

60% от държавите в ЕС отчитат ръст на материалите със сексуална експлоатация на деца в интернет, сочи доклад на Европол.

15 основни заплахи определя в доклада си Европол за 2018-та. Като в първите пет на черната класация влизат и материали, свързани с детска порнография и изнудване със сексуално съдържание онлайн, предаде bTV.

Начело на класацията са криптовирусите, като приходите от откупите се изчисляват на 5 милиарда долара за миналата година.

Криптовирусите, които заключват файловете ви и след това искат откуп, са засегнали 300 хиляди жертви в 150 държави като щетите от тях се определят на 5 милиарда долара да 2017.

Атаките за откуп еволюират от случайни до прецизни атаки, които се предлагат като услуга и носят доход от 200 хиляди долара месечно.

Над 55% от държавите са докладвали увеличаване на мрежовите атаки и до момента в изтичането на данни рекордът се държи от платформата Yahoo, който засегна 1 милиард потребители, но като друг сериозен пробив се посочва кредитната компания Equifax.

Пробивът е засегнал 14.5 милиона потребители, повечето в САЩ и 15 милиона във Великобритания.

Според доклада, 73% от атаките се извършват от външни играчи, а в 28% от случаите има и вътрешни за системата участници в пробива. 76% от този тип атаки са мотивирани финансово. 48% от атаките представляват форма на хакване, а в 49% представляват зловреден код от електронната поща.

Атаките тип "отказ от услуга" се определят като основна заплаха от финансовите институции. Агенцията за киберсигурност ENISA посочва, че една трета от организациите в тяхно проучване са били изложени на подобна атака в сравнение със 17 % за миналата година.

60% от европейските държави докладват увеличение на разпространението на детска порнография в интернет.

Развитието на интернет свързаните устройства и големия избор от платформи и услуги са използвани да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и даркнет.

Това улеснява съхраняването и разпространението на подобни материали с по-нисък риск за откриване и премахване на съдържанието от интернет. Като причина се сочи и липсата на бдителност и информираност от децата и техните родители.

Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатацията на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни.

Цитират се случаи, разкрити от испанската полиция с арести в 5 държави на престъпна група разпространявала детска порнография в даркнет платформи и затворена група в Skype.

През юли 2018 българската полиция арестува 8 заподозрени за разпространение на детска порнография, пише в доклада на Европол. Престъпниците са използвали криптовалутата Биткойн, за да плащат за хостинга на уебсайт, създаден специално за публикуване на снимки и видео със сексуална експлоатация на деца.

Неправителствена организация, насочила дейността си към намаляване на подобно съдържание в интернет е отчела ръст от 57% на домейните със сексуална експлоатация на деца и 86% увеличение на използването на скрити сайтове.

Още по темата

В България има засечени три милиона опита за достъп до сайтове с подобно съдържание за последните три години, а през миналата година има разкрити над 60 случая по линия на онлайн сексуална експлоатация на деца – тази година са 54.

"Имаме задържани – разследванията се провеждат бързо и качествено – материалите се предават в прокуратурата и в последствие се носи съдебна отговорност", коментира комисар Явор Колев, началник от отдел "Киберпрестъпност".

"Получаваме сигнали от Facebookи, Instagram и Twitter, където има активност на български потребители разпространяващи материали със сексуална експлоатация на деца и от друга страна филтрираме българското интернет пространство срещу достъпа на потребители към сайтове съдържащи детска порнография. Преди пет години започнахме инициатива която обхваща 7 доставчици или 80 % от доставката на интернет в страната те филтрират достъпа на съдържание, което ние предоставяме от така наречения черен списък на Интрепол”, коментират от ГДБОП.

Новият тренд е в реално време онлайн чатове. "Децата през последните години от най- крехка детска възраст имат достъп до интернет чрез различни устройства, като мобилни телефони, компютри. Това им дава възможност да достъпват до различни интернет ресурси до социални мрежи, да водят комуникация посредством техните възможности – ние имаме ежедневна комуникация и доклади от големите платформи, които ни предоставят комуникация за такива действия от територията на България", обясни комисар Явор Колев от ГДБОП.

Отдел "Киберпрестъпления" от 2007 г. има интернет сайт, на който могат да бъдат подавани сигнали както от деца, така и техните родители за незаконни действия в интернет. Съветът на полицаите, разследващи киберпрестъпления, е директно да се обръщате към тях за бързо и ефективно разследване.

Общо за тази година има 823 предварителни проверки, като 550 са приключили към настоящия момент, отчитат от ГДБОП.

Анализът на български киберексперти по доклада показва, че има някои размествания сред предпочитания начин, по който се извършват киберпрестъпления.

Изводът им е, че доброто старо е подобрено и се използва с по-висока ефективност. Разликата с предишните години е, че по- внимателно се подбира аудиторията, не се разпръсква в интернет, а е насочена към целеви групи.

Установява се една изключително негативна инициатива да се генерират приходи чрез киберпрестъпления с експлоатирането на деца с онлайн чатове и дистрибутиране на видеоизображения през високоскоростен интернет, което демонстрира социален упадък на слоеве в европейското общество, категорични са от дигитално читалище Safer.

"Промяната е, че ако навремето даркнет беше тъмно и труднодостъпно и централизирано място, в момента киберпрестъпникът може да извършва престъпления от публично място през моблния си телефон, използвайки криптирани връзки – това, заедно с бързия мобилен интернет, им дава възможност да са още по-мобилни", коментира експертът по киберсигурност от Safer Ясен Танев.

Според него за първи път в този доклад се отчита интересът на терористични групи към доказани инструменти за кибератаки. Това означава, че екстремистки групировки проявяват интерес към придобиване на лични и бизнес данни, за да ги използват за целите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Всеки който посяга на деца!!! Трябва да бъде НАКАЗАН по най-жестокия начин!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Общи приказки - 2 преди 5 години
Педофилия като болестно състояние имаме само тогава, когато някой може да осъществи полов акт само с лице, което все още няма вторични полови белези или има само наченки на такива.Всичко останало е или резултат на традиции, наложени от суровите реалности, имащи за резултат малка продължителност на живота, или е просто най-обикновена лакомия за секс с възможно най-свежа плът, която обаче има вече развити всички полови белези.Днес това е неприемливо- периодът на изграждане на личността е по-дълъг
36
0
 
2
 
! Отговори
Общи приказки преди 5 години
Някои използват нездравото влечение към подрастващи, за да печелят пари онлайн.Броят на педофилите по света винаги е бил огромен и в повечето случаи не се осмисля като извращение. В примитивните племена търсят съпруг на момичето веднага след първия менструален цикъл.Дори в бялата Европа продължителността на живота допреди два века е била 30-35 г.Това налага човек да създаде поне 1-2 деца още докато е на 14-17 г., за да е сигурно, че ще има кой да се грижи за по-малките,когато родителите починат
35
0
 
0
 
! Отговори
Няма място преди 5 години
То целия свят гъмжи от ненормалници. Къде ще складираме тези ненормалници? Те затворите няма място в тях вече препълнени са до такава степен че направо ще гръмне от хора натъпчени на макс.
34
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 години
зелените и папата ще протестират срещу тази новина. все пак педофилите са запазена марка при тях. другарката габриел няма ли да направи нещо повече по въпроса, освен да предупреди? защото в цензурата на обикновените коментатори, които не са съгласни с политиката на педофилите от ек и ромите тя е доста по-смела. трие ги редовно.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКО ИЗНАСИЛВАНИЯ СТАНАХА В ЕС СЛЕД КАТО НАХЛУХА БЕЖАНЦИТЕ ИСЛЯМИСТИ ОТГОВОРА Е МНОГО!!!САМО РУСИЯ Е ВИНОВНА ЗА СМУЧЕШТИТЕ ЕВРО ЕКСКРЕМЕНТИ, ОПАКОВАНИ В БЯЛО-ЧЕРВЕНО РАИРАНО НАЙЛОНЧЕ. ЕВРОТАТКОВЦИТЕ ИСКАТ ДЕЧИЦАТА ИМ ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ ЧРЕЗ ПОРНОГРАФИЯ.
32
2
 
6
 
! Отговори
Няма дете няма пробл преди 5 години
Който има деца в този умрял свят ще страда психически много а детето двойно по психически. Затова по добре да нямате деца по добре ще е.
31
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И защо дървото Явор, агроном по образование, се изказва по темата?Яворе, първо кажи колко ти плати другото дърво, Бор, за да съсипеш читанка.инфо!
30
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОЛКО ИЗНАСИЛВАНИЯ СТАНАХА В ЕС СЛЕД КАТО НАХЛУХА БЕЖАНЦИТЕ ИСЛЯМИСТИ ОТГОВОРА Е МНОГО!!!ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ ОТ ЧИСТИТЕ ПУТИНОФИЛИ ТЕ МОЖЕ И ДА ГИ УБИЯТ НЯМАТ НИКАКВИ СКРУПУЛИ И СЪВЕСТ!!!НО ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ И ОТ ИСЛЯМОФИЛИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ ТАКА СА УЧЕНИ И ТАКА СА СВИКНАЛИ !!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Не разбирам преди 5 години
Защо го правят? Не мога да го проумея нали имат жени.
28
0
 
4
 
! Отговори
3431 преди 5 години
Уви, не само в нета расте броят на всякакви извраатеняяяци. С тази заплаха можем да се справим само със строги ефективни писъди без приспадане на срока и кастрация след рецидив.
27
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИНТЕРНЕТ ФАКТ КОЙТО НЯМА ДА ПУБЛИКУВАТ!!!НАД 99% ОТ ПЕДОФИЛИТЕ В ЕС СА ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИ!!!ТОВА СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА, ЧЕ ЦЕЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ Е ТАКЪВ И ТАКА СА СВИКНАЛИ!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
Стига ни плашихте, проблема не е в нета, а в главите на като споменават пишещите по горе. Плашат ни с дъжда, със снега .... Ми това го прекарваме всяка година, и това е добре. Сега с това, а сиктир.....
25
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЪС ИСЛЯМИЗИРАНЕТО НА ЕС ТОЗИ ПРОЦЕНТ ВИНАГИ ЩЕ РАСТЕ!!АРАБСКИЯ СВЯТ Е СВИКНАЛ НА 9-ГОДИШНИ ДА СА БУЛКИТЕ!!!
24
6
 
10
 
! Отговори
Майката Природа преди 5 години
То бая на 20 и горница се чукат с 15 , 16 г момичета. То момичетата са виновни като хормона ги удари не мислят дали са малолетни или пълнолетни и го правят. То това си е в природата на човек. Това с малнолетие , пълнолетие да изчезне. Това е социален конструкт. Хората са като животните чукат се на поразия.
23
1
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Не руските ***, а евротроловете, които подкрепят партията на "Милосърдието, свободата и разнообразието". Радвай се, че си аморален евродегенерат с педофилски ценности. Ако беше в Русия и до Сибир нямаше да стигнеш, но в европа джендърията, половите извратеняци, идолопоклонниците са на ръководни постове, поддържани от кафяви като теб.
22
3
 
0
 
! Отговори
48 преди 5 години
Гордей се с европейската цивилизация. Европейците са нс по-високо стъпало на еволюционното развитие. Гордей се с еврослужбите и качестврната им работа.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше педофили и по време на соца ама тогава не се говореше за такива неща. То си беше нормално а не като сега джендърско.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ-то всеки втори е педофил, а руските *** го защитават защото "са си го търсели"
19
4
 
4
 
! Отговори
В Холивуд преди 5 години
Всичко идва от там. Идеята да блудстваш с деца е че Холивуд вика че те прави здрав и ти удължава живота. И тези ги слушат и го правят. Какво да се прави.