Пътни нарушения в Румъния – и отнемат книжките на място

В някои случаи връщането на документи отнема над година
7 окт 2018 14:55,
20
Пътни нарушения в Румъния – и отнемат книжките на място
Снимкa: Reuters, архив

Българи масово остават без шофьорските си книжки в Румъния заради пътни нарушения, предупреждават от Министерството на външните работи.
 
Заради направени дори по-дребни нарушения на тамошния Закон за движение, през последната година и половина 344 българи са останали без книжки, като на някои от тях връщането на документите им отнема над година.
 
В северната ни съседка за всяко пътно нарушение на закона може да бъде взето свидетелството за правоуправление на шофьора, предупреждават още от министерството, цитирано от tvn.bg.

Преминаване на червен сигнал на светофара, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осева линия или превишена скорост, са достатъчно основание на властите да отнемат книжка, пише "Дарик".

Нови глоби за шофьорите предвиждат и гръцките власти. Забраната е да се шофира с джапанки. Промяната предвижда 50 евро глоба и отнемане на книжа за един месец. Причината за изискването да не се кара с чехли и всякакъв вид отворени обувки е рискът шофьорът да не може да реагира при нужда от бърза маневра.
 
Затвор заплашва родните шофьори, ако се движат висока скорост в градовете, позволят си да водят МПС-то си без необходимата категория или имат над 2 промила алкохол.

В затвора ще отиде всеки, които превиши скоростта в населено място с над 70 км/ч, ако в зона със забавено движение, превишението е с над 50 км/ч, както и в зона 30 при превишаване с над 60 км/ч. На топло ще бъдат и водачите, които забравят да включат светлините в нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Румънияшофьорикнижки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво само така А У Нас КОГА
15
0
 
5
 
! Отговори
за румънците.. преди 5 години
Абе хора, никой ли не е карал в Румъния?? Карат и там като за последно, не само у нас . Къде са камерите им нямам идея, но извън безбройните им села трябва да караш поне 120-140, за да си в крак с общия поток. Засичане и изпреварване от дясно са ОК. Аз не съм проверявал дали примерно в Букурещ има ограничение на скоростта, но даже жена ми се разпсува там, а не бях я чувал...явно са решили да въвеждат ред вече??
14
0
 
6
 
! Отговори
Слънчарски преди 5 години
Имах един случай с две ирландки, които леко бяха ударили една туристка в Слънчев Бряг. Наш'те горди полицаи им взеха книжките и им казаха, че ще ги върнат само ако платят по 500 лева. Та вероятно и съседните полицаи са понаучили същия номер.
13
0
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 5 години
Браво ! Много ми е интересно, дали МВР ви информира лично, за водачите останали без книжка в Румъния.Ако е така-браво ! Това означава, че нито един българин е останал без книжка в Румъния, след 30.07.18 когато е писана статията, от други сайтове, с абсолютно същата статистика, но с променени изрази от рода българи/нашенци, румънци/съседи.Вие съвсем ни взехте за будали. Няма да споменавам сайтовете и агенции, нужно е всеки да напише в чичо Гошо: "Българи останали без книжка в Румъния"
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Забраната е да се шофира с джапанки."Край. *** вече му преля чашата на търпение - посегнаха на най-голямата му ценност. Утре ще му забранят да бие и жена си - накъде отива тоя свят питам аз?!?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Welcome to the real world. Ами почти навсякъде е така, мерките за сигурност по пътищата са драконовски и законите се спазват, само у нас и в третия свят още важи шуробаджанащината. Наши хора, ваши хора. Никой не ни е виновен!!! В България болшинството са тарикати и много велики разбирачи. Ама навън е друго, там се плаща и то яко.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия в Румъния са отнели повече книжки на бантустанци, отколкото в собствената им държава с МВР-то с 22-те камери и 1 милиард бюджет... Браво! Повечето бантустанци са некадърни и опасни шофьори за себе си и за околните!!! Съседите неволно може и да са спасили некой друг бантустански живот - само така!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха, а тука ще слагат повече камери...??Ефективност и прилагане на закона в пълната му строгост! Кви камери, като заснети нарушители (и доказани), остават ненаказани!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравят да включат светлините през нощта..?!?!?Представете си какви ******ТИ има в Румъниеща!!
7
0
 
4
 
! Отговори
baiko bravo nomer преди 5 години
bravo na nomer 3
6
2
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
нищо не им правят, минават си край камерите и им дреме, трябва ПТП и то сериозно за да бъде задържан и то е не само за румънците за всеки чужденец е рай да си кара в Бг
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото не знаеш какво правят нашите полицаии с румънците. Не си мисли, че корупцията в нашите катаджии е по-малка от при колегите им в Румъния.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще се заеме с румънските джигити по нашите пътища?Срещали ли сте през лятото румънска кола по черноморието или по пътя за Гърция за да видите какво чудо е?Къде блеят нашите катаджии? (просто не ми се изказва мнение, защото веднага ще ме изтрият!)А за румънските не ми се говори каква корупция е там...
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато в Румъния хората си избираха ще годе нормални политици ние тук си избрахме една тиква от банкя 3 пъти поред. Сега не се чудете защо Румъния по всеки един показател е 10 години по-напред от нас. На следващи избори пак се редете и избирайте мутри да ви управляват, мутри с празни глави при това.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи-юнаци отивайте в Румъния да пълните затворите нали сте безстрашни на пътя.
1
2
 
27
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Кога ще настигнем румънците ?