Кой ще спаси пазара на труда? Пенсионерите ни!

България се оказа неподготвена за демографската криза
8 окт 2018 08:30, Златко Желев
65
Кой ще спаси пазара на труда? Пенсионерите ни!
Снимка: архив, Булфото

Възрастните хора са бъдещето на пазара на труда в България, затова е необходима по-активна политика за тяхното приобщаване и осигуряване на заетост, коментира по БНР директорът на Балканския институт по трудова и социална политика Иван Нейков.

"Ние се оказахме неподготвени за демографската ситуация, в която се намираме", изтъкна Нейков, според когото за първи път у нас напускащата пазар работна сила - възрастните, които излизат в пенсия, не може да бъде заместена с млади попълнения.

Младите ги няма, а всяка година 110 хил. души се пенсионират, изтъкна посочи експертът. Затова занапред на хората с бели коси трябва да се гледа като на потенциал, като на важен трудов резерв.

"Имаме шанс да дадем модели, да дадем примери възрастните хора от бреме да станат капитал", убеден е Иван Нейков.
 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
нека да побачкат малко и братята от маалата , докога помощи и безброй деца? до кога ще се толерират и ще се мълчи на тема техното размножаване. ?? белите коси ще свършат и тука ще стане бейрут
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наистина вижте обявите и ходете на интервюта пък да видим търсят ли се кадри.Напротив нищо не се търси и 30 години ни гонят ние стоим
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази демографска криза се поддържа с години от управляващите .У нас няма приемственост има единствено егоизъм
57
0
 
8
 
! Отговори
x преди 6 месеца
Та нали и Иван Нейков заедно с Васил Василев и Асен Агов изнасяха работници за Франция уж командировани там и ги цакаха с половината заплата,а аз подадох сигнал във Френската инспекция по труда и далаверата спря,а те се покриха.
56
0
 
11
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 6 месеца
Има ли нещо, за което да е подготвена? Има ли? Когато случайни хора са попаднали там, дето не трябва да са!!!
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В момента има излишък на неквалифицирана работна ръка и голям недостиг на квалифицирана. Пенсионерите в голямата си чсст са квалифицирани, но годините тежат.
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Квалифициарни работници почти не останаха. Само сред пенсионерите все още може да се намери нещо читаво. Сега на мястото на шест излизащи в пенсия българи влиза само един млад българин, а останалите двама млади български граждани за неграмотни.
53
9
 
14
 
! Отговори
бай х преди 6 месеца
ако едно работното място се заеме от пенсионер , този пенсионер трябва да знае че заема работното място на децата и внуците си и подбива пазара на труда ... които ще отлетят към терминал 2
52
1
 
13
 
! Отговори
Да бе да, преди 6 месеца
с нетърпение чакам да се пенсионирам и не мисля да ме използват и след това.
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От 28 години пенсионерите в България мизерстват за разлика от времето преди 1989 година. То и работещите също мизрестват в по-голямата си част, за разлика от онова време.
50
4
 
21
 
! Отговори
пипи преди 6 месеца
Тези, които заминаха зад граница да си стоят там явно така им е добре,а тук трябва да се увеличат заплатите и пенсиите както в нормалните държави и когато се пенсионираш да си ходиш по екскурзии, а не да мизерстваш,но пенсионна възраст както беше по времето на Тодор Живков!
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България е една чиновническа държава с повече юристи, отколкото овчари, нормално е заплатите да ударят дъното и всички да искат да емигрират.
48
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има висшисти по малките градове,които стоят без работа,много пенсионери на които не им се дава да работят!!!Тук има нещо сбъркано!А и огромната администрация може малко да излеле от комфорта си и се потруди!
47
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз на 40 вече искам да се пенсионирам, пък тия ще ме карат да работя до 80.
46
1
 
18
 
! Отговори
До 30 преди 6 месеца
Лъжеш! Днешните пенсионери са с ниските пенсии. Пенсионерите от преди 1989 година не останаха - минаха 29 години. Среща се понякога някоя пенсионирана на ранни години фуражка, но те са с по-високи пенсии. Размерът на пенсиите след 1989 година намалява, с намаляването на тежеста на трите години по избор до 1996 година. При това масово укриване на доходи и неплащане на осигуровки, повечето пенсионери работили в частния сектор би трябвало да взимат пенсии под минималната.
45
3
 
25
 
! Отговори
пенсионер преди 6 месеца
искам да работя, но някой трябва да ми сменя памперса
44
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нейков, Нейков като патки в калчища сте. Скоро и на умрелите ще почнете да възлагате надежди.
43
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има и по-гениално решение ! Всички работещи да се пенсионират на 75 години, така на пазара на труда няма да има недостиг на работна ръка, нищо че част от тях ще са със старческа деменция, а държавата ще плаща пенсии 5-10 години максимум, ако въобще някой доживее до пенсиониране !
Другият плюс е, че БСП няма да има избиратели ! :)))
42
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никакъв шанс нямат младите хора в България. Старците са окупирали всички възможни раб. места и получават и заплата и пенсия! Вижте само МВР , военните , данъчните, монополистите. Там, където аз работя 25 процента от служителите са пенсионери, вече сенилни некадърници , един от тях е пенсионер от 15 години!!!!!!
41
1
 
45
 
! Отговори
Диян Кръстев преди 6 месеца
Това ли е най-големия проблем? Да накараме пенсионерите да продължат да работят. Не е ли по-добре да направим така, че младите да остават и да не искат да напускат страната си. Още по-добре би било и тези които са зад граница да се върнат. Всички знаят отговора на това. Защо си заравяте главите като щрауси и се опитвате да измислите топлата вода?