Кой ще спаси пазара на труда? Пенсионерите ни!

България се оказа неподготвена за демографската криза
8 окт 2018 08:30,
65
Кой ще спаси пазара на труда? Пенсионерите ни!
Снимка: архив, Булфото

Възрастните хора са бъдещето на пазара на труда в България, затова е необходима по-активна политика за тяхното приобщаване и осигуряване на заетост, коментира по БНР директорът на Балканския институт по трудова и социална политика Иван Нейков.

"Ние се оказахме неподготвени за демографската ситуация, в която се намираме", изтъкна Нейков, според когото за първи път у нас напускащата пазар работна сила - възрастните, които излизат в пенсия, не може да бъде заместена с млади попълнения.

Младите ги няма, а всяка година 110 хил. души се пенсионират, изтъкна посочи експертът. Затова занапред на хората с бели коси трябва да се гледа като на потенциал, като на важен трудов резерв.

"Имаме шанс да дадем модели, да дадем примери възрастните хора от бреме да станат капитал", убеден е Иван Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
38
 
! Отговори
Ганю преди 5 години
Накарай бг бизмесмена да плаща, ще намери начин и мъртвите да възкреси да му работят без пари, само и само за него да има!
38
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случайно някой да е длъжен да ви спасява мърлявият бизнес и така нареченият "пазар на труда"
37
1
 
20
 
! Отговори
От наколко преди 5 години
години Нейков ръси само глупости, спрете да му обръщате внимание уважаеми новинари !
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДимоТе 3000 лева не дават на човек с повече от 15 години стаж, със дипломи и международни сертификати! За тая сума в провинцията и дума не може да става дори за ръководно ниво. За това директно терминал 1 и довиждане
35
4
 
24
 
! Отговори
Затова Турция идва преди 5 години
Пенсионираните тъпоунгерлъци залели всички работни места и неплащащи лев осигуровки здраве и тн Бизнеса по този начин изгони младите си кадри и хора и скоро ще търси млади хора но и емигрантите не са будали След това което правите с украино молдовските камериерки по моретои опо 4 м заплати от 300лв не им давате и там никой няма да ви се върже и да ви работи. Да видим кой ще ви дойде когато вмирисана на смърт и болнава пенсия на торби с лекарства и с Тремор трябва да го обслужи.
34
1
 
30
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
г-н нейков ,ако е като вашата "работа" на бюро с нищоправене и до 100 г може да се работи. а,какво да работят инемощелите,болни пенсоинери ?нормално платена работа за млади и силни няма .
33
1
 
14
 
! Отговори
До Димо преди 5 години
Димчо щом всичко можеш "действай " за без п'ари а за младите не бери грижа те имат един съществен капитал Млади са.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днec.бг, по-добре премахнете възможността за коментари под статията! И без това спамят предимно НПО и партийни тpoлове.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били сме неподготвени за демографската ситуация! Че някога да сме се подготвяли?
30
25
 
7
 
! Отговори
До 10 и 19 преди 5 години
Никой можещ да работи пенсионер не взима 200 лева.Това взимат хора над 80 годишни -наследство от ,,ония заплати "по 200лева ,и пенсии от 30 до 80 лева.Спрете с пуберските си измишльотини ДНЕШНИТЕ пенсии са от 500 нагоре.за нормален трудов стаж и осигуровкиСпрете да хленчите за щяло и нещяло бе дървени философи.И тук и на запад ще просперират само тези които са пробивни,образовани и мотивирани.И още- на онези им писна от примитивни мигранти,а като ви гледам езика,повечето сте такива.
29
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи възрастните хора за него са бреме. Тогава да убие родителите си за да не му тежат. Като си работил до 65 годишна възраст и имаш 45 години трудов стаж вече си уморен и искаш да си почиваш и да направиш нещо за себе си.
28
2
 
39
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Да обобщим, с тази пенсионна система и това здравеопазване хората ще тряба да работят докато сложат памперси - тогава пенсиониране, но според този "експерт" това не е достатъчно и трябва до самата смърт да се работи!
27
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе на средна възраст съм, ама като гледам тукашния геноцид май да стягам куфарите и аз, докато е време, да ида в една бяла държава и поне на пенсия да мога за стари години да разчитам. Тук те обират с десетилетия и накрая ще ми се подиграват с 300 лв., че ще ме и заплашват, че няма да мога и на тях да разчитам. Оная дебела жена ще ме плаши, че ще ми ги вземе, ако дип децата ми са намерили достоен живот по нормалните държави. Я си гледайте работата!
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дръжте 1200 евро квадратния метър панеллно жилище в Люлин 1 и Обеля 2, в "престижните" Младост и други по 2000 минимум. Знам, че има логика, както има логика и първия израз от статията "възрастните хора са бъдещето". С най-голямо уважение иначе към възрастта и положения труд.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутроландия с нейната си политика окапва дьржавата!Значи, като прочетох текста ми направи впечетление каточели става вьпрос че в Бьлгария работа за младите няма и като се наложи зов за помощ младежите да се обьрнат кьм баба и дядо а не кьм (мутрите) управляващите!
24
1
 
1
 
! Отговори
168 000 лв. преди 5 години
До пенчо
23
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия напълно изстрещяха.Какви пенсионери,каква икономика бре?Всичко рухва а тоя си фантазира за роби с 6-700 лв заплатки.Всички се изнасят и е нормално.Даже и ромите.Тези *** на жълтите павета,превърнаха България в титаник.
22
27
 
14
 
! Отговори
Димо преди 5 години
250,000 работоспособни нито учат,нито работят.Поколението е разлигавено.,,Не давате пари"Ами какво можеш бре.Вчера станал от ученическият чин и иска ,,ДА МУ ДАДАТ" 3000 лева!?!? За какво бе? Без занаят, без умения,без образование,без свестно CV,без ден трудов стаж.Има професии и със 8,000лв. но трябва да УЧИШ ,да знаеш езици,да си технически грамотен.И се почва с малко ,а способен ли си стигаш до горе.А иначе-продавачи,шивачи,сервитьори,шофьори ,.,строители,готвачи ,ел.техници са дефицит
21
3
 
24
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Не намирам начин как да го коментирам това!
20
2
 
26
 
! Отговори
м даа преди 5 години
Преди време бях на една сказка за пенсиониране в бг и испания и залата беше пълна - едно 1000 човека, които се готвеха да се пенсионират и много от тях правеха сметка да остават в испания, а двама по -млади гроверяваха какъв е редът да могат родителите им да си прехвърлят бг-пенсията тук и да идват да си живеят спокойно в испания. Защото , -каза единият- ако сметна колко пари харча да си ходим със семейството за да видя майка ми , ро ми е евтино да живее с нас и хем ще ни помага.