Кой ще спаси пазара на труда? Пенсионерите ни!

България се оказа неподготвена за демографската криза
8 окт 2018 08:30,
65
Кой ще спаси пазара на труда? Пенсионерите ни!
Снимка: архив, Булфото

Възрастните хора са бъдещето на пазара на труда в България, затова е необходима по-активна политика за тяхното приобщаване и осигуряване на заетост, коментира по БНР директорът на Балканския институт по трудова и социална политика Иван Нейков.

"Ние се оказахме неподготвени за демографската ситуация, в която се намираме", изтъкна Нейков, според когото за първи път у нас напускащата пазар работна сила - възрастните, които излизат в пенсия, не може да бъде заместена с млади попълнения.

Младите ги няма, а всяка година 110 хил. души се пенсионират, изтъкна посочи експертът. Затова занапред на хората с бели коси трябва да се гледа като на потенциал, като на важен трудов резерв.

"Имаме шанс да дадем модели, да дадем примери възрастните хора от бреме да станат капитал", убеден е Иван Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
23
 
26
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Ок, нека бачкат пенсионерите, НО да изберат: Или пенсия или заплата !Защото сега пенсионера взема 200-500 лв. пенсия и е готов да започне да работи без осигуровки, без договор за 300-400 лв. А младия човек му трябват и договор и осигуровки и пр. "екстри" при което заплатата му става 1000 лв. Е, за това работодателя предпочита пенсионера
18
1
 
14
 
! Отговори
Infus преди 5 години
Ko staaa ve, nali invitro proizvejdate masovo bg trudova sila?! Dokade stignahte v nezakonnoto bg proizvodstvo na trudovi choveshki elementi i rezervni chasti?!?!
17
1
 
46
 
! Отговори
от чужбина преди 5 години
До 16 пенчоВчера трима млади хора на 26 години напуснаха България да работят в чужбина и трудно ще се върнат пак в мизерията .
16
1
 
77
 
! Отговори
пенчо преди 5 години
Работник 1200-1400 лева в софия където наем под 500 лв трудно се намира.Шеф случайно му видях фиша 14000лв.Управител 1.6 млн.годишно.Хората от провинцията вече директно заминават в чужбина,а не идват в София защото с тези доходи ме могат да се оправят.
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудът ще ви направи свободни.
14
1
 
56
 
! Отговори
само да кажа преди 5 години
не се спряха с тези поръчкови статии,явно някой има изгода от това!!!!и явно по някакви евро програми се точат средства и се плащат на медиите за такъв тип анализни сататии тип разкази под шипковия храст!я тръгнете да си търсите реално работа да видите дали лесно се намира щом ужким имало глад за работници?! и това за софия се отнася!!!вижте сайтовете за работа погледнете фалшивите им обяви как реално не търсят вижте съдържанието на обявите,как се анагажират да се обадят ако решат само!
13
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баламите свършиха. Реформирайте икономиката и стискайте палци или пускайте кепенците и закривайте държавата!Ама за реформи - не ви дава лакомото сърце. А да пуснете кепенците - не ви стига смелостта. Тогава потъвайте бавно и агонизирайте.
12
6
 
36
 
! Отговори
Бг незнайко преди 5 години
Ам, аз като изляза из града започвам да чувам все повече и повече Бьлгарски гласове тука в чужбина! Инак, точна в бг *** незнам какво се случва.
11
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко кратка статия и колко много глупости!
10
6
 
43
 
! Отговори
Славчо преди 5 години
Закривайте я тая държава тя и без това умря !!! Аз вече стягам куфарите за чужбина защото не ми се работи за бай *** и *** мутри а в чужбина работа колко щеш ! Не му мислете и вие а търсете препитание на запад .
9
2
 
47
 
! Отговори
маке преди 5 години
крайно време е да се въведе робството официално правото да имаш и да търгуваш с роби е необходимо и достатъчно условие за развитието на бизнеса
8
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса с статията е неправилен правилният е кой ще спаси сметките на българските милионери и кой ще им работи без пари тия чапкъни младите прекалено умни излязоха и офейкаха че са вън от страната и не може един тоталитарен закон да им изгласуваме да ни работят докато пукнат като крепостни селяни време е да пробваме с пенсионерите те няма да избягат пък и освен това са свикнали да ги мачкат.
7
1
 
82
 
! Отговори
Капитъпизъм преди 5 години
Никой не работи без пари, и нeгpи да внесете все тая.Фалирайте!
6
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които винаги са работили ще продължат да поддържат държавата..но не са вечни! Младите лигльовци ще си умрат такива, много от тях от глад..явно.
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия е така, но за съжаление в България след определена възраст те гледат като нещо ненужно.
4
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли пенсионерите, а какво става с ония безмозъчните интегрирани дето се развъждат и си живеят на социални без да учат и работят тях кога???
3
2
 
38
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
еееееее а по сериозно де давате по 5000 лв заплатка и готово па ке има за твойто место чекат 10 на портало
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не дълбаят дъното те вече го издълбаха и пътуват към земното ядро но тоталитарното мислене в стил фашистка бананова латино република е трепач.Навремето когато нацистка Германия свърши във войната младото население вдигнаха възрастта за служба до 60 и пратиха пенсиите от там явно и филмите със зомбита нацисти.Но и на тях не им хрумна да ги накрат докато умрат да работят във фабриките но българския авторитаризъм сега явно еволюира в прос.тотията.
1
3
 
61
 
! Отговори
Да, бе, да! преди 5 години
Дълбаете дъното, бизнеса?