Бял дим? Внасят Закона за хората с увреждания на 19-ти

Майките на деца с увреждания и властта се разбраха
9 окт 2018 19:46, Боряна Павлова
9
Бял дим? Внасят Закона за хората с увреждания на 19-ти
Снимка: Архив, Dnes.bg

На 19 октомври Законът за хората с увреждания влиза в парламента. Има и осигурено финансиране за спорните текстове, предизвикали протести месеци наред. Това стана ясно след среща на майките на деца с увреждания с представители на властта.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че с Владислав Горанов са подписали план за действие с конкретни срокове за придвижване и приемане на Закона.

2.5 млрд. лева ще бъдат осигурени в държавния бюджет за следващата година за политиките за хора с увреждания. В тази сума влизат и тези 150 млн. лева, които бяха обещани през юни. Те ще бъдат прибавени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Общата сума, с която то ще разполага, е 350 млн. лева.

Майките и властта се разбраха и за точни срокове, по които двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ, ще бъдат кодирани в Народното събрание.

Още по темата

На 11 октомври двата законопроекта ще бъдат разгледани от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а на 17 октомври ще бъдат вкарани в Министерския съвет за одобрение, предаде Bulgaria ON AIR.

Очаква се кодирането им в Народното събрание да се случи на 19 октомври и законът да бъде приет от депутатите през декември. Това обаче трябва да се случи преди приемането на бюджета за следващата година.

До 1 септември през 2019 г. хората с увреждания ще получават финансовата си подкрепа от държавата, както досега. От 1 септември ще влезе в сила нов модел, за който ще е необходима индивидуална оценка, която трябва да бъде готова до тогава.

930 лв. остава помощта, която ще получават семействата с деца с увреждания, а 430 лв. ще получават, навършилите 18 години.

Майките бяха категорични, че протестите ще продължават до самия край.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Митю преди 5 месеца
Аз пък чак тази година "видях" майките и хората с увреждания. Иначе, всеки ден, десетки години подред други неща ми се набиваха в очите – кой каква кола си купил, кой си дал бонуси, кой прекарал лобистки закон, кой чопнал тлъста обществена поръчка, кой лекинко източил здравната, пенсионната и пр. каса... Мога да изброявам наистина 365 по 30. А тези хора излязоха, защото вече няма накъде. Не те ви ядат хляба. Надявам се на тези, които плюят срещу слабите да им се въздаде заслуженото. В тоз живот
6
2
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 5 месеца
Агресивни са срещу деца с увреждания, защото са тролове. Вероятно платени такива. Друго логично обяснение няма на включването им с еднакви реплики под всяка новина от този тип. Още преди да отворя коментарите и знам кои тролове какво ще са написали. Жалка картинка са.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Първо те пренебрегват, после те осмиват, после се борят срещу тебе и накрая побеждаваш." Ганди
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво!Поне едни хора от обществото, опряни до стената показах що е туй демокрация и как се остоява до край срещу наглите и безкруполни политици.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не мога да разбера защо сте толкова агресивни срещу тези деца и инвалиди?
Това не е нормално.
2
6
 
5
 
! Отговори
АНАЛ - ЛИЗАТОР преди 5 месеца
АЗ НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ТЕЛКОВЕТЕ НА *** ОТ СЕЛО МЕЧКА И ОКОЛНОСТТА

КОИТО СЕ РАЗМНОЖАВАТ ВЪТРЕШНО СЕМЕЙНО И ВСИЧКИ ДЕЦА СА УВРЕДЕНИ ( 100 %)

ТЕЗИ У-РОДИ ТРЯБВА ДА МИНАТ ПРЕЗ ХИРУРГИИТЕ И ДА СЕ СПРАТ РАЗМНОЖИТЕЛНИТЕ ИМ СПОСОБНОСТИ

ТОВА Е ПЪТЯТ, А НЕ СЛАДКИ ПАРИЦИ ЗА БЕЗКОНТРОЛНО РАЗМНОЖАВАНЕ НА У-РОДИ
1
6
 
9
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
грешка! не им давайте пари на ръка, до година системата пак ше ги убива!