Родители на деца с увреждания блокират София и през нощта

Разпънаха палатки на бул. "Дондуков", ще нощуват на булеварда
10 окт 2018 19:30, Александър Попов
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на деца с увреждания и граждани излязоха на нов национален протест. Въпреки подписаните законови промени вчера, днес те са отново на улицата. Този път протестът е под надслов "Системата ни УБИВА всички - отговорност на Бойко Борисов".

Още по темата
Черни знамена, черни балони, тъжни деца и излъгани надежди. Такава е ситуацията пред Министерския съвет, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Родителите на деца с увреждания искат среща с премиера Борисов, а за да ги подкрепят дойдоха музиканти от БНР, както и носителки на титли за красота.

Протестът на майките прерасна в гражданско неподчинение и те блокираха бул. "Дондуков". Разпънаха палатки и се заканиха протестът им да продължи цяла нощ. Родителите настояват премиерът Бойко Борисов да разговаря с тях.

Хората искат да бъдат чути и настояват за реални промени. Премиерът намери 150 милиона за социални политики. Въпреки подписването на споразумение между майките, правителството и националните организации на хората с увреждания с конкретните мерки и срокове за изпълнение на реформата, последва нов протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментарите съм потресен колко много се е изродил българския народ....тъжно
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези деца и възрастни с увреждания не могат сами да протестират, затова майките им го правят, както правят и почти всичко вместо тях.Да някои не разбират изобщо за какво става въпрос, други вероятно просто искат да умрат, други искат да живеят и да се борят.Но питам злобеещите от долу вие кои сте за да определята съдбата на тези хора и бихте ли сложили лично ефтанизираща инжекция на тези деца или сте просто плямпала във форум?!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами всички се надявахме на ЕС и светлото бъдеще и чакахме, ама някои като майките разбраха накрая че ножа е опрял до кокала и трябва да се действа.И други прослойки от обществото ще го рзберат до година, две.
30
8
 
8
 
! Отговори
K.Коцев преди 5 години
Не мога да се начудя на тези т.н. майки - къде бяха досега,че именно сега се заеха да правят бунтове,неподчинения и тем подобни ?! Работил съм в системата и много добре зная как стояха нещата през предишните години - все така си бяха зле и все така се обръщаше минимално внимание на хората с проблеми .И това бунтуване сега може да идва САМО ОТ ЕДНО МЯСТО - подстрекалят е госпожата Нинова и нейната загиваща партия ! Не оспорвам правата на родителите,но ги питам къде бяха досега ?! Спаха ли?!
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия и другите страни такива деца ги гледат в социални домове. Майките ходят на работа. И тук да направят така.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МитюМного драматично. Сякаш другите инвалиди не боледуват и не страдат. Нямат безсънни нощи, нямат седмици, през които не могат да излязат от вкъщи и стоят затворени, нямат нужда от лекарства и подкрепа. Или поне някой да им напазарува, за да не умрат от глад. Техният живот е песен, нали?!
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези майки стават нагли вече! Едно време само детски имаше за такива деца, сега 930 лв. и пак искат. А какво дават те, работят ли нещо, създават ли брутен продукт. Познавам 50 годишни болни на легло хора с инсулт. С памперси. Със 200 лв. пенсия, при трудов стаж 30 години. А тези майки какво точно искат, не го виждам никъде написано като линк. Мъжете им къде са, защо все са с цигари. Ако всички деца се раждат увредени, кой ще работи?
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На майки и децата им 930 лв и безплатен асистент+ интеграционни добавки, после 430лв пожизнено след 18+, а на другите 176лв и то АКО имат стаж. Нямат ли стаж- да ду.хат супата. И винетка на хора, на които не им трябва винетка.Да са живи и здрави майките, да си харчат парите, които са откъснати от другите инвалиди!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това явяване на ТЕЛК всяка година? Слепият ще прогледне ли, глухият ще прочуе ли, безръкият ще му порасне ли нова ръка, или на друг ще му се появи черен дроб , или бъбрек?И всеки път ще се явяват на ТЕЛК, за да им дадат същия % или да им смъкнат процента. Явяването даже няма да е на 12, а на 10-11 месеца, да не се прекъсне пенсията. Едни трябва да имат стаж, за да им дадат пенсия, а други без стаж ще получават пенсия и то по- голяма от диференцираната.Вземат от едни, за да дават на други
24
1
 
9
 
! Отговори
Лина преди 5 години
До Анонимен " за приемане на съответен закон" ,с който тези които получават най-много понастоящем да получават още повече за сметка на другите хора с увреждания."Майките" си уредиха една специална добавка от 198 лв. само за техните пораснали деца!Те не искали пари на калпак.Естествено,че не искат,защото това означава всички да получат по малко.Те искат още и още за себе си!Искат и получават привилегии!А какво значи да не се гледа % от ТЕЛК? Че той е най-важен!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Какъв достоен живот ще имат инвалидите, след като орязаха процентите за заболявания? При прогресиращо заболяване, ТЕЛК преписват 1:1 старото решение с по- малкия процент и не отразяват влошеното състояние. За 50% няма интеграционни добавки. На глухи и слепи дават само винетка. Глухите и слепите не шофират. Имат нужда от информационна услуга- телефон или нет, за да не са откъснати от света. С 170лв на месец как се плаща телефон и нет? А за други- 930лв и личен асистент.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Хората с увреждания ли да имат достоен живот или техните близки да живеят на гърба им. И не обиждай, не си велик.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Лина..., как може да нямаш грам мозък в главата ?!Идеята е всички хора с увреждания да има достоен живот, поради тая причина има протест , за приемане на съответен закон, а не Борисов да се прави на благодетел с парите от нашите данъци !!!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека нощ БГ мамички, дано не замръзнете от студ на площада.
19
0
 
2
 
! Отговори
Лина преди 5 години
До ЛинаСамо уточнявам,че това бе отговор до Анонимен 17
18
2
 
12
 
! Отговори
Лина преди 5 години
Но имам прекрасна представа как се гледа възрастен със 100 % увреждания.И то съвсем сама!Аз я гледам девета година извън програма.Живеем с нейната пенсия,а тя заедно с вдовишката добавка е под 300 лв.На вашите пораснали деца държавата дава 282 лв. месечно,а на възрастните 165 лв. помощ!А сега заради вас им "трансформират",т. е. отнемат инвалидната пенсия от 33.90 лв.!При следващите ви искания сигурно ще започнат да избиват инвалидите от третата възраст!
17
4
 
11
 
! Отговори
Лина преди 5 години
И аз не ги подкрепям,заради лъжите и манипулациите им.Първо,че след 18 годишна възраст оставали със 120 лв.,като пенсията е 150 лв.,а с Добавките за чужда помощ и за интеграция всъщност сумата месечно е 282 лв.+ Енергийна помощ!Втората лъжа е,че Законът за личната помощ решавал проблемите на всички с присъдена чужда помощ,а истината е, че те до една ще получат назначение на 8 часа,а за 47 000 от 77 000 човека са предвидени 2 часа!Алчността им е съпоставима само с безочието им!
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тая куца система не е заложено ,като приоритет човек да има достойнство. право на достойнство имат само правоимащите.
15
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идея си нямате, как се гледа дете инвалид и колко много пари струва, може би трябва да го изпитате лично...В цивилизованият свят обществото е съпричастно и децата съумяват да се интегрират...Като чета хейтърските коментари се срамувам, че сте ми формално сънародници !
14
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
Колкото и античовешки да звучи - не ги подкрепям. Услужливо никъде не се споменава за дневните центрове, в които децата се обслужват ежедневно. Усилията на възпитатели, по скоро звероукротителите също така никъде не се споменават... А за заплащането на тези хора, което е наполовина от помощите които вземат????