БАН-метеоролози: Можеше ли конфликтът да се реши?

Акад. Юлиан Ревалски окровено пред Bulgaria ON AIR
11 окт 2018 21:12, Анисия Иванова
3

Месеци наред продължи сагата какво да се случи с прогнозата за времето. Учените от Националния институт по метеорология и хидрология алармираха, че ще спрат да работят, защото за тях няма пари. От работата на института зависи и до известна степен националната сигурност на страната.

Стигна се до решение, в което институтът беше разделен от БАН. Защо се наложи това и какво доведе до всички тези протести?

Още по темата

"Основата на конфликта беше несъгласието на колегите от Института по метеорология и хидрология с разпределението на бюджета за 2018 г. Проблем имаше и той можеше да се реши чрез един спокоен диалог. За съжаление, колегите избраха един начин на протести, който за нас от Академията не е присъщ", коментира в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR акад. Юлиан Ревалски.

По думите на Ревалски това няма да се отрази върху бюджета на БАН и няма да го олекоти, защото от Академията имат механизми на разпределяне на парите.

Друг скандал с БАН се случи само преди дни, когато бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов не е успя да събере нужните гласове в събранието на академиците на БАН, за да получи най-високото научно звание "академик".

Рашидов обави, че е обиден на БАН, но от Академията отричат да има лично отношение. "Г-н Рашидов е много уважаван от нас и е наш член-кореспондент", заяви Ревалски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Решението е едно преди 5 години
Всеки кадър на БАН, който има претенциите да прави наука, отива да работи в някой ВУЗ - така, както е по света. Докторантите да се подбират сред най-кадърните студенти - знае се кои са най-добрите от всеки випуск, това не може да се скрие. докато в БАН се правят докторантски конкурси, винаги ще играят връзките. после кариерното развитие пак ще зависи от връзките.Имаше преди 7-8 години много добро предложение каква част от БАН да се съхрани и с какво да се занимава. Днешната БАН е вреден ***
1
0
 
1
 
! Отговори
НИМФоБАН преди 5 години
Давайте им мангизите, че докато се карат, развалиха времето в глобален мащаб - циклони, урагани, свлачища, че и земетресения!