Нощ под прозорците на властта: Майките на обещания не вярват!

Властта се опитва да ни изтика, настояха протестиращите
11 окт 2018 10:45,
42

Протестиращите майки на деца с увреждания пренощуваха пред Министреския съвет. Снощи те блокираха бул. "Дондуков" и опънаха нов палатков лагер. Причината за поредния бунт е обещаната от властта реформа, която според майките буксува.

Движението по бул. "Дондуков" вече е възстановено, след като майките преместиха палатките си пред входа на Министерския съвет след 30-минутни преговори с полицията. Първоначално служителите на реда не им разрешиха да преместят протеста си.

Още по темата

"Явно властта към майките има традиция да отменя решенията си. Днес дойдоха и ни казаха, че това е зона за сигурност. Опънаха кордон и трябва да отидем доста по-настрани. Това не е самоволно решение на полицията, това е решение на властта. Властта се опитва да ни изтика", споделиха майките пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Майките подчертаха, че отдавна не вярват на обещания. От юни им е обещано трите закона за хората с увреждания да влязат за гласуване вкупом. Те настояват Законът за личната помощ да влезе в комплект, а не да бъде оставян за следващия бюджет.

"Искаме законите да бъдат приети във вида, в който сме ги вкарали преди 4-5 месеца. Те не искат да го направят и споразумения няма. Вече не издържаме! Тези НПО-та спъват реформата, защото за тях това положение е идеално. Ходят на събрания и конференции, какво толкова обсъждат... Вземат държавни субсидии и какво се е променило за хората с увреждания? Нищо!", категорични бяха майките.

Междувременно проектозаконът за хората с увреждания влиза за обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. По план на 16 октомври проектозаконът трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерския съвет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
12
 
! Отговори
Друга майка преди 5 години
Майки...!!!!? Съчуствам им за съдбата да имат такива деца, но.....! Писна ни вече от истеричните им искания! Явно някой, който има интерес от тези техни многомесечни действия, ги поддържа със средства. Скъпи майки, та нима положението на нашите баби и майки пенсионери е по-добро от вашето, при положение, че цял живот са работили и сега са с тези нищожни пенсии, с които едва оцеляват. Я по-скромно с вашите искания, в тази държава не са само вашите проблеми!
35
5
 
17
 
! Отговори
месара преди 5 години
искали да им се дава това което искат. айде стига с тия сълзливи приказки на тия (майките) дето ги убивала системата! и аз искам много неща, ама знам че няма как и от къде да ми се даде. журналистите да спрът да пишат за тях, народа да ги подминава и толко! другарката дето ги подстрекава и оборудва с палатки, балони, знамена,......, да си носи отговорност пред обществото! писна ми от искащи и недоволни! питайте другарката къде са парите на народа и ше разберете защо сме бедни.
34
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналистката дето носеше черна тениска "системата ни убива" я убиха преди няколко дена, случайно или не, но става въпрос за много пари които ще отидат при наши хора, ако не ги дадем на майките.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за палтки имат, за децата нямат.
32
1
 
3
 
! Отговори
fg преди 5 години
Аз искам от държавата да ми даде номера на офшорната сметка, с която е закупено имението в Лас Вегас.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистЯ пак! "Отчаяни", или "нагли"? Видях сцената в парламента по медиите. Имам контакт и със служителки в социалното. Абсолютно нагли и неприятни същества. Също като част от мароканците.
30
6
 
14
 
! Отговори
дфхнйдф преди 5 години
Аз пък искам държавата да ми построи басейн в градинката пред панелка.Чакам Бойко Борисов да дойде да ми копа на градинката. После докато се къпя в новия ми басейн, да вземе Бойко борисов и да ми сготви една мусака, но да знете, че хладилника ми е празен. Държавата да ми напълни хладилника! Веднага!!!Вечерта, държавата да ми плати и една магистрална фроститука.
29
6
 
8
 
! Отговори
5454 преди 5 години
Тикво, само си посмял да им дадеш на тия един лев! Мутрите и те са хора. Полицаите също. Всички искат пари. Не може да има за мафията, полицията, политиците... Сега и за майките... Найн!!!
28
1
 
10
 
! Отговори
гфдд преди 5 години
"опъвали палатково"... едно време като ги опъваха майките не протестираха, нали? сега искат социалки и търсят "държава". Вие, не разбрахте ли, че в капитализма няма държава.едно време си строяха вилички. ходиха на село вссяка неделя. а, сега? дудуцииии
27
1
 
13
 
! Отговори
кр преди 5 години
"кайни действия"? ще започнат отново да простират по магистралата ли? аз това наричам крайни действия.я, си ходете в северна корея и там искайте социалки.
26
3
 
15
 
! Отговори
gg преди 5 години
който иска социалки от държавата да ходи в северна корея. тук е спарта. това е положението. майките да си търсят богати татковци, а не да ми висят по цял ден по улиците с пиратски знамена! като някакви магистрални проки
25
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до екстремистТиква е от женски род. Явно си намразил приватизаторката. Съгласен съм с тебе, че трябва да е в затвора. Затворът ще и върне това, което и отне демокрацията.
24
1
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Точно тези деца имат бъдеще само като клиенти на социалната система.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще сменяме системата? Има и друга, по-добра система. Пряка демокрация.
22
12
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
За информация на майките властта нощем цака белот в Банки, така че ако искат да постигнат нещо, да я притесняват денем под прозореца й.
21
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месечната издръжка на едно лице с физически или психически увреждания, настанено с специализираните домове е между 680 и 740 лева. В тази сума влизат и заплатите на персонала. Ако на майките не им стигат 930 лева/инвалидните/, нека настанят децата си в тези домове, а те самите да зпачнат работа. С парите, които им се удържат за данъци и осигуровки, ще подпомогнат обгрижването на децата им. Нека дадат и своя принос към "системата която ги убива".
20
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените протестират, а платените *** тук се убиват да пишат *** коментари и да натискат минуси. Направо не ви знам как не ви е срам да се занимавате с това, докато цялата държава загива.
19
19
 
21
 
! Отговори
Мхм преди 5 години
Борисов би следвало да е съпричастен с тях. Все пак и той е с умствени увреждания.
18
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щях да им повярвам, но щом са организирани от бсп не ме интересуват. това е отвратително
17
14
 
10
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Отчаянието на майките води до им крайни действия. Властта винаги трябва да бъде под натиск, че си свърши работата.