Нощ под прозорците на властта: Майките на обещания не вярват!

Властта се опитва да ни изтика, настояха протестиращите
11 окт 2018 10:45,
42

Протестиращите майки на деца с увреждания пренощуваха пред Министреския съвет. Снощи те блокираха бул. "Дондуков" и опънаха нов палатков лагер. Причината за поредния бунт е обещаната от властта реформа, която според майките буксува.

Движението по бул. "Дондуков" вече е възстановено, след като майките преместиха палатките си пред входа на Министерския съвет след 30-минутни преговори с полицията. Първоначално служителите на реда не им разрешиха да преместят протеста си.

Още по темата

"Явно властта към майките има традиция да отменя решенията си. Днес дойдоха и ни казаха, че това е зона за сигурност. Опънаха кордон и трябва да отидем доста по-настрани. Това не е самоволно решение на полицията, това е решение на властта. Властта се опитва да ни изтика", споделиха майките пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Майките подчертаха, че отдавна не вярват на обещания. От юни им е обещано трите закона за хората с увреждания да влязат за гласуване вкупом. Те настояват Законът за личната помощ да влезе в комплект, а не да бъде оставян за следващия бюджет.

"Искаме законите да бъдат приети във вида, в който сме ги вкарали преди 4-5 месеца. Те не искат да го направят и споразумения няма. Вече не издържаме! Тези НПО-та спъват реформата, защото за тях това положение е идеално. Ходят на събрания и конференции, какво толкова обсъждат... Вземат държавни субсидии и какво се е променило за хората с увреждания? Нищо!", категорични бяха майките.

Междувременно проектозаконът за хората с увреждания влиза за обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. По план на 16 октомври проектозаконът трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерския съвет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВАТА В ЗАТВОРА
15
11
 
21
 
! Отговори
Стар предприемач преди 5 години
Кога *** Нинова ще бъде осъдена за всички зулуми които прави. Сега поредната изцепка да изкара майките на протест. Тази жена отдавна трябваше да е в затвора.
14
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИсканията им са справедливи, нека им се дават 2000лв месечно,абе направо по 20,000 да им дадат бе. Ще има и за нови палатки, и за байраци, и за портрети на Тато и Сталин ще има. Дайте им и по една кола да могат да ходят на сборищата на яз.Копринка и на Бузлуджа.
13
23
 
17
 
! Отговори
Франция преди 5 години
С вас сме! Българската държава на колене пред българския народ, а не обратното! Да спрат да крадат олигарсите и ще има пари за всичко и всички. Долу мафията!
12
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ненормални, какво БСП сънувате. Знаете ли как живее човек с недъзи в България? Естествено, че държавата трябва да помогне, особено на децата, които са бъдещето. Не може само роми да се стимулират да крадат и убиват.
11
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исканията им са справедливи, нека им се дават 2000лв месечно, това са малко дори за техните страдания. Пари има, ако трябва нека увеличат данъците на работещите и без това са ниски.
10
19
 
28
 
! Отговори
ист преди 5 години
Съжелявам децата с увреждане.Майките прекалиха -имат мощна финансова подкрена от БСПто.Целта на протеста не е за повече пари, а да падне правителството. Нинова няма умора, бясна е, но тя е виновна че загубиха изборите.
9
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрисиТова е ПР акция, каквото и да стане, тези винаги ще са недоволни, много ме съмнява на тези протести да присъстват повече от 3-4 майки на такива деца, всичко е един цирк, търсене на скандал, с цел създаване на напрежение. Ясно е че тези "протести" не са случайни, ясно е че някой ги финансира и организира, не е трудно човек да се сети кой стой зад тях.
8
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може бащата на такова болно дете да взема голяма заплата. Има семейства със здрави деца, които едва оцеляват с мизерни заплати в провинцията. При това здравите деца ще работят за тази държава като пораснат. А тези столични майки-протестърки, откъде накъде не са доволни на 930 лв. + интеграционни добавки. И откъде имат еднакви палатки и пари за палатки? Никога през годините не е имало по-голяма помощ за децата с увреждания и пак недоволни. Как не излезе смело Горанов или Бисер Петков да им каже?
7
15
 
26
 
! Отговори
Криси преди 5 години
Кой купи тези нови палатки, нали нямат пари да си гледат децата. И защо сега се сещат да протестират, при Станишев и царя парите им стигаха ли?
6
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви майки са тиа бе, оставили са си децата и седят и пият по цяла нощ на площада? А и щом ги финансира бсп този протест е компрометитран. Полицията да ги изрине от площада стига са ни пречили, ето закъсняваме за работа заради тях!
5
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат пари, искат прислужница, не искат да работят, не искат да се грижат за децата си - ей това са им всичките "справедливи" искания.
4
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Палатки,озвучаване,черни балони,знамена,някой ги е платил и организирал!
3
23
 
27
 
! Отговори
да преди 5 години
само така постоянен натиск върху мутренската власт
2
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте им парите, бе! Не виждате ли, че искат пари?
1
21
 
30
 
! Отговори
Гочо преди 5 години
БСП майки - истерясвате вече! Стига сте лали! Ще ви дадат пари! Светът не се върти само около Вашите проблеми и нужди!