Синодът скочи на закона, но депутатите... останаха глухи

И двата законопроекта минаха на първо четене в залата
19
Синодът скочи на закона, но депутатите... останаха глухи
Снимка: архив, Булфото

Въпреки недоволството на Светия Синод, католическата общност, Арменската църква, Мюфтийството – поправките в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в пленарната зала, почти единонодушно.

Все пак премиерът Бойко Борисов се срещна преди седмица с митрополитите и им обеща, че измененията няма да станат факт, докато не се намери консенсус по текстовете.

Осен това той обеща, че заплатите на свещениците, имамите, равините ще бъдат приравнени към тези на учителите.

Още по темата

Измененията в закона са внесени в два проекта – единият е на ГЕРБ, БСП, ДПС, а другият на "Обединени патриоти".

Част от промените предвиждат нов модел на финансиране на вероизповеданията. Според него те ще получават държавна субсидия, ако са изповядвани от не по-малко от 1% от населението на страната. Критерий ще е самоопределението на гражданите при последното национално преброяване.

Размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният размер на субсидията е 15 милиона на вероизповедание.

На критериите за новия модел на финансиране отговарят само източноправославното християнство и мюсюлманството.

Останалите ще бъдат финансирани по досегашния начин - чрез Закона за държавния бюджет и дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Целта на промените, внесени от Патриотите цели спиране на чуждото влияние върху някои вероизповедания в България, водещо до радикализъм.

Според текстовете свещеници могат да са само "български граждани, завършили училищното и висшето си образование в България".

Патриотите още искат регистрираните вероизповедания да декларират пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина.

Именно срещу този текст е насочено най-вече недоволството на църквите у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Притеснен преди 5 години
До номер 8 анонимника:Ти верно ли така пишеш? А поклонението към девата,към апостолите,към светиите? Молитвите към тях? Как вярвате само в Исус,а се покланяте на хора? А че наричате поповете Отче,а в Библията Исус казва никой да не наричаме така освен Бог? Не се излагай човече,почетете малко повече Библията,погледайте малко социалният живот на поповете как с 700 лв.карат коли за 100 бона,почети исторически книги и много неща ще ти станат ясни! Православието е създадено за контрол!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че протестантите във всеки град имат освен сгради и по един апартамент или къща , че в органицзации с нестоп.цел се извършва стопанска дейност и не се плащат данъци ?че събират милиони от дарения ,върху които не се плаща данък ?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а за протестанти и евангелиссти в бг - че пасторите са с къщи за милиони и джипове за по 50 хил лв ,ходят по екскурзии и спа и изнудват хората в църквите да им дават по 10% от доходите и безнеса си ,не се спазват основни права и свободи , и работят по 2 часа на седмица ,а имат заплати на пълно работно време ,и всички пишман "служители ' са неграмотни и нямат дипломи за висше ,камоли за религиозно образование ? Че протестантски "църкви ' са мафия и финансови злоупотреби ?
13
1
 
3
 
! Отговори
един преди 5 години
Католиците и арменската църква няма как да са получили образование у нас.Това е абсурд!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МухахахаВЩе ти кажа и още нещо: НИТО съм психически и емоционално нестабилен, НИТО ме мразят родителите ми, моите приятели и близки НЕ са ме отхвърлили. За обществото не знам да ли ме е отхвърлило или не, това си негова работа, но аз НЕ съм обществено опасен човек. Не съм навредил на никого. Върша си съвестно работата ми и гледам да съм почтен и съвестен гражданин на Държавата България и обществото. А Обществото да охвърля престъпниците!
11
6
 
2
 
! Отговори
Мухахаха преди 5 години
До 10Добре,че бок те обича. Защото родителите ти явно са тд мразили, а обществото отхвърлило. А, да, то това второто е даже ценност при вас. Светът лежи в грях, а...
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8" Не всички се кланят оня, дето не е знаел кой е баща му и си съчинил непорочно зачатие от св. дух." Този, за когото говориш, и Когото почита Православните християни , се нарича Иисус Христос. Ти много добре знаеш , но каквото и да ти напиша, твоя *** мозък ще се опълчи на правдата и истината Христова. За нас, православните единствен Бог е само Господ Иисус Христос, и друг , освен Него няма; а ти си се кланяй на грешници и разни лъжебогове - това си е твоя работа, а не наша.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До малоумният тъ.па.нар номер 8Глупако, не пиши глупости, лъжи и хули! Виждам ,че си с промит мозък с злоба и ненавист към Църквата! Не си мисли, че можеш да оспорваш Христовата Вяра и Църква, не си прави такива " трудове", защото не си прав. И ще ти кажа, че вярата на православните християни НЕ е напразна и НЕ е измислица и безсмислица!
8
5
 
5
 
! Отговори
. преди 5 години
Ще имат финансиране поповете, когато започнат да работят като всички останали. Не само да паразитират и да лъжат бабичките и емоционално нестабилните.
7
9
 
6
 
! Отговори
боК преди 5 години
До шантавия-5,6,7На кой бог са служители? Не всички се кланят оня, дето не е знаел кой е баща му и си съчинил непорочно зачатие от св. дух. Има и други богове, а в крайна сметка не са ми нужни брадати хитреци, дето с престордно смирение да изтискват наивниците.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение:В Гърция , православните духовници получават заплати от Държавата, тук , за съжаление , не е така. Духовенството , свещениците и свещенослужителите и най- обикновените клисари и певци не са подпомогнати от Държавата, а от труда и скромните дарения на обикновените миряни, и току- виж някои появили се новобогаташи.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментар номер 5:Свещениците и свещенослужителите са Божий служиутели, и като такива те ЗАСЛУЖАВАТ уважение и почит. Свещениците и свещенослужителите ЗАСЛУЖАВАТ да получават финансова и парична помощ както от Църквата - БПЦ, така и от Държавата и миряните. Ако свещениците получават високи и прилични заплати, което да им осигури сигурност и издръжка на техните семейства, тогава няма да има и проблеми. Даренията ще отиват и за Църквата - за възстановяване и за служещите в храм
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че Държавата и българския народ трябва да положат усилия за възстановяване, реставрация на църковните храмове и манастири, както и построяване на нови православни църкви и манастири. Относно свещенослужителителите в БПЦ, към тях трябва да с еподхожда с нужното уважение и почит, но когато става въпрос за реставрация на даден храм и манастир, е редно всички дарения да отидат за окончателното възстановяване на храма и светата обител ( манастир), а после на нечия облага на даден свещеник.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки свещеник получаваш заплата е към ДС.Заплати на попове не съществува.
2
3
 
5
 
! Отговори
Св. Нап Данъчний преди 5 години
Ето за какво скочили поповете. Не било заради вярата, а да не им лъснат далаверките. И от къде на къде няма да плащат данъци. Всички простосмъртни даваме кесаревото, те, понеже са над материалните неща няма да плащат. Я у лево, бабо Гуси.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм за да им се видят сметките. Що трявба да са тайна. Не плащат данъци. Приеамт дарения, които също не се облагат. Поне да се знае колко са и да се види, каква е причината после да мрънката, че не могат да си направят ремонт на сергиите (Бачковският манастир) и държавата трявба да ги събсидира и за това. Вярващ човек съм ,но не вярвам в църквата като институция. Ама то квато държавата, такава и църквата - мафия