"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!

Чужди медии за ареста за "бруталното убийство, потресло Европа"
11 окт 2018 16:15, Елка Василева
261
"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!
Снимка: Reuters

Чуждестранни медии публикуват новината за ареста в Германия на заподозрян за убийството на българската тв журналистка Виктория Маринова.

"Вашингтон пост" припомня, че бруталното престъпление в събота потресе Европа и породи опасения за свободата на словото. Убийството първоначално бе възприето като отмъщение заради разкриване на корупция. За една година в европейски страни бяха убити двама разследващи журналисти, напомня изданието.

След като привежда данни за заподозрения и цитира изказвания на български официални лица от вчера, "Вашингтон пост" подчертава, че веднага след вестта за престъплението в Русе мнозина коментатори в България са отбелязали, че престъпленията срещу жени са обичайни за страната.

Още по темата

По-рано тази година правителството отказа да ратифицира Истанбулската конвенция (инициатива на Съвета на Европа да противодействие и предотвратяване на насилието срещу жени), след като българският Конституционен съд постанови, че конвенцията противоречи на основния закон на България, пише вестникът.

"Вашингтон пост" подчертава, че документът е ратифициран от 33 други европейски държави и цитира изявление на българския клон на Асоциацията на европейските журналисти, че щом конвенцията няма да е валидна в България, трябва да се направи "задълбочен анализ на проблема с насилието срещу жени".

"Тайм" също информира за ареста в Германия и развитието на разследването, а "Гардиън" припомня, че отначало се е смятало, че Маринова е убита заради работата си като журналист, тъй като последното й предаване е включвало интервю с двама разследващи журналисти, които са проучвали корупция на високо ниво.

Лондонският вестник цитира българския премиер Бойко Борисов, че през последните три дни по случая са били изписани "чудовищни неща" и че България не заслужава да бъде охулвана така.

"Дейли телеграф" цитира главния прокурор на България Сотир Цацаров, че на този етап не може да се каже дали убийството на Маринова е свързано с работата й като журналист и че от събраните досега доказателства личи, че нападателят е действал спонтанно и със сексуални мотиви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е сигурен за живота си в страната на Боце тиквата.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамбазки да викне Тръмп и да иска да му се извини лично.Да викне и Вашингтон пост и да поиска извинение пред най-великата държава за всички времена, на три морета, със славна история...дето ни е бутат в лицата псевдопатриотите, за да не гледаме какво се случва В МОМЕНТА, в същата тази държава.
3
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото пък в САЩ тези престъплени изобщо не са обичайни.От"Вашингтон пост"да погледнат първо гредата в собствените си очи и после сламката в чуждите.А "Истанбулската конвенция" да си я пъхнат там където слънце не огрява.
2
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние тогава да кажем на вашингтон ясно и категорично! Не искаме и няма никога да подкрепим жендърконвенцията ви, по-известна като Истанбулска! Убийството е престъпление спрямо личността, спрямо човек! И няма значение дали този човек е мъж, или жена! Престъплението е престъпление, не се опитвайте да правите едното повече престъпление от другото!
1
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вашингтон пост" припомня, че бруталното престъпление в събота потресе Европа и породи опасения за свободата на словото.Такова нещо като свобода на словото не съществува в България.