Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
168
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".


168
Още от Общество
"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
23
 
23
 
! Отговори
Smurf преди 5 дни
Почти комично е да се иска да остане лятното време за постоянно, само защото два -три месеца се чустваш по добре когато е светло до 21 часа. и ти се припичаш на плажа в Гърця по време на отпуската си. И никой не си помисля как ще се чувстваш в продължение на 6-7 месеца от октомври до април когато сутрин ще е тъмно до 8-9 часа. Някои хора ще са вече от два часа на работа а все още няма да се е разсъмнало.
135
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Стария индиянски вожд казваше:Само бледоликите си мислят, че като срежат чергата от единия край и я зашият от другия, тя ще стане по дълга!!!
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това с времето си е условност. Само бръщолевеници на поразия. Човекът е измислил часовника, за да сложат хората условна ориентация по между си, иначе е хаос.
133
8
 
2
 
! Отговори
До 131 преди 5 дни
Описахте се, добре.
Няма да стана в 6, решил съм да ставам в 9, нещо против, но вие обичате да казвате в колко да стават хората и какво да ядат, е тези времена отминаха след 1989, освен ако не сте "новобогаташ", завършил фондацийка на Людмила Живкова и има интерес робите да му работят!
Мога да си го позволя, затова сме учили извън БГ и със стипендии, а не чрез партийни фондации, завършили в БГ.
С "дипломите" от НБУ, ми ще ставате в 6, трябва да има и работници.
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
:) Този въпрос направо показа колко неграмотен е българският народ :) Юнкер, дори на няколко ракии, буквално разцели хилядолетна държава :)
131
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До Дипломираният

Пак ще ставаш в пет сутрин ама часовника ти ще показва 6 защото искаш да е готиното лятно време. Това е забавното.... човешко плиткоумие.
130
6
 
14
 
! Отговори
7+ преди 5 дни
От анкетата става ясно, че сме застаряващо и глупаво общество.
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе гледайте другите държави какво правят България да не е най умната държава
128
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Навигатор

"а именно- Кое време ще ми даде повече активно време"
не знам какъв астроном си, но колкото и да въртиш стрелките на часовника деня ще си е все толкова дълъг. Щом искаш повече активно време започвай работа в 7:30 и се прибирай в 4:30. В омразния комунизъм заводите работеха така.
127
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ей, тъкмо направихме една хубава работа, като отхвърлихме тази истанбулска конвенция и веднага след това ще направим една тъпотия, като приемем зимното часово време. Пълна простотия. Зимата ще се стъмва в 16ч., лятото в 20ч. и така завинаги.
126
0
 
5
 
! Отговори
До Дипломираният преди 5 дни
До:
"Хора с дипломи"
Напротив, точно хората с дипломи работят свободни професии и определят сами свободното си време!
Друго си е да кажеш на "робите" да стават в 5 сутрин!
Важното е да настройвате обществото, колко е хубаво сега!
Знаем тази мантра!
125
15
 
23
 
! Отговори
Факт преди 5 дни
Астрономическото време е точното време. На когото не му пасва на работното време, ами... да си смени работното време!
124
15
 
28
 
! Отговори
Злобен преди 5 дни
От хилядолетия тук по тези геогравски ширини генетично ни е заложно астрономическото- реалното часово време. Всичко друго е измислено и фалшиво. Положението на земята спрямо слънцето определя часа. По горе прочетох коментари на елементарни и изключително неуки хора. Цялата тази полемика е напълно излишна. Господа министри не влизайте в историята с глупаво решение. Не се съобразявайте с други държави. Не разболявайте и без това много болният български народ. Върнете астрономическото- реалното
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Навигатор
Между кое и кое си астроном?...
122
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите"
Няма как да си образован и да искаш лятно време. Това показва, че образованието ти куца.

Да бяхте написали "хората с дипломи". По-бизко до истината е.
121
6
 
19
 
! Отговори
Навигатор преди 5 дни
Понеже звучи по- така "природно" или натурално, по научно може би, 48% взимат погрешна позиция по въпроса. Времето е една фикция и след правилното решение тази фикция от плаваща да стане постоянна ( да не се смяня часът сезонно) е редно да се запитаме САМО едно нещо, а именно- Кое време ще ми даде повече активно време? , кое време ще ми донесе повече СВЕТЛИНА. Кокошките може да си лягат в 21,00ч. но те не са хора. Само да кажа че съм Астроном между другото.
120
18
 
29
 
! Отговори
ХРОНОС преди 5 дни
Има само едно единствено " време " - АСТРОНОМИЧЕСКОТО !!!!! Какво повече да коментираме ???
119
5
 
5
 
! Отговори
baiko kogato mi potr преди 5 дни
kogato mi se nevijda vku4vam kry6ka ta moje i12 na obed dae nai dobre e astronomi4eskoto dygite sa djendari
118
4
 
18
 
! Отговори
Ран Уйе преди 5 дни
Дойде от Англия тази простотия,за икономия на ел.енергия най-вече-тогава и те нямаха още лед лампи и климатици,не като сега...И защо това важно изледване се направи в разгара на лятото,отпуските-у нас буквално го ,,претупаха" медиите,случайно предполагам...И защо да продължаваме да чакаме тези еврогейове да ни ръководят живота!?!Нали уж сме държава с хилядолетна история и славно минало,нямаме ли свое мнение и достойнство?А ,май че зададох риторичен въпрос...
117
23
 
20
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 дни
всикото, което иска лятното време е мека китка