Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
30
 
23
 
! Отговори
Йоана преди 5 години
Искаме зимното време и това показват резултатите. Какво се чудите? То не бяха глупости, от провинцията били ? , жени гласували?, София? Дрън-дрън. Че зимно, че лятно. Зимното е нормалното, това е природата!
132
14
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 137 преди 5 години
Личи си, че си от светлите ***. През деня няма как да е по-светло от това колко е часът. Но може да променим часовете така че 24 часа да е когато слънцето е най-високо в небето. Така през целия ден ще е светло :) Стига с тъпните. Астрономическото време е най-естественото за хората, т.к. съвпада в биологическия им часовник. Другото е за наивници.
131
26
 
26
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Почти комично е да се иска да остане лятното време за постоянно, само защото два -три месеца се чустваш по добре когато е светло до 21 часа. и ти се припичаш на плажа в Гърця по време на отпуската си. И никой не си помисля как ще се чувстваш в продължение на 6-7 месеца от октомври до април когато сутрин ще е тъмно до 8-9 часа. Някои хора ще са вече от два часа на работа а все още няма да се е разсъмнало.
130
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стария индиянски вожд казваше:Само бледоликите си мислят, че като срежат чергата от единия край и я зашият от другия, тя ще стане по дълга!!!
129
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с времето си е условност. Само бръщолевеници на поразия. Човекът е измислил часовника, за да сложат хората условна ориентация по между си, иначе е хаос.
128
10
 
3
 
! Отговори
До 131 преди 5 години
Описахте се, добре.Няма да стана в 6, решил съм да ставам в 9, нещо против, но вие обичате да казвате в колко да стават хората и какво да ядат, е тези времена отминаха след 1989, освен ако не сте "новобогаташ", завършил фондацийка на Людмила Живкова и има интерес робите да му работят!Мога да си го позволя, затова сме учили извън БГ и със стипендии, а не чрез партийни фондации, завършили в БГ.С "дипломите" от НБУ, ми ще ставате в 6, трябва да има и работници.
127
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:) Този въпрос направо показа колко неграмотен е българският народ :) Юнкер, дори на няколко ракии, буквално разцели хилядолетна държава :)
126
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ДипломираниятПак ще ставаш в пет сутрин ама часовника ти ще показва 6 защото искаш да е готиното лятно време. Това е забавното.... човешко плиткоумие.
125
8
 
20
 
! Отговори
7+ преди 5 години
От анкетата става ясно, че сме застаряващо и глупаво общество.
124
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе гледайте другите държави какво правят България да не е най умната държава
123
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Навигатор"а именно- Кое време ще ми даде повече активно време"не знам какъв астроном си, но колкото и да въртиш стрелките на часовника деня ще си е все толкова дълъг. Щом искаш повече активно време започвай работа в 7:30 и се прибирай в 4:30. В омразния комунизъм заводите работеха така.
122
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, тъкмо направихме една хубава работа, като отхвърлихме тази истанбулска конвенция и веднага след това ще направим една тъпотия, като приемем зимното часово време. Пълна простотия. Зимата ще се стъмва в 16ч., лятото в 20ч. и така завинаги.
121
0
 
8
 
! Отговори
До Дипломираният преди 5 години
До:"Хора с дипломи"Напротив, точно хората с дипломи работят свободни професии и определят сами свободното си време!Друго си е да кажеш на "робите" да стават в 5 сутрин!Важното е да настройвате обществото, колко е хубаво сега!Знаем тази мантра!
120
20
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Астрономическото време е точното време. На когото не му пасва на работното време, ами... да си смени работното време!
119
19
 
32
 
! Отговори
Злобен преди 5 години
От хилядолетия тук по тези геогравски ширини генетично ни е заложно астрономическото- реалното часово време. Всичко друго е измислено и фалшиво. Положението на земята спрямо слънцето определя часа. По горе прочетох коментари на елементарни и изключително неуки хора. Цялата тази полемика е напълно излишна. Господа министри не влизайте в историята с глупаво решение. Не се съобразявайте с други държави. Не разболявайте и без това много болният български народ. Върнете астрономическото- реалното
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НавигаторМежду кое и кое си астроном?...
117
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите"Няма как да си образован и да искаш лятно време. Това показва, че образованието ти куца.Да бяхте написали "хората с дипломи". По-бизко до истината е.
116
7
 
25
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
Понеже звучи по- така "природно" или натурално, по научно може би, 48% взимат погрешна позиция по въпроса. Времето е една фикция и след правилното решение тази фикция от плаваща да стане постоянна ( да не се смяня часът сезонно) е редно да се запитаме САМО едно нещо, а именно- Кое време ще ми даде повече активно време? , кое време ще ми донесе повече СВЕТЛИНА. Кокошките може да си лягат в 21,00ч. но те не са хора. Само да кажа че съм Астроном между другото.
115
22
 
31
 
! Отговори
ХРОНОС преди 5 години
Има само едно единствено " време " - АСТРОНОМИЧЕСКОТО !!!!! Какво повече да коментираме ???
114
8
 
7
 
! Отговори
baiko kogato mi potr преди 5 години
kogato mi se nevijda vku4vam kry6ka ta moje i12 na obed dae nai dobre e astronomi4eskoto dygite sa djendari