Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
27
 
24
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
всикото, което иска лятното време е мека китка
112
4
 
13
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Нещо повече. За всички здравомислещи, полза от смяната на времето НЯМА. Настоящата *** дискусия ДОКАЗВА поне една. Иначе *** нямаше да има какво да избират.
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аризона САЩ и до сега не сменят врмето. Това е решението . Референдум и всеки със собственно време. Аз предлагам обяд да е по средата на светлата част на деня.
110
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 107Не си много прецизен. Универсалното време е прието на 22/10/1884 . До тогава всяка управа е установявала местното време според позицията на слънцето. Така пише в нета.
109
2
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Мерси, момчета :)Все ми е едно.Важното е да няма стрес за организма.Какво е времето?Измислено от хора...Най-доброто за момента, което познава човекът и успява да обясни някак си, но във границите на собствения интелект.Пак сЪ увлякох:)По са ми интересни Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо, там имаме и ученик на Хонджо -българин, да е жив и здрав :)
108
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проучването било направено в 125 гнезда! Ако го направят в леговища и хралупи сигурно ще е още по-точно.
107
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Eли---------------------------Бяхме млади и хубави,скъпа!!! Това беше предимството. А коминистите са си лоши-и тогава и сега.
106
7
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До EлиТо като се замислиш и по светло вече те обират и убиват...така че все тая, аз предлагам като вземе да се стъмва, да местим часовниците нанякъде просто ей така. :)
105
18
 
14
 
! Отговори
Eли преди 5 години
Астрономическото, всичко неестествено ражда хронифицирана уродливост и дава отражение във всяка "всичко".Ние как сме работили по тъмно, как сме учели по тъмно, как сме тренирали по тъмно.А *** верно, тогава бяха лоши комунисти и не ни беше страх да играем до 24.00.Сега при убавата демокрация, да те е страх да излезеш посред бял ден.А всъщност какво е времето?Истинско ли е спрямо други, неизвестни нам величини :)Всичко е толкова относително, квантово, торсионно, многоизмерно==Куо вадис Дом
104
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалното време, с което хиляди години са живели хората е зимното време. И то не е случайно избрано. Това е най-доброто време съобразено с биологическия часовник на организма.Нямам нищо против обаче да приемат и лятното. Просто най-важното е организмът на човек да свикне с едно време и то да не се променя. Тази промяна се отнася много лошо на здравословното състояние на човека.
103
10
 
2
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
извинете природата ли е решила работното време да е от 9 до 5? хората искат целия климат да моделират вие за 1ч обяснявате че трябва да се съобразяваме с природата
102
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как някакъв рошав алкохолик се пени и трепери, докато изразява мнение:"Ама учениците ... ам ате ... по тъмно учели. ... ама ставали по тъмно, ама здравето, ама лятото слънцето, ама зимата слънцето .... ама хората, след работа не моят се назландисат па да са насладят на слАнцитУ ..."Пичове! Споко, бе! Влезеш ли веднъж в ритъм, няма проблем.
101
7
 
19
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Аман от ***. Как не разбрахте, че изборът е фалшив. Прозорец на Овертън. Мнозинството хора са за премахване на вредната, *** практика да се сменя часово време. ТОГАВА либералите задават въпроса, какво да бъде. Разделяй и владей! Стадо. 12 часа е като си забиеш бастуна и сянката е най-къса. Навремето са му викали астрономия. Сега ОБАЧЕ е демокрация. И всеки може да философства. Чукундури!
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тривиалността ви край няма ...
99
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Регистрирах се в сайта и гласувах. Всъщност не разбрах дали упражних точно право на глас, тъй като платформата позоволява да оставиш нещо като съобщение, с което да упоменеш кое време предпочиташ. Гласувах за астрономическото/"зимно"/ време.
98
2
 
11
 
! Отговори
пецата преди 5 години
тази анкета в сайта даден от ЕС не работи , явно всичко е решено и без нашето мнение
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го мръднат с 30 мин по средата и готово - всички доволни ;)
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чичоТова, че са напрвели нещо преди 200 години, не значи че са били прави :)
95
1
 
17
 
! Отговори
мечо пух преди 5 години
най-добре е да остане пролетното време, защото има много цветя и ще има мед...
94
20
 
27
 
! Отговори
sparta преди 5 години
Важното е да се избере време, което би било най-удачно нуждите и активността на българина, а в случая това е лятното.