Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
23
 
16
 
! Отговори
До 92 чичо преди 5 години
Чичка, само прпстите хора не търпят промяна. Това, че нещо е било валидно дълго време не го прави най-доброто решение. Ако беше така, още щяхме да гнием в комунизма, за радост на чичаци като теб.
92
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** не разбира въпроса и не знае кое време е зимно и кое - лятно. Това е. Цяла Европа е единодушна, само наш *** -наопаки. Щото е ***.
91
19
 
29
 
! Отговори
Свърши преди 5 години
Срокът изтече днес и повечето гласували са за зимно часове време. Много жалко!!! Аз бях за лятното, за да е светло до по-късно през зимата :(
90
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми харесва зимното време. Искам да си остане лятно време. Моренце, отпусчица, топличко.
89
22
 
25
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Зимното не е абсурд,защото така си беше цял живот.Лятното беше ВЪВЕДЕНО ДРАГИ МЛАДИ МУШМОРОЦИ.Вие избирайте което си искате ,но да казвате,,абсурд" за нещо което е астрономически въведено от стотици години и така сме живели" е смешно голобради умници
88
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е възможно образованите да са 32%.
87
7
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Искам пролетно часово време! Въвежда се през пролетта.
86
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87 напълно съ съгласен с теб трябва да върнат астрономическото стига с тия човешки измишльотини породени от нужди на отделни тесни групички.В цялата природа времето е едно и не ща да ми обясняват как само човека видиш ли не можел да е по него.Един му се ходи на плаж тия зимата пък им се ходи на ски а мутрите искат и хич времето да спре че да не работят еми като ще е така дайте всеки сам да вземе да решава колко е часа че всички да са щастливи.Това че не ви дават почивки е защото шефа е гъ.з
85
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с две ръце съм за лятното,може и компромисно да врътнат с половин час ако не могат се разберат,но само не зимното да остане лятото,толкова се радвам,че мога след работа да отида на плаж от19 до 20 ч и да се прибера до 21 часа когато мръква,и ако и това ми отнемат,напускам работа за да мога да ходя на плаж-Защото ние дето живеем край морето не ни пускат отпуска през лятото,да отидем на море,щото си било при нас,и софиянци правят по 30 бани а ние по 5
84
20
 
28
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Защо изобщо да се питаме - не е ли най-нормално да е астрономическото?!
83
9
 
16
 
! Отговори
dedow преди 5 години
Нали спиш до 10, що да го мислиш, че зимата сутрин до 9:00 ще е тъмница!
82
1
 
13
 
! Отговори
Гунчо Гунчев преди 5 години
То, ние българите, кога сме били обединени през последните 70 години, че сега ли баш ЕС ще ни обедини всички с референдум?
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Галя 80Че по две седмици в годината сме като умрели, първата световна свърши отдавна и не пестим въглища от тецовете.
80
17
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
"Зимното", т.е. астрономическото било абсурд?! Как сме живяли до 1979 г. по астраномическото време, направо се чудя?
79
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното часово време значи Московско време. И ще си сверяваме целогодишно часовниците с кулата в Кремъл. Свиквайте!
78
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
във всички анкети лятното часово време има повече привърженици така че не виждам раздвоение
77
23
 
12
 
! Отговори
Галя преди 5 години
Какво ще ви стане ако просто го сменяваме 2 пъти в годината. Това е като 29-ти февруари през 4 години, за да не се объркват месеците и сезоните. Така трябва да е и с времето, трябва да има някакъв ред. Лятото лятно, зимата зимно. Какъв е проблемът?
76
21
 
37
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Всеки здравомислещ човек би предпочел ЛЯТНОТО.
75
18
 
36
 
! Отговори
Ко не знам преди 5 години
Друго си е декември 18:00 да е светло. ДА ОСТАНЕ ЛЯТНОТО.
74
4
 
10
 
! Отговори
Искам преди 5 години
туй време, при което се спи един час повече на ден - пенсионерско му викат