Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
19
 
18
 
! Отговори
Родител преди 5 години
До 19 Ти да не си нЕкое хотелиерче, от тия, ненаялите се?! Хайде стани сутрин през ноември да изпратиш двама първокласници на училище...При минусови температури и пълна тъмница? Ама, да - то деца не останаха, та да искаме някой да мисли за тях ли?
52
11
 
11
 
! Отговори
лятно преди 5 години
Да се допитат до хората на село. Как ще стават лятото в 4:00 да обслужват животните?
51
19
 
28
 
! Отговори
Nord преди 5 години
Единственото логично за България е да си остане на лятно време, на каквото сме все още. 7 месеца в годината сме на него. Едва ли има някой мислещ човек, който иска да му се стъмва по рано, сутрин не е толкова страшно 1-2 месеца е тъмно до малко по късно, т.е. след 8.
50
21
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направих си експеримент сред колегите в офисаОт 27 човека:Лятно време: 27 гласаЗимно време: 0 гласаКакви са тия измислени проучвания в статията???
49
28
 
30
 
! Отговори
Слънчасал преди 5 години
до 15 Лятното се предпочита от тия, които искат да купонясват вечер докъсно и да им е светло. А че работещите и учащите сутрин ще стават по тъмно...на търтеите какво им дреме?
48
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е слънчасал през дългите летни дни си личи по постовете, не им обръщайте внимание и да се спрем на естественото астрономическо време!
47
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа е разделен за това кое време да се приеме за постоянно.Едното е час на пред другото час назад.Справедливо ще е да се премести часовника с 30 минути назад както сме сега на лятно време и готово.И така привържениците на двете времена ще са доволни.Ето ви едно междинно решение.
46
13
 
4
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 5 години
Ми аз тук в сиднейАаав$$тралия си живея по местно време.Половината от континента ползва Лятно часово време (Югоизток)другата половина не. Но не ми дреме за часа след като падат $$$$ и си подскачам волно край Операта
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През зимата нощната енергия включва в 10, а през лятото в 11 аааа!
44
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! Българите ги интересува как да свържат двата края зимно време -лятно време се требе да се яде ,да се плати ток,вода,парно ,
43
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 27Ти изобщо ставал ли си някога посред нощите през зимата за да ходиш на работа и кучета няма от студ по улиците.
42
6
 
26
 
! Отговори
до Баба Яга преди 5 години
Ми да те питам, сега като си е зимата зимното време, децата по светло ли ходят на училище? Щото моето ходи пак по тъмно! От 7,30 е, става в 6,20 и 6,45 е навън да си хваща автобуса?
41
12
 
24
 
! Отговори
Стар предприемач преди 5 години
предпочитам да въртя стрелките два пъти годишно - не виждам какъв им е проблема да го отменят
40
24
 
19
 
! Отговори
Баба Яга преди 5 години
До 3 Лятното, викаш...И през зимата учениците да тръгват по тъмно и в най-големия студ за даскало, щото ти искаш вечер да не си палиш лампата, за да не се набуташ с някоя стотинка?! БРАВО!
39
26
 
23
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
щом ще се премахва смяната, значи връщаме се както си беше - т.е. зимно!
38
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Часът се върти напред през лятото от сигурно 40 години.Какви здравословни проблеми, кви 5 лв?!Това има резон защото удължава деня през лятото и така след работа можеш да отидеш на плаж, басейн или летен теятър.Светло е до 22:00.А зимата все пак се връщаш на астрономическото време. Не разбирам на кого му хрумна да се занимава с тъпотии.Но в Европа е изгодно да се занимаваш с глупотевини - времето, джендърите и трети пол- вместо с истинските проблеми-имиграцията,безработицата,тероризма,корупцията
37
4
 
20
 
! Отговори
GMT преди 5 години
по средата не може ли ? GMT+2,5 :)
36
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летнярите май са прегрели на слънце :)Щял да им се удължи деня 25 26 27 часа, колко ще се удължи?
35
11
 
34
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Глупости! Лятното време означава, че зимата ще се съмва най-късно в 8.20 и то в средата на декември до Коледа! В повечето случаи малко след 7.30. Но за сметка на това ще е светло поне до 6, а през февруари например и до 7! Или ти искаш да ти се мръква рано, да ходиш като бухал посред следобед!
34
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятно време завинаги!!!! Така е в Беларус , които са много по- на север от нас и нямат НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ с вечното лятно време!!!!